Preparate rapide cu pui. Trei rețete delicioase și ușor de făcut

Cum gătești ușor pieptul, pulpele sau aripioarele

Scris de: Daoud Andra

25 Jan. 2024

Preparate rapide cu pui. Trei rețete delicioase și ușor de făcut

Carnea de pui este una dintre cele mai ofertante atunci când vine vorba despre gătit. Indiferent că vorbim despre piept, pulpe sau aripioare, acestea se pot găti rapid, astfel încât să ai o cină sau un prânz delicios, în timp-record. Iată câteva idei de preparate rapide cu pui, care te scot din încurcătură de fiecare dată!

Ce să faci cu carnea de pui înainte de a o găti

Indiferent că vorbim despre carne de pui din comerț sau pui de țară, înainte de a prepara o friptură sau o altă mâncare, trebuie să ții cont de un aspect important. În stare crudă, carnea de pasăre poate conține bacterii periculoase pentru sănătate, din acest motiv, ea nu trebuie să fie spălată. Punând-o sub jet de apă, riști ceea ce se numește contaminare încrucișată, adică stropii de apă pot ajunge pe alte alimente și ustensile din bucătărie.

Manevrează cu grijă carnea de pui înainte de a o găti și ține cont că nu este necesar să o speli. De asemenea, folosește un tocător special pentru carne, pe care să nu tai legume sau fructe. Spală-l bine după utilizare, cu apă fierbinte și detergent, pentru a elimina eventualele bacterii. În ceea ce privește carnea, bacteriile dispar oricum prin preparare termică. Trebuie doar să te asiguri că ai gătit carnea suficient, la o temperatură destul de înaltă.

Citește și: Cea mai bună marinadă pentru carnea de pui. Secretul pentru o friptură fragedă și suculentă

Preparate rapide cu pui

Fajitas de pui

Ingrediente:

  • 500 g piept de pui
  • 1 ceapă roșie
  • 1 ardei kapia
  • 1 ardei iute
  • 2 căței de usturoi
  • sare
  • piper
  • boia iute
  • boia dulce
  • coriandru

Mod de preparare:

Taie pieptul de pui fâșii și pune-l într-un bol. Amestecă usturoiul zdrobit cu câte o linguriță din condimentele menționate. Adaugă câteva linguri de ulei de măsline, amestecă bine și toarnă peste carnea de pui. Amestecă astfel încât condimentele să fie distribuite uniform pe bucățelele de carne și lasă la marinat 20-30 de minute.

Între timp, spală și curăță ceapa și ardeiul, pe care le vei tăia julien. Pune câteva linguri de ulei într-o tigaie tip wok și, când s-a încins, adaugă pieptul de pui. Călește carnea la foc mediu, până când se rumenește uniform. Adaugă un strop de apă din când în când dacă este nevoie. Pune ardeiul iute tocat mărunt și legumele julien. Mai lasă pe foc 5 minute, astfel încât să se gătească și legumele, dar să nu se înmoaie. Servește preparatul simplu sau cu garnitură de orez.

Citește și: Cum se fierbe corect carnea de pui. Ce să adaugi în apă pentru o aromă specială. Trucul marilor bucătari

Pulpe de pui gratinate

Ingrediente:

  • 4 pulpe superioare de pui, dezosate
  • sare
  • piper
  • 2 linguri ulei de măsline
  • busuioc proaspăt
  • mozzarella sau cașcaval

Mod de preparare:

Curăță pulpele de pui și crestează-le pe partea cu pielea. Condimentează-le cu sare și piper și pune puțin ulei într-o tigaie pe foc. Între timp, încinge cuptorul la 180 de grade. Prăjește pulpele de pui în tigaie, timp de 4 minute pe fiecare parte, cât să se rumenească, apoi pune-le într-o tavă și dă-le la cuptor pentru încă 30 de minute.

Presară cașcaval ras sau mozzarella deasupra și mai lasă-le în cuptor încă 10 minute, până când se gratinează. Servește cu busuioc proaspăt deasupra și cu garnitura preferată.

Citește și: Ce să adaugi în apa în care gătești carnea de pui. Așa va fierbe de două ori mai repede. Și bunicile apelau la acest truc

Aripioare de pui cu sos barbeque

Ingrediente:

  • 8-10 aripioare de pui
  • sare
  • piper
  • boia dulce
  • usturoi pudră
  • coriandru
  • cimbru
  • 2 linguri sos barbeque
  • 1 lingură ketchup
  • 2 linguri ulei

Mod de preparare:

Curăță aripioarele de pui și pune-le într-un bol. Amestecă toate condimentele, împreună cu uleiul, ketchup-ul și sosul barbeque. Unge aripioarele cu amestecul și pune-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Gătește aripioarele la cuptor, la 180 de grade, pentru 40-45 de minute.

Întoarce aripioarele din când în când, pentru a se rumeni uniform pe toate părțile. La final, unge-le cu un strat suplimentar de sos barbeque și mai lasă-le 5 minute la rumenit. Servește cu cartofi sau orice altă garnitură îți place!

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Simona Țăranu, despre fotbaliștii români care au făcut istorie. Cum este Gigă Hagi
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *