Prăjitură cu jeleu de afine și cremă de brânză este o prăjitură aromată, dulce acrișoară. Cu un blat parfumat cu suc de lămâie, acoperit cu un jeleu dulce acrișor de afine și un strat fin de cremă de brânză, prăjitura cu afine este un desert ușor, potrivit atât pentru copii, cât și pentru cei mari.
Care sunt secretele preparării jeleului de afine?
Această prăjitură se poate face și cu orice fructe de pădure, zmeură, cireșe sau orice fructe vă plac, proaspete sau congelate. Prăjitura cu jeleu de afine și cremă de brânză se prepară rapid, se poate împarți în trei etape:
prepararea blatului cu suc de lămâie
prepararea jeleului de afine
prepararea cremei de brânză
Pentru coacerea prăjiturii am folosit o tavă pentru copt cu dimensiunile 24x 35 centimetri. Dacă doriți mai puțină prăjitură, doar înjumătățiți cantitatea ingredientelor.
Sarmalele reprezintă una dintre cele mai iubite mâncăruri tradiționale, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă. Indiferent de regiune sau de preferințe, acest preparat continuă…
Nimic nu poate înlocui satisfacția unei pizza pregătite acasă, cu un blat pufos și toppinguri alese după preferințele fiecăruia. Este o rețetă simplă, dar de…
Ingrediente pentru jeleu de afine
300 grame afine proaspete sau congelate
50 grame zahăr
1 plic gelatină ( 10 grame)
Ingrediente pentru crema de brânză
200 mililitri smântână pentru frișcă ( rece)
200 grame brânză proaspătă de vaci ( rece)
50 grame zahăr pudră
Pentru ornat:
ciocolată rasă, cacao, afine, etc.
Mod de preparare
Blat
Într-un castron se mixează ouăle întregi cu zahărul, până se obține o cremă deschisă la culoare
Se adaugă coaja rasă și sucul de lămâie
Peste cremă, se toarnă uleiul în fir subțire și se continuă mixarea
Se amestecă făină cu praful de copt, apoi se încorporează în mixul de ouă
Treptat, în castron, se adaugă laptele și se amestecă bine cu o spatulă pentru a nu forma cocoloașe
Mixul pentru blat se toarnă în tava tapetată cu hârtie de copt
Blatul se dă la cuptorul pre încălzit la 180 de grade, pentru 40 de minute
După ce s-a copt ( se verifică cu o scobitoare), blatul se scoate din cuptor și se lasă să se răcească
Jeleu de afine
Dacă folosiți afine congelate, le scurgeți de apă apoi le dați un pic prin făină
Într-o crăticioară, la foc mediu, se pun la încălzit afinele cu zahărul
Gelatina se hidratează în 100 de mililitri de apă rece
După ce zahărul s-a topit, crăticioara se ia de pe foc, se lasă la răcorit apoi, peste afine se toarnă gelatina hidratată. Atenție, gelatina își pierde proprietățile la temperaturi mai mari de 60 de grade Celsius!
Amestecul de afine cu gelatină se lasă la răcit până începe să se îngroașe, apoi se întinde peste blatul deja ajuns la temperatura camerei
Se dă tava la frigider pentru 30 de minute
Crema de brânză
Se amestecă brânza proaspătă cu smântâna pentru frișcă ( ambele reci de la frigider) și zahărul pudră până se obține o cremă fină.
Se întinde crema de brânză peste jeleul de afine, apoi se dă prăjitura la frigider pentru minim o oră.
Prăjitura se poate orna cu cacao, ciocolată rasă, afine sau coji de lămâie confiate.