Românii care plătesc cash curierilor, în atenția ANAF. Datelor vor fi reținute timp de 5 ani

O ordonanță de urgență a fost adoptată miercuri
Românii care plătesc cash curierilor, în atenția ANAF. Datelor vor fi reținute timp de 5 ani

O ordonanță de urgență care completează Codul de Procedură Fiscală a fost adoptată miercuri de Guvern. Astfel, potrivit acesteia, firmele de curierat vor fi obligate să raporteze la ANAF detalii referitoare la persoanele care plătesc ramburs produsele pe care le comandă online.

ANAF va reține timp de 5 ani datele persoanelor care plătesc cash coletele

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, susține că a fost adoptată această ordonanță de urgență pentru o mai bună colectare a taxelor și impozitelor.

“ Avem în România, după cum aţi văzut, o creştere economică importantă, dar rămâne această provocare a colectării de taxe şi impozite şi aici, din păcate, nu stăm la fel de bine (…) Practic, putem să privim acest mod de a gestiona această chestiune într-un mod similar cu ceea ce se întâmplă cu Radarul Mărfurilor. Practic, reglementarea în această zonă nu face decât să ajute statul român să poată colecta taxele şi impozitele”, a spus Dan Cărbunaru.

Ce trebuie să facă o persoană fizică în momentul în care primește un colet

Ziariștii au întrebat ce este necesar să facă o persoană fizică atunci când primește un colet prin curier. Purtătorul de cuvânt al Guvernului nu a răspuns, însă a declarat că “normele de aplicare vor detalia această procedură”. De asemenea, a spus că temerile privind protecția datelor personale ale celor care cumpără și primesc coletele prin curier, plătind cash, sunt nejustificate, întrucât proiectul de act normativ are toate avizele legale în acest sens.

Firmele de curierat, obligate să comunice către ANAF ce sume de bani încasează vânzătorii

Potrivit acestei ordonanțe, firmele de curierat vor fi obligate să transmită către ANAF ce sume de bani încasează vânzătorii de la cei care cumpără online.

„ANAF va verifica dacă aceste persoane sunt înmatriculate legal, dacă își depun declarațiile de venituri, și evident, dacă își plătesc taxele și impozitele”, a spus Adrian Bența, consultant fiscal, pentru Știrile Pro TV.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Bălan nu mai crede în certificatul de căsătorie
4.8 8 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *