Ostropelul de pui este un fel de tocană de pui cu sos gros de roșii, usturoi și ceapă. Din puține ingrediente, se obține un prânz gustos și hrănitor. Ostropelul de pui este o mâncare tradițional românească. La bază se prepară din carne de pui și sos de roșii dar în funcție de regiune, se prepară ori cu usturoi, ori cu multă ceapă. Mie, personal, îmi place mult și cu ceapă și cu usturoi. Ostropelul de pui se poate servi alături de o garnitură de piure de cartofi, paste, orez sau mămăliguță.
Ce carne folosim pentru ostropelul de pui? Pentru ostropelul de pui se poate folosi orice parte a puiului, cu os. Osul dă savoare și consistență mâncării. Astfel, în rețeta de astăzi am folosit aripioare, spinări și pulpe de pui.
Pentru a ieși sosul de roșii potrivit, nici prea gros, nici prea subțire, nu este nevoie să puneți făină, doar folosiți roșii proaspete, bine coapte sau roșii la conservă și potriviți cantitatea de apă în care va fierbe carnea. Nu puneți multă apă de la început, adăugați câte puțină apă pe măsură ce se evaporă.
Să trecem la treabă!
1. Am spălat și curățat bine carnea de pui.
2. Am tocat ceapa și usturoiul.
3. Într-o tigaie mai mare, am pus la încins o lingură de ulei apoi am pus ceapa, o parte din usturoi și carnea la rumenit. Nu este nevoie de mai mult ulei dacă folosiți carne cu piele.
Pielea conține destulă grăsime care se va scurge în tigaie. Pulpele trebuie puțin lăsate la prăjit, cât prind puțină culoare aurie.
4. După ce s-a rumenit carnea, iar ceapa a devenit sticloasă, am turnat o cană cu apă și am lăsat să fiarbă la foc mic, sub capac, aproximativ 30 de minute.
5.Am pus în tigaie roșiile tocate și condimentele. Am mai lăsat tigaia 20 de minute pe foc, până a scăzut bine sosul.
6. După ce a scăzut sosul, am pus și restul de usturoi, am mai lăsat 5 minute la foc mic.
Intre timp, am făcut și mămăliga. Proporțiile pentru o mămăligă perfectă sunt la o cană mălai, 3 căni de apă. Timp de fierbere 30 de minute la foc mic.
Nu uita să pui sare în mămăligă!
A fost un prânz delicios!
Poftă bună!