Pericolul uriaș la care este expusă Simona Halep după dopaj. Avertismentul crunt primit de sportivă

Medic: „AVC sau moarte subită prin infarct miocardic”

Scris de: Daoud Andra

03 Nov. 2022

Pericolul uriaș la care este expusă Simona Halep după dopaj. Avertismentul crunt primit de sportivă

În timp ce încearcă să își dovedească nevinovăția în scandalul de dopaj, Simona Halep s-ar putea confrunta cu o altă problemă serioasă. Un medic atrage atenția cu privire la riscurile la care este expusă sportiva, după ce în corpul ei a fost găsită substanța numită Roxadustat, în urma unui test anti-doping.

La ce pericol este expusă Simona Halep

Simona Halep luptă să își facă dreptate în scandalul de dopaj, însă între timp s-ar putea confrunta și cu alte probleme. Sportiva trebuie să dea explicații în fața Tribunalului de Arbitraj Sportiv și să spună cum a ajuns Roxadustat-ul în sângele ei. Substanța este interzisă în mediul sportiv, însă este periculoasă și pentru sănătate, în cazul persoanelor care nu au nevoie de un astfel de tratament.

Doctorul Ionuț Nistor, medic primar la Spitalul Clinic Parhon din Iași, a explicat care sunt pericolele la care se expun cei care iau această substanță, fără să fie bolnavi. În prezent, Roxadustat-ul nu se găsește pe piața farmaceutică din România, în niciun medicament. Chiar dacă este aprobată, substanța încă nu a ajuns la faza de testare necesară pentru a putea fi administrată pacienților.

„Ele nu sunt aprobate, nu le putem încă folosi, fiindcă nu avem studii de fază trei pentru toate moleculele. Dar Roxadustat a ajuns la faza testelor pe pacienți. Studiile de fază doi sunt pe persoane sănătoase, iar de fază trei – când sunt testate pe pacienți cu astfel de afecțiuni.

Există studii care dovedesc eficiența acestor medicamente pentru pacienții cu insuficiență renală, dar în prezent încă nu sunt autorizate pentru a fi folosite în România și nu le putem prescrie”, a precizat medicul, pentru Libertatea.

Cât despre riscurile la care se expun persoanele sănătoase care iau medicamente ce conțin Roxadustat, medicul a fost cât se poate de precis: „AVC sau moarte subită prin infarct miocardic.”

Pericolul uriaa la care este expusa Simona Halep dupa dopaj
Substanța depistată la teste ar putea să o afecteze pe sportivă

Boala de care suferă Simona Halep

Roxadustat-ul ar putea fi periculos și în combinație cu un tratament pe care îl ia Simona Halep. După declanșarea scandalului de dopaj, un medic apropiat sportivei a dezvăluit ce fel de tratament ia aceasta în fiecare zi. Dana Safta a precizat că are acordul Simonei pentru a vorbi despre afecțiunea de care aceasta suferă. Este vorba despre o boală a glandei tiroide, care afectează multe femei din lume.

Citește și: Ce este Roxadustat, substanța cu care a fost depistată Simona Halep. Ce efecte are, de fapt

„Am acceptul Simonei să vă dezvălui tratamentul ei cronic, că ea lua zilnic pastilă de Euthyrox 50mcg şi o tabletă anticoncepţională, ştiute, fără alte probleme pentru comisia de la WTA. Dacă ar fi luat Roxadustat involuntar într-o cantitate care să rămână în corp, să aibă o remanenţă… O persoană care ia tabletă de tiroidă şi anticoncepţionale, atunci probele ei de coagulare ar fi fost modificate.

Riscul de tulburare vasculară, sângerare, tromboză era inevitabil. Te poate ucide! Exclus să fie vorba despre tratament (n.r. – la testul pozitiv antidoping).”, a precizat medicul Dana Safta, într-o intervenție la Antena 3 CNN.

7.1 7 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.