Quiche sau tartă sărată cu șuncă, cașcaval și ciuperci

tartă sărată cu bacon, cașcaval și ciuperci

Quiche este o tartă cu aluat clasic franțuzesc, ușor de făcut, atât în varianta dulce cât și sărată. Cel mai cunoscut quiche este Quiche Lorraine este o tartă franțuzească, după cum pare după denumire, dar de origini germane. Quiche Lorraine este un tip de quiche cu ingrediente foarte specifice.

Quiche sau tartă sărată cu șuncă, cașcaval și ciuperci. Cum se prepară

Pentru a fi considerat Quiche Lorraine, quiche-ul trebuie făcut cu ouă, smântână groasă, bacon și brânză elvețiană. Orice quiche care se abate de la această formulă cu omiterea baconului sau adăugarea altor ingrediente precum șuncă, cârnați, legume etc. este considerată quiche, nu Quiche Lorraine.

Aluatul pentru quiche sau tartă nu conține drojdie, este reușit dacă se ține cont de o câteva reguli:

  • la o parte grăsime ( unt sau untură) se adaugă două părți făină
  • este foarte important ca untul și apa folosite să fie reci
  • aluatul nu se frământă mult pentru a nu lăsa glutenul să se dezvolte, nu este un aluat elastic
  • este important ca aluatul să stea la rece, în două faze: după preparare și după ce este pus în forma de tartă

Pare complicat dar te asigur că nu este :). Am copt tarta într-o tavă rotundă cu fundul detașabil. Cantitățile de mai jos sunt necesare pentru a forma o tartă cu diametrul de 28 cm.

Ingrediente crusta tartă

  • 400g făină
  • 200g unt
  • 5-6 linguri apă rece
  • 1 gălbenuș
  • sare

Ingrediente umplutură quiche

  • 200g bacon/ kaizer
  • 200g cașcaval afumat ras de oaie
  • 4 ouă+ 1 albuș
  • 6 ciuperci champignon
  • 4 fire ceapă verde
  • ulei de măsline pentru călit legumele
  • 200 ml smântână grasă 32% sau 200g smântână fermentată1 legătură de mărar
  • sare, piper negru proaspăt măcinat
ingrediente quiche cu cașcaval, bacon și ciuperci
ingrediente quiche cu cașcaval, bacon și ciuperci

Cum se prepară crusta pentru quiche

Tehnica de coacere a aluatului pentru quiche se numește „in orb”. Este o tehnică de coacere parțială a aluatului pentru a evita înmuierea lui la adăugarea umpluturii.

  • Cerne făina într-un bol, adaugă untul rece tăiat cubulețe, gălbenușul rece și sarea.
  • Amestecă rapid, cu vârful degetelor, până când se transformă într-un aluat nisipos sub formă de firimituri.
  • Adaugă apa rece, câte o lingură odată și frământă repede.
  • În aproximativ 5 minute, rezultă un aluat suplu ușor de desprins de pe marginea bolului.
  • Din aluat, modelează o minge, acoperă-l cu o folie alimentară și lasă-l la frigider pentru 30 de minute.
  • După cele 30 de minute, scoate aluatul din frigider, și întinde-l cu sucitorul pe o suprafață pudrată cu făină.
  • După ce l-ai întins, așază aluatul în forma de tartă, apasă bine cu degetele pentru a lua forma tăvii. Se înțeapă cu furculița pentru a evita formarea de bule.
  • Tava cu aluat se pune din nou în frigider pentru 20 de minute.
  • Încingem cuptorul la 180 de grade, scoate tava cu aluat din frigider. Peste suprafața aluatului, pe o coală de hârtie de copt, pune fasole boabe sau bile speciale pentru copt.
  • Îndepărtează foaia de copt cu fasole, acum tarta e gata pentru a fi umplută.

Cum se face umplutura pentru tartă?

  • Prăjește baconul într-o tigaie mare. Apoi adaugă ceapa verde și ciupercile și lasă-le la călit.
  • Într-un bol bate ouăle plus albușul rămas împreună cu smântâna, Adaugă cașcavalul ras, baconul, legumele călite și piperul. Gustă dacă mai este nevoie de sare.
  • Toarnă cu grijă umplutura, în crusta de tartă. Folosește o spatulă de silicon pentru a netezi umplutura, dacă este necesar.
  • Pune tava în cuptor la 180 de grade și lasă până se face o crustă rumenă deasupra tartei. Timpul de coacere este de 40- 45 de minute.
  • Lasă tarta să se răcească și taie felii potrivite.

Se servește alături de o salată la oricare masă a zilei.

Poftă mare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…
Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile estetice: „Sunt utile, important este când vrei să ți le aplici și de ce”. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile…

Adrian Nartea explică de ce nu toate modificările estetice sunt necesare, cum decizi cu adevărat dacă ai nevoie și ce rol joacă percepția noastră despre…