Roxana Blagu nu este adepta parentingului modern. „Libertate, libertate, dar într-un anumit stil și cu o anumită limită”. Ce soluții propune. Exclusiv

”Și eu sunt un părinte, zic eu, permisiv, dar cu grijă”

În ultimii ani, toți mai mulți părinți aleg un alt gen de parenting decât cel cu care au fost crescuți, modalitate care nu este întotdeauna pe placul celor din jur. Faptul că acum mulți adulți se plâng de copiii altora, care sunt lăsați să facă absolut tot ce își doresc, iar asta ajunge să le tulbure liniștea, un parenting modern devine un subiect din ce în ce mai comentat. Roxana Blagu a povestit în exclusivitate pentru EGO.ro că a ales să-l educe pe Sasha, fiul ei în vârstă de doi ani, după propriile reguli, însă ține cont și de aspectele la care se uita atunci când nu existau copiii în viața ei.

Cum a ales Roxana Blagu să-și educe fiul

Nu de puține ori au existat voci care au comentat în jurul modului de creștere și de educare a copiilor, în ultimii ani, astfel că mulți au ajuns la concluzia că parentingul modern distruge anumite principii. În timp ce părinții citesc tot felul de cărți în care se vorbește despre libertate totală pentru copii, cei din jur spun că un copil nu ar trebui să poată face ce vrea, când vrea și cum vrea, și că sunt niște limite de trasat. Roxana Blagu ne-a mărturisit că de când l-a născut pe fiul ei, Sahsa, a încercat să combine cumva modul de educație al părinților ei, cu ceea ce se întâmplă în zilele noastre, iar asta i-a adus o comunitate mare de mămici, cu care împărtășește principiile.

 

„Oricât am citi, eu cred că e foarte e greu să aplici și să te ții de stilul ăla pe care îl tot citești. Vrei, dar la un moment dat nu mai poți. Eu sunt pe stilul meu și eu sunt un părinte, zic eu, permisiv, dar cu grijă. Copilului trebuie să-i oferi foarte multă atenție și iubire și el va înțelege. Asta consider eu. Eu vorbesc foarte mult cu Sasha, chiar dacă e mic, chiar dacă era mai mic și nu vorbea și aveam impresia că nu înțelege, eu îi vorbeam și îi povesteam tot ce urmează să facem. Asta se întâmplă și acum. Am răbdare și îi povestesc toate activitățile pe care urmează să le facem: ne spălăm pe dinți, pe mâini. Pentru că nu tot timpul vrea să facă chestii. Are momente când nu vrea în parc, el vrea să se joace acasă cu jucăriile. Nici noi nu vrem tot timpul să ne dea cineva comenzi. Așa că îi găsesc o variantă în care povestesc. Dacă vrea bine, dacă nu, facem cum vrea el”, a povestit Roxana Blagu pentru EGO.ro.

Roxana Blagu, despre parentingul modern
Roxana Blagu, alături de soțul și fiul lor

De altfel, îi înțelege și pe cei care comentează atunci când se află într-un restaurant sau la vreo terasă și trebuie să suporte zgomotele unui copil, în loc să aibă parte de câteva minute de relaxare.

„Consider că sunt locuri în care, dacă se poate, nu mergem cu copilul. Cred că și noi părinții avem nevoie de timpul nostru. Sunt locuri în care nu este locul copilului. Noi nu prea ieșim la restaurant cu Sasha. Foarte rar se întâmplă. Chiar și la o terasă s-a întâmplat să mergem foarte rar. Preferăm să mâncăm acasă, preferăm să ne petrecem timp cu el în parc. Bineînțeles că atunci când mergem în vacanțe este cu totul și cu totul altceva, dar și vacanțele le alegem după el. Îl luăm și pe el și avem grijă să fie o vacanță dedicată copilului”.

„Suntem de acord că trebuie să fie locuri pentru adulți”

Din acest motiv, Roxana susține că înțelege pe deplin existența unor locații unde copiii sub 16 ani nu au ce căuta, indiferent dacă sunt sau nu însoțiți de unul dintre părinți.

„Suntem de acord că trebuie să fie locuri pentru adulți. Uite, un exemplu, pe care anul trecut nu l-am înțeles. Am fost într-un resort în Turcia și era o piscină doar pentru adulți. Scria mare de cum intrai în zona respectivă. Mie mi-a plăcut piscina respectivă pentru că avea umbră și nu înțelegeam de ce acolo era cu umbră și la zona pentru copii nu era umbră. Tot insistam să mă duc cu Sasha acolo și nu mă lăsau să intru. Mi-au explicat că este o zonă dedicată adulților. Atunci mi-am dat seama că poate sunt și adulți care au venit fără copii și nu vor să le sune în cap strigătul unui copil, vor să se relaxeze. Înțeleg lucrul acesta. Și noi am fost fără copii. Când mergem undeva vrem să stăm liniștiți”, ne-a mai declarat fosta cântăreață.

Ea subliniază faptul că asta nu înseamnă că atunci când este în parc ori la spațiu de joacă amenajat pentru copii îl îngrădește pe fiului ei. „În schimb, sunt de acord ca el să exploreze. Cred că noi trebuie să educăm și să-i învățăm, să-i îndrumăm, nu trebuie să fie lăsați așa singuri. Libertate, libertate, dar într-un anumit stil și cu o anumită limită”.

Roxana Blagu, despre parentingul modern
Roxana Blagu, despre parentingul modern

„Am avut un weekend doar pentru noi”

De altfel, Roxana le încurajează pe mămicile din comuntatea ei online să nu se concentreze exclusiv doar asupra copilului, ci să petreacă suficient timp și cu partenerul de viață. Consideră că ieșirile fără copii sunt extrem de sănătoase pentru viața de cuplu.

„De curând am făcut 10 ani de când ne cunoaștem și mi-a făcut o surpriză. Am mers împreună cu finii noștri în Mykonos. Eu nu mai fusesem niciodată în Mykonos pentru că nu era o destinație pe care îmi doream să o bifez, dar lui i s-a părut drăguț să mergem amândoi și am avut un weekend doar pentru noi”, ne-a declarat Roxana Blagu.

Atunci când pleacă de lângă fiul ei nu rezistă prea multe zile.

„Am rezistat doar două zile. A treia nu am mai putut.  Amândoi suferim în tăcere câteva zile și apoi începem: de ce nu l-am luat și pe Sasha, de ce l-am lăsat acasă, ce ne-a trebuit nouă vacanță. Nici nu putem să-l sunăm mereu când e sigur acasă pentru că nu-i face bine și încercăm să ne abținem. Cu toate acestea sunt perfect de acord cu petrecutul părinților în doi, fără copii. Face extrem de bine relației”.

Roxana Blagu, despre parentingul modern
Roxana Blagu și fiul său, Sasha

„Nu l-am certat niciodată”

Deși nu sunt la primul copil, Roxana mai are o fiică dintr-o relație anterioară, care locuiește cu tatăl ei, iar Andrei Badiu, tot o fiică, din căsnicia cu jurnalista Oana Frigescu, cei doi se comportă de parcă ar fi la primul copil.

„Cred că am mai multă răbdare acum. Iar cu el? Eu mereu zic că nu există să facă ceva să ne supere. Nu l-am certat niciodată. M-am nimerit și eu și Andrei (n.r. Andrei Badiu, soțul Roxanei) și am zis că avem un copil atât de cuminte încât trebuie să-l învățăm noi prostii. Ce poate să facă?”, ne-a mai povestit Roxana.

Însă de abia acum începe să se înțeleagă mai bine cu el, iar micuțul să aibă primele lui cuvinte. Dat fiind faptul că a crescut cu o bonă filipineză, Sasha a auzit în casă atât limba engleză, cât și limba română și i-a fost mai greu să rostească primele cuvinte.

„Copiii care sunt crescuți cu două limbi, încep să vorbească un pic mai greu. Asta se întâmplă și cu Sasha. Are doi ani și de-abia acum a început să vorbească, dar alege varianta cuvântului mai ușoară de pronunțat. Dacă e în engleză o zice în engleză. Dar, uite, a fost atras încă de mic de cifre, poate seamănă cu taică-su din punctul ăsta de vedere, și tot timpul ne-a arătat cifrele și ne întreba. Noi îi spuneam în românește, bona, în engleză. Acum știe să numere în engleză până la 15. Cred că este mai ușor de pronunțat. Iar în românește doar până la 10. Dar sunt cuvinte pe care le spune în ambele limbi, iar pe altele doar în engleză”, a mai povestit Roxana Blagu pentru EGO.ro.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Familia Măruță se pregătește pentru un nou film, după succesul înregistrat de "Tati part-time"
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *