Parastasul de 40 de zile și 1 an. Ce se împarte și ce este bine să duci la biserică

Parastasul de 40 de zile și 1 an. Ziua în care se face parastasul de 40 de zile este ziua în care sufletul se prezintă la judecată particulară
Parastasul de 40 de zile și 1 an. Ce se împarte și ce este bine să duci la biserică

Parastasul de 40 de zile și 1 an este extrem de important atunci când cineva din familie moare. Tot ce ține de organizare, rudele persoanei decedate se ocupă de orânduielile pe care creștinii le respectă din cele mai vechi timpuri. Se spune că parastasul de 40 de zile este cel mai important. Iată ce se împarte și ce este bine să duci la biserică.

Parastasul de 40 de zile și 1 an este extrem de important

Ziua în care se face parastasul de 40 de zile este ziua în care sufletul se prezintă la judecată particulară. De asemenea, este extrem de imporant ca cei care se pregătesc pentru acest parastas să știe exact ce are de făcut. În tradiția ortodoxă, parastasul de 40 de zile este cel mai important soroc pentru cei care nu mai sunt printre noi.

Ce se aduce la biserică la parastasul de 40 de zile

Potrivit site-ului www.ortodoxism.ro, trebuie să ducem, la slujba de la biserică:

 • vin
 • colivă
 • lumânări.
 • Se duce și un colac din care preotul va scoate părticica pe care o va așeza pe icoană. Și din care va împărți bucățele rudelor decedatului
 • Hainele ce vor fi date de pomană vor fi binecuvântate de către preot printr-o rugăciune din Molitfelnic.

Ce se dă de pomană la acest parastas

De asemenea, pe lângă haine și încălțăminte, se dau de pomană și obiecte de uz casnic. Și, desigur, bucate (neapărat de post, dacă parastasul se face în timpul postului).

„Chiar dacă răposatului îi plăcea numai mâncarea ”de dulce”, aceasta ”nu este primită” în zilele de post. Obiceiul de a împărți un anumit număr de farfurii, pahare, linguri – 6, 12 sau 24 – nu are legătură cu preceptele ortodoxe. Este doar o datină pe care poți să o respectați sau nu, după cum vă permite bugetul. Numărul în sine nu are nici o influență asupra stării sufletului pe care îl pomenești”, este explicația preotului.

Ce se duce la cimitir la parastasul de 40 de zile

potrivit tradiției, crucea din piatră ar trebui ”ridicată” fie la parastasul de 40 de zile, fie la un an de la deces

Crucea din lemn rămâne și ea la mormânt, până când putrezește.

Crucea cea nouă va fi sfințită de către preot, printr-o slujbă specială.

La mormânt se aduc:

 • tămâie
 • colivă
 • puțin vin.
 • un vas cu apă curată
 • busuioc
 • lumânări

Soroacele de pomenire individuală a morților în Biserica Ortodoxă sunt: la 3 zile după moarte, la 9 zile, la 3 săptămâni, la 40 de zile, la trei, șase și nouă luni, la un an, apoi în fiecare an, până la 7 ani de la moarte.

Parastasul de 1 an. Ce trebuie să știți

Înainte de a pregăti parastasul de 1 an, este bine să vă consultați cu preotul care vă va îndruma ca pregătirile să fie așa cum trebuie. De asemenea, tot cu preotul se vor stabili data, ora și ce anume trebuie adus pentru această pomenire.

Dacă ziua comemorării celui decedat pică în ziua în care nu se fac parastase, pomenirea se va face mai devreme și nu mai târziu de 1 an. În cazul în care pomenirea pică într-o zi de post, bucatele împărțite trebuie să fie de post.

„Întotdeauna slujba de pomenire a morţilor este precedată de Sfânta Liturghie care se săvârşeşte în Biserică. Pentru slujba parastasului orice creştin aduce o colivă, colac sau prescură, vin, lumânări, tămâie şi cărbuni.

După slujba de la Biserică, se face slujbă la mormânt, și, ulterior se face un praznic. Totodată, dacă nu s-a întâmplat la parastasul de 40 de zile, la pomenirea de un an se „ridică” crucea de la mormânt, înlocuind-o pe cea de lemn.

Aceasta se sfințește la cimitir de către preot, printr-o slujbă specială. Pentru aceasta se vor pregăti la mormânt un vas cu apă curată, busuioc, lumânări, tămâie, o colivă și puțin vin”, spune preotul.

Ce se dă de pomană la parastasul de 1 an

În ziua parastasului se pot împărți vase cu mâncare, batiste și prosoape. Rânduielile bisericești nu prevăd numere în privința vaselor cu mâncare, se împarte cât se poate și cât se crede de cuviință, numărul neavând nicio importanță. Se folosesc, în general, numere de simbolism trinitar: 3, 6, 9, 12 sau 24.

Totodată, se mai obișnuiește să se dea de pomană un set complet nou de haine și încălțăminte pentru o persoană ce vor fi binecuvântate mai întâi de preot.

8.7 6 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.