Prăjitură fină cu cremă de nuci și unt. Are un gust deosebit. Vei cuceri pe toată lumea cu acest desert

De ce ingrediente ai nevoie

Scris de: Oana Matei

17 Jan. 2023

Prăjitură fină cu cremă de nuci și unt. Are un gust deosebit. Vei cuceri pe toată lumea cu acest desert

Prăjitura cu cremă de nucă și unt este o prăjitură deosebită preparată cu cremă de nucă opărită și unt. Crema acestei prăjituri este de o finețe și un gust deosebit. Dacă nu ai mai făcut o astfel de cremă, dar ai vrea să încerci, mai jos vei găsi toate secretele de care vei avea nevoie. Crema de nucă opărită se prepară simplu, doar este nevoie să respecți pașii și timpii de preparare. Pentru această prăjitură, în primul rând, vei avea nevoie de aproximativ 0,5 kilograme de miez de nucă. Miezul de nucă va fi folosit și pentru prepararea blaturilor. Vei obține o prăjitură fină cu gust divin de nucă.

Cum se prepară crema fină de nuci și unt. Cât cântărește un albuș de la un ou? Dar un gălbenuș?

Prăjitura cu cremă de nucă și unt se prepară în două etape, în prima etapă se prepară blatul de bezea cu nucă, iar în a doua etapă crema fină de nucă cu unt. Pentru prepararea blatului ai nevoie de albușuri de la 8 ouă, zahăr, lapte și miez de nucă măcinat.

Pentru a afla de câte ouă ai nevoie pentru o rețetă, unde este indicat doar gramajul albușurilor sau al gălbenușurilor, soluția este simplă: un ou, de mărime medie, fără coajă, cântărește aproximativ 53 de grame. Din acesta, albușul cântărește 60% din ou, adică 35- 37 de grame, iar un gălbenuș cântărește intre 15- 17 grame, 40% din oul întreg.

Pentru crema fină de nuci ai nevoie de un pachet de unt gras ( 80% grăsime), la temperatura camerei, miez de nucă, amidon și zahăr. Dacă dorești, pentru un plus de gust, poți adăuga și un strop de rom sau whiskey.

Această cremă de nuci, fiartă în lapte și frecată cu unt este o rețetă veche, de origini germanice, folosită adesea pentru umplerea torturilor, fursecurilor sau ruladelor. Pentru coacerea foilor de albuș este necesară tava de copt clasică de la cuptor.

Ingrediente

Foi de albușuri cu nucă

  • 300 grame albuș de ou ( aprox. 8 ouă)
  • 125 grame zahăr
  • 75 grame făină
  • 150 grame miez de nucă prăjită și măcinată

Cremă de nuci cu unt

  • 300 grame miez de nucă prăjită și măcinată
  • 200 mililitri lapte
  • 200 grame zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • un praf de sare
  • 15 grame amidon
  • 200 grame unt 82% grăsime, la temperatura camerei
  • 1 lingură rom sau whiskey- opțional

Decor

  • 50 grame ciocolată topită
  • nucă prăjită și măcinată

Prăjitură cu cremă de nuci și unt. Mod de preparare

I. Foi de albușuri cu nucă

1. Miezul de nucă se prăjește ușor într-o tigaie, după care se lasă la răcorit. După ce s-a răcit bine, se toacă cât mai mărunt sau se macină la robotul de bucătărie. La acest pas se poate prăji toată cantitatea de nucă, apoi se împarte 150 grame pentru blat și 300 grame pentru cremă.
2. Albușurile de ou se mixează cu un praf de sare. După ce s-au spumat se adaugă zahărul și se continuă mixarea până se formează o spumă tare, ca la bezea.
3. Se adaugă nucile măcinate și făina, toate deodată. În spuma de albușuri se adaugă toate ingredientele extra deodată, pentru a nu a amesteca de mai multe ori, riscând ca bezeaua să se lase. Astfel, făina și miezul de nucă se încorporează în spuma de bezea cu o spatulă, ușor, cu mișcări de sus în jos.
4. Compoziția se toarnă pe tava de copt, tapetată cu hârtie cerată.
5. Tava se dă la cuptorul pre încins la 180 de grade, pentru 15 minute până se rumenește ușor.
6. După coacere se lasă la răcit și se taie în jumătate ( pe lățime) pentru a obține două foi mai mici.

II. Cremă de nuci cu unt

1. Într-un bol cu 50 mililitri de lapte se amestecă praful de amidon.
2. Restul de lapte se pune la fiert împreună cu zahărul și un praf de sare.
3. După ce laptele a dat în clocot, se toarnă amidonul dizolvat și se amestecă bine cu un tel.
4. Se adaugă și nuca măcinată, se lasă crema la clocotit pentru 5 minute. Crema se va îngroșa datorită amidonului și a miezului de nucă măcinat.
5. Se lasă crema la răcit pentru câteva ore, până ajunge la temperatura camerei.
6. Untul moale, scos din frigider cu câteva ore înainte sau chiar cu o seară înainte, se bate cu mixerul până devine spumos și deschis la culoare.
7. Foarte important este că atunci când crema de nuci se amestecă cu untul bătut, ambele să aibă aceiași temperatură.
8. Crema de nuci se adaugă în untul bătut, treptat, cu o lingură, mixând de fiecare dată.
9. Dacă se taie crema de unt și nuci, se repară prin mixarea continuă, la viteza mare, timp de 15 minute.
10. În final, crema trebuie să fie fină și netedă.

III. Umplere foi de bezea cu nucă

1. Se pune un strat de cremă de nuci peste prima foaie de bezea, se acoperă cu a doua foaie de bezea peste se pune restul de cremă de nuci.
2. Se topește ciocolata la bain marie, cu o linguriță se stropește ”dezordonat” prăjitura. Peste grilajul de ciocolată rezultat, se presară nucă măcinată.
Delicios!

Să vă fie de folos!

Etape de preparare Prăjitură cu cremă de nuci și unt
Etape de preparare Prăjitură cu cremă de nuci și unt

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.1 27 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *