Primul caz de hepatită severă, cu origine necunoscută, depistat și în România. Cum se manifestă boala la copii

Boala misterioasă a ucis un copil și a afectat aproape 200 de alți copii din 11 țări. O serie de simptome specifice pot fi un semnal de alarmă.
Primul caz de hepatită severă, cu origine necunoscută, depistat și în România. Cum se manifestă boala la copii

A fost raportat primul caz de hepatită severă de origine necunoscută în România. Este vorba despre o fetiță de cinci ani din Ilfov, care se află internată din 4 aprilie. Este primul caz de acest fel detectat în România. În mai multe țări europene, boala a ucis un copil și a afectat aproape 200 de minori.

Potrivit Ministrului Sănătății (MS), Biroul Regional OMS pentru Europa a raportat până la data de 21 Aprilie 169 de cazuri de hepatită severă de cauză necunoscută. Nu au fost detectate virusurile hepatice cunoscute până în prezent, în urma analizelor făcute. Acestea au fost înregistrate la copii cu vârstă între 1 luna și 16 ani. Copii astfel diagnosticați au prezentat „insuficiență hepatică, adesea severă, niveluri ridicate ale enzimelor care indică citoliza hepatică și icter. La 74 de cazuri a fost detectată prezența adenovirusului F41”, arată MS.

Primul caz de hepatită severă, în România

Este singurul caz raportat la noi, dar spitalele din țară au fost alertate pentru apariția altor posibile cazuri. Medicii urmează proceduri stricte, la fel ca și în cazul infecției COVID-19.

„Cazul raportat de România este al unei fetițe în vârstă de 5 ani, internată la un spital de specialitate în data de 4 aprilie. Nu a fost detectată nici o infecție virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabilă, primește medicație simptomatică și este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate și nu are nicio legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la baza definiția OMS de caz probabil, care se refera la insuficiență hepatică, transaminaze >500 UI și icter la un copil la care nu există markeri de infecție virală hepatică”, spune MS într-un comunicat de presă.

„Facem aceste precizări pentru informarea opiniei publice și pentru a elimina speculațiile care ar putea produce îngrijorare în rândul părinților din România”, mai arată Ministerul Sănătății.

Boala afectează copii cu vârste de la o lună la 16 ani. Cel puțin asta s-a stabilit până în prezent. Medicul infecționist Adrian Marinescu a arătat că atenționarea din partea OMS se referă la o cauză infecțioasă, „mai exact o cauză virală și e o ipoteză de lucru, nu e confirmată, vorbim de un adenovirus”, a spus el, conform Pro TV.

„Nu vorbim de exemplele clasice cu hepatită A,B,C,D,E. Nu se știe clar dacă e vorba de persoane, adică de copii care au un sistem imunitar deficitar și în ce condiții apare această afectare hepatică severă”, a spus el.

Care sunt simptomele hepatitei misterioase la copii

Noua afecțiune, a cărei origine nu este cunoscută încă, a afectat 169 de copii din 11 țări. Cele mai multe au fost raportate în Marea Britanie. Simptomele specifice bolii sunt vărsături, diaree, dureri abdominale, apatie și culoare galbenă a tegumentelor sau a ochilor.

Medicul Adrian Marinescu a mai făcut câteva recomandări despre cum putem să prevenim această infecție de origine necunoscută.

„Vorbim despre contact, mâinile murdare și faptul că multe dintre bolile infecțioase ar fi rezolvate dacă ne-am spăla foarte des pe mâini cu apă și săpun. Vorbim de transmitere prin tuse și strănut, vorbim de obiectele și suprafețele care pot fi contaminate prin particulele care conțin virus. Vorbim de materiile fecale care pot fi contaminate și, atenție, apropo de copiii mici care pot fi infectați, transmiterea se poate face atunci când schimbăm scutecele”,  a spus el.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Câte diplome are Ramona Olaru, de fapt
9.5 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *