Varza murată este un preparat care nu lipsește de pe mesele românilor în sezonul rece. Din varză murată se pregătesc delicioasele sarmale, dar și alte rețete gustoase. Cu toate acestea, gospodinele nu știu ce plantă trebuie să adauge în butoiul cu varză murată ca să rămână crocantă toată iarna.
Atunci când vă apucați să puneți varză la murat pentru iarnă, trebuie să vă asigurați că aveți toate ingredientele necesare pentru ca aceasta să iasă delicioasă și crocantă în același timp. De aceea, este important să respectați câteva reguli simple.
Ca să aveți parte de o varză murată extraordinară, atât pentru sarmale, cât și pentru varză călită, trebuie să adăugați un ingredient-minune în butoi.
Varza murată este foarte ușor de pus, dar puține gospodine știu de ce este bine să adaugi busuioc în butoi pentru obținerea unui rezultat delicios.
Încă din vremurile de demult, gospodarii puneau mereu câte un buchețel de busuioc la varza murată. În acest mod, varza rămânea crocantă ș și gustoasă pentru tot restul iernii. Se știe că băloșirea este o problemă des întâlnită în procesul de murare a verzei.
Dacă nu știați, busuiocul acționează ca o barieră naturală împotriva dezvoltării bacteriilor care cauzează ca varza murată să se înmoaie.
Totodată, această plantă are proprietăți antibacteriene și antimicrobiene, ontribuind astfel la menținerea texturii crocante și la gustul autentic al varzei murate.
Așadar, când puneți varză murată, adăugați și un buchețel de busuioc sau crenguțe de busuioc, pentru ca aceasta să se păstreze crocantă și fragedă.
Varza albă este o sursă foarte bună de vitamine: A, C și E, dar și de fibre, care asigură sănătatea celulelor. De asemenea, conține și vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9. Fibrele din varză sunt compuse, în mare parte, din celuloză și minerale: calciu, magneziu, fier, dar și iod, cupru, mangan sau sulf.
Citește și: Câtă sare se pune, de fapt, la varza murată. Așa nu se mai înmoaie. Secretul gospodinelor iscusite