Pe cine înțeapă țânțarii, de fapt. Grupa de sânge pe care o preferă

Pe cine înțeapă țânțarii, de fapt. Grupa de sânge pe care o preferă

Dacă aveți impresia că sunteți înțepați de țânțari mai des față de altă persoane, există un motiv pentru acest lucru. Potrivit entomologilor, țânțarii nu pișcă la întâmplare, ci își aleg cu mare atenție victimele. Aceștia preferă o anumită grupă de sânge.

Pe cine înțeapă cel mai des țânțarii

Studiile ne arată că circa 20% dintre oameni mai predispuși mușcăturilor de țânțari, iar grupa de sânge joacă unul dintre cele mai importante roluri atunci când vine vorba despre alegerea pe care o fac țânțarii, pe lângă alți factori, cum ar fi hainele, respirația sau bacteriile care trăiesc pe pielea noastră. Iată principalele motive:

  • Grupa sanguină

Grupa noastră de sânge este unul dintre cei mai importanți factori care determină preferințele țânțarilor. Un studiu arată că țânțarii preferă persoanele cu grupa de sânge 0 de aproape două ori mai mult decât cele cu grupa de sânge A. Conform studiului, 85% dintre persoane secretă un semnal chimic care indică grupa de sânge, acesta fiind modul prin care țânțarii își aleg victimele.

  • CO2 pe care îl eliberăm

Poate că nu multă lume știe acest lucru, însă doar femelele înțeapă oamenii, pentru a obține proteine din sângele nostru pentru a-și produce ouăle. Acestea au receptori olfactivi speciale care le ajută să localizeze prada. Țânțarii pot detecta dioxidul de carbon și mirosurile oamenilor, noi fiind emițători mari de CO2.

Citește și: Plante care alungă țânțarii. Sunt perfecte pentru balcon sau grădină, îți vor fi un aliat de bază împotriva acestor insecte

Probabil ați observat că atunci când transpirăm parcă suntem un magnet de țânțari. Ei bine, ei pot percepe mirosul de acid lactic, care se formează în mușchi după activitatea sportivă.

Rata metabolică sau cantitatea de CO2 pe care corpul nostru o eliberează în timp ce arde energie este unul dintre principalii factori de atracție pentru țânțari. Dioxidul de carbon îi ajută să identifice țintele. Prin urmare, cu cât expirăm mai mult, cu atât devenim mai atrăgători.

  • Geneticul joacă un rol important

Pe lângă grupa sanguină și CO2-ul eliberat, constituția noastră genetică joacă un rol la fel de important. Conform unui studiu efectuat în anul 2015 pe gemeni și publicat în revista PLOS One, ADN-ul este responsabil pentru circa 67% din atracția pentru țânțari.

Studiul a luat două grupuri de gemene de sex feminin. Un grup de gemene identice și celălalt fratern. Cele două grupuri au fost puse să își introducă mâinile în recipiente de plexiglas în formă de Y și au permis țânțarilor să le detecteze mirosul fără a le permite să le înțepe.

În cele din urmă, cercetătorii au ajuns la concluzia că gemenele identice avea niveluri mai asemănătoare de atracție pentru țânțari în comparație cu grupul de gemene fraterne. Gemenii identici împărtășesc mirosuri corporale mai asemănătoare decât gemenii non-identici.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Bălan nu mai crede în certificatul de căsătorie
6.5 12 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *