Cui nu-i place salata de boeuf? Legumele, castraveciorii murați, carnea, totul amestecat cu maioneză, rezultă un fel de mâncare delicios. Dar ce ne facem în perioada postului? Ei bine, există și salată de boeuf de post. Este o rețetă simplă care poate fi făcută rapid de orice pofticios.
Pentru o salată de boeuf de post ai nevoie de următoarele ingrediente: morcovi, cartofi, rădăcină de țelină, rădăcină de pătrunjel, o cutie de mazăre, castraveți murați, sare, măsline și maioneză de post (care, în acest caz, poate fi făcută din fasole).
Ingrediente pentru maioneză de post: fasole albă la borcan, ulei, muștar.
Citește și – Care sunt cei mai buni cartofi pentru salata de boeuf. Secretul pentru un preparat perfect
Toate rădăcinoasele se curăță și se pun la fiert în apă cu sare. Când sunt fierte se scot și se taie cubulețe mici, apoi se amestecă cu mazăre. Se taie bucățele și castraveții murați.
Cum se face maioneza de post: Fasolea albă trebuie să fie fiartă foarte bine sau din borcan. Aceasta se zdrobește foarte bine și apoi se pune câte puțin ulei și se amestecă. Se pun și una, două lingurițe de muștar. Se continuă amestecul cu ulei până când se obține cantitatea dorită, exact ca în cazul maionezei cu ou.
Dacă nu vrei să faci maioneză din fasole poți încerca să faci din cartofi. Iată cum:
Ai nevoie de doi cartofi, sucul de la o lămâie, o lingură de muștar, ulei, sare și piper. Se curăță cartofii și se pun la fiert în apă cu sare. După ce s-au fiert, se lasă la răcit, apoi se zdrobesc ca pe piure. Se adaugă muștarul și o lingură de ulei, amestecând încontinuu. Se completează compoziția cu muștar și ulei până când ajunge la consistența și cantitatea dorită.
Maioneza vegană poate fi găsită în orice supermarket, iar unul din avantajele folosirii acestui tip de maioneză, fără ou, este acela că poate fi consumat în salata de boeuf și de către cei care postesc. Așadar, dacă îți e poftă salată de boeuf, dar ții post și nu mai ai răbdare până la Crăciun, poți încerca o rețetă cu maioneză vegană.
Citește și – Ce castraveți se pun în salata de boeuf, de fapt. Trucul secret pentru a ieși perfectă
Ai nevoie de o jumătate de pungă de pufuleți simpli cu sare, 100 de ml de ulei și o linguriță de muștar. Se pun pufuleții într-o strecurătoare și se trec sub jetul de apă rece până se înmoaie. Se lasă la scurs până rămân fără exces de apă, apoi se pun în vasul blenderului și se mixează bine. Se adaugă lingurița de muștar și uleiul treptat, până când se incorporează. La final se pune zeama de lămâie pentru un plus de gust.
Nutriționiștii recomandă să nu facem exces de salată de boeuf deoarece ne-am putea confrunta cu probleme ulterior. Grăsimile prezente doar în maioneză sunt nesaturate, cele din ulei, iar 100 de grame de maioneză conțin aproximativ 733 de calorii.