Quiche sau tartă sărată cu șuncă, cașcaval și ciuperci

Tartă cu șuncă, cașcaval și ciuperci. Cum se prepară

Scris de: Oana Matei

15 Jul. 2022

Quiche sau tartă sărată cu șuncă, cașcaval și ciuperci

Quiche este o tartă cu aluat clasic franțuzesc, ușor de făcut, atât în varianta dulce cât și sărată. Cel mai cunoscut quiche este Quiche Lorraine este o tartă franțuzească, după cum pare după denumire, dar de origini germane. Quiche Lorraine este un tip de quiche cu ingrediente foarte specifice.

Quiche sau tartă sărată cu șuncă, cașcaval și ciuperci. Cum se prepară

Pentru a fi considerat Quiche Lorraine, quiche-ul trebuie făcut cu ouă, smântână groasă, bacon și brânză elvețiană. Orice quiche care se abate de la această formulă cu omiterea baconului sau adăugarea altor ingrediente precum șuncă, cârnați, legume etc. este considerată quiche, nu Quiche Lorraine.

Aluatul pentru quiche sau tartă nu conține drojdie, este reușit dacă se ține cont de o câteva reguli:

  • la o parte grăsime ( unt sau untură) se adaugă două părți făină
  • este foarte important ca untul și apa folosite să fie reci
  • aluatul nu se frământă mult pentru a nu lăsa glutenul să se dezvolte, nu este un aluat elastic
  • este important ca aluatul să stea la rece, în două faze: după preparare și după ce este pus în forma de tartă

Pare complicat dar te asigur că nu este :). Am copt tarta într-o tavă rotundă cu fundul detașabil. Cantitățile de mai jos sunt necesare pentru a forma o tartă cu diametrul de 28 cm.

Ingrediente crusta tartă

  • 400g făină
  • 200g unt
  • 5-6 linguri apă rece
  • 1 gălbenuș
  • sare

Ingrediente umplutură quiche

  • 200g bacon/ kaizer
  • 200g cașcaval afumat ras de oaie
  • 4 ouă+ 1 albuș
  • 6 ciuperci champignon
  • 4 fire ceapă verde
  • ulei de măsline pentru călit legumele
  • 200 ml smântână grasă 32% sau 200g smântână fermentată1 legătură de mărar
  • sare, piper negru proaspăt măcinat
ingrediente quiche cu cașcaval, bacon și ciuperci
ingrediente quiche cu cașcaval, bacon și ciuperci

Cum se prepară crusta pentru quiche

Tehnica de coacere a aluatului pentru quiche se numește „in orb”. Este o tehnică de coacere parțială a aluatului pentru a evita înmuierea lui la adăugarea umpluturii.

  • Cerne făina într-un bol, adaugă untul rece tăiat cubulețe, gălbenușul rece și sarea.
  • Amestecă rapid, cu vârful degetelor, până când se transformă într-un aluat nisipos sub formă de firimituri.
  • Adaugă apa rece, câte o lingură odată și frământă repede.
  • În aproximativ 5 minute, rezultă un aluat suplu ușor de desprins de pe marginea bolului.
  • Din aluat, modelează o minge, acoperă-l cu o folie alimentară și lasă-l la frigider pentru 30 de minute.
  • După cele 30 de minute, scoate aluatul din frigider, și întinde-l cu sucitorul pe o suprafață pudrată cu făină.
  • După ce l-ai întins, așază aluatul în forma de tartă, apasă bine cu degetele pentru a lua forma tăvii. Se înțeapă cu furculița pentru a evita formarea de bule.
  • Tava cu aluat se pune din nou în frigider pentru 20 de minute.
  • Încingem cuptorul la 180 de grade, scoate tava cu aluat din frigider. Peste suprafața aluatului, pe o coală de hârtie de copt, pune fasole boabe sau bile speciale pentru copt.
  • Îndepărtează foaia de copt cu fasole, acum tarta e gata pentru a fi umplută.

Cum se face umplutura pentru tartă?

  • Prăjește baconul într-o tigaie mare. Apoi adaugă ceapa verde și ciupercile și lasă-le la călit.
  • Într-un bol bate ouăle plus albușul rămas împreună cu smântâna, Adaugă cașcavalul ras, baconul, legumele călite și piperul. Gustă dacă mai este nevoie de sare.
  • Toarnă cu grijă umplutura, în crusta de tartă. Folosește o spatulă de silicon pentru a netezi umplutura, dacă este necesar.
  • Pune tava în cuptor la 180 de grade și lasă până se face o crustă rumenă deasupra tartei. Timpul de coacere este de 40- 45 de minute.
  • Lasă tarta să se răcească și taie felii potrivite.

Se servește alături de o salată la oricare masă a zilei.

Poftă mare!

10 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.