Putin a dat ordinul. Ce urmează să se întâmple în zonele ocupate din Donbas. Anunțul neașteptat

Ce i-a transmis Vladimir Putin vicepremierului de la Moscova.
Putin a dat ordinul. Ce urmează să se întâmple în zonele ocupate din Donbas. Anunțul neașteptat

Președinele rus Vladimir Putin a ordonat, vineri, guvernului de la Moscova să reconstruiască locuințele și infrastructura distruse de război din republicile autoproclamate Donețk și Lugansk, teritoriu controlat de armata rusă. Termenul limită impus de liderul de la Kremlin este începutul acestei ierni.

Putin a dat ordinul de începere a reconstrcuției zonelor distruse din Donbas

Vladimir Putin a avut o întâlnire cu vicepremierul rus Marat Husnullin în care i-a transmis acestuia să pornească reconstrucția zonelor distruse de război din republicile autoproclamete Donețk și Lugansk.

„Liderii ambelor republici ne-au cerut să-i ajutăm cu reconstrucţia (…), mai ales că suntem acum în plină vară şi iarna este departe”, i-a transmis Putin vicepremierului rus.

Președintele rus a declarat că se referă la locuinţe, lucrări de infrastructură socială şi de inginerie civilă, inclusiv spitale, centre de sănătate şi maternităţi.

„Trebuie să facem în aşa fel încât oamenii să treacă iarna în condiţii normale şi decente”, a mai spus Putin.

Liderul de la Kremlin a precizat că autoritățile proruse din Donețk au solicitat ajutor inclusiv pentru construcția unui centru medical în orașul-port Mariupol și a unei maternități, aceasta din urmă fiind bombardată de forțele ruse în luna martie.

Mariupol a fost cucerit la sfârșitul lunii mai de ruși, după lupte devastatoare care s-au extins și asupra oțelăriei Azovstal, după ce trupele ucrainene s-au predat. Orașul este acum o ruină, iar locuitorii care au rămas acolo se luptă pentru a supraviețui, confruntându-se cu lipsa apei potabile, a hranei și a medicamentelor.

„În trei ani vom putea reconstrui complet oraşul Mariupol”

Marat Husnullin i-a promis lui Putin că orașul-port va fi „complet” refăcut până în 2023.

„Pot spune că, în conformitate cu planul pe care l-am prezentat, în trei ani vom putea reconstrui complet oraşul Mariupol”, i-a mai spus Husnullin lui Putin.

Vicepremierul Husnullin a mai spus că vor avea loc consultări cu rezidenţii pentru o posibilă restructurare a oţelăriei Azovstal, astfel încât să poate fi păstrate o parte din locurile de muncă.

De asemenea, Putin a aprobat acordarea de subvenţii pentru cumpărarea de locuinţe locuitorilor din Doneţk şi Lugansk.

De la începutul invaziei armatei ruse în Ucraina, de pe 24 februarie, Rusia a reușit să ocupe regiunea Lugansk, deși autoritățile de la Kiev afirmă că trupele ruse nu au ajuns la granițele ei administrative. Ultimile mari orașe din Lugansk – Severodoneţk şi Lisiceansk – au fost ocupate de ruși la sfârșitul lunii iunie și începutul lui iulie. De atunci, armata rusă își concentrează ofensiva militară către Donețk, dar fără progrese însemnate.

7.6 13 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.