Programul Noua Casă 2022: avans, condiţii de acordare şi suma maximă pe care o garantează statul pentru locuinţe

Iată tot ce trebuie să știi despre Programul Noua Casă 2022, de la suma pe care trebuie să o pregătești pentru avans, la condițiile ce acordare a creditului

Scris de: Dana Cazacu

14 Mar. 2022

Programul Noua Casă 2022: avans, condiţii de acordare şi suma maximă pe care o garantează statul pentru locuinţe

Programul Noua Casă 2022 a fost lansat la începutul acestei luni, după cum anunțau cei de la FNGCIMM. Aceștia au publicat de curând un ghid al acestui program. În acest ghid sunt cuprinse toate detaliile care fac referire la valoarea și dobânda creditelor, a garanțiilor și a asigurărilor. Guvernul a stabilit plafonul de garantare pentru anul 2022. Așadar, pot fi încărcate în aplicație dosarele primilor beneficiari. Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a accesa programul Noua Casă 2022, precum și alte informații precum: avans, condiţii de acordare şi suma maximă pe care o garantează statul pentru locuințe.

Totul despre Programul Noua Casă 2022

Totul despre Programul Noua Casă 2022
Informații complete despre Programul Noua Casă 2022

Iată care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care doresc să depună documentele pentru accesarea Programului Noua Casă 2022:

  • să nu dețină în proprietate o locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită;
  • să dețină în proprietate cel mult o locuință, cu o suprafață utilă mai mică de 50 mp și care nu a fost achiziționată prin programul Prima Casă (în acest caz fiind nevoie de o declarație pe propria răspundere).

Programul Noua Casă 2022 – condiții de acordare

Criteriile de eligibilitate ale programului permit ca de acesta să beneficieze orice cetățean român, indiferent dacă este singur sau formează un cuplu, dacă aceștia îndeplinesc criteriile impuse de acest program.

Pentru un astfel de credit va putea aplica doar persoana care nu a mai beneficiat în trecut de un astfel de credit. Celălalt partener va avea calitatea de garant sau coplătitor. Banca cu care au decis să lucreze beneficiarii le impune acestora o serie de criterii de eligibilitate pe care trebuie să le respecte.

Programul Noua Casă 2022 – avans

Avansul pentru locuința care poate fi achiziționată în cadrul Programului Noua Casă 2022 diferă în funcție de valoarea imobilului, astfel:

  • pentru o locuință care nu va depăși suma maximă de 70.000 de euro, iar procentul maxim de garantare de 50%, avansul va fi de 5%;
  • pentru o locuință care nu va depăși suma maximă de 140.000 de euro, valoarea maximă a creditului va putea ajunge la 119.000 euro. Avansul beneficiarului va fi de 15%.

Dacă beneficiarii doresc să achiziționeze o locuință care depășește prețul maxim din program, ei trebuie să știe că pot face acest lucru, însă trebuie să suporte și să achite diferența de preț dintre valoarea maximă a creditului oferit în cadrul programului și prețul locuinței, din veniturile proprii.

Programul Noua Casă 2022 – costuri

Valoarea stabilită de Guvern, în ceea ce privește plafonul de garantare al Programului Noua Casă pentru anul 2022,  este de 1,5 miliarde de lei.

Pentru a afla care sunt toate costurile pe care le implică accesarea unui credit prin acest program este nevoie de solicitarea unor informații suplimentare din partea băncilor alese de către beneficiari. Printre costurile care mai apar se numără următoarele dobânzi și comisioane:

  • depozitul colateral, ce reprezintă contravaloarea a trei rate de dobândă;
  • dobânda, formată din Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor la care se adaugă o marjă de maximum 2%;
  • comisionul anual de garantare, ce reprezintă 0,3%;
  • costuri privind prima de asigurare a imobilului și în taxele notariale pentru cumpărarea locuinței.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
În ce serial apare Lora?
8 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *