Școala Altfel 2023-2024, modificări majore. Participarea elevilor, obligatorie. Sunt interzise excursiile din banii părinților

Prevederi noi pentru acest an școlar

Scris de: Daoud Andra

09 Oct. 2023

Școala Altfel 2023-2024, modificări majore. Participarea elevilor, obligatorie. Sunt interzise excursiile din banii părinților

Ministerul Educației a anunțat o serie de modificări în ceea ce privește desfășurarea programului Școala Altfel 2023-2024. Au fost stabilite temele principale pentru programul care se va desfășura pe parcursul acestui an școlar, iar participarea elevilor este obligatorie. Cu ce noutăți vine și când se poate programa.

Când sunt Școala Altfel și Săptămâna Verde

Pe parcursul acestui an școlar, fiecare unitate de învățământ trebuie să organizeze programele Școala Altfel și Săptămâna Verde. Perioada aleasă pentru fiecare în parte nu este impusă, ci reprezintă o decizie la nivel de inspectorat școlar.

Până la data 1 octombrie, toate școlile din țară au avut obligativitatea de a stabili perioadele pentru aceste programe, dar și pentru vacanța mobilă din acest an școlar și de a le comunica elevilor și părinților. Potrivit ordinului în care este stabilită structura anului școlar, Școala Altfel trebuie să fie organizată în perioada 11 septembrie 2023 – 26 aprilie 2024, adică în unul dintre primele module de învățare.

Același lucru este valabil și pentru Săptămâna Verde. Nici acest program nu se poate desfășura în ultimul modul. O altă condiție este aceea că Școala Altfel și Săptămâna Verde trebuie să fie programate în module diferite.

Citește și: Când au elevii vacanța mobilă în anul școlar 2023-2024. Harta cu perioadele alese de inspectoratele școlare

Școala Altfel 2023-2024
Școala Altfel se poate desfășura în oricare din primele patru module

Temele principale ale programului Școala Altfel 2023-2024

Ministerul Educației a stabilit prioritățile pentru programul Școala Altfel din acest an școlar. În contextul evenimentelor din ultima perioadă, școlile trebuie să se axeze pe discuții și activități care să ajute la:

  • prevenirea consumului de alcool, droguri și alte substanțe psihoactive în rândul copiilor și tinerilor;
  • prevenirea și reducerea faptelor de violență verbală, fizică, psihologică – bullying, emoțională, sexuală, socială, culturală, cibernetică în rândul copiilor și tinerilor;
  • reacții adecvate în situații de urgență: accidente, cutremur, incendiu, pandemie etc., inclusiv noțiuni de prim-ajutor.
  • prevenirea și reducerea faptelor de discriminare în funcție de statutul social, economic sau cultural, naționalitate, etnie, cetățenie, greutate, dizabilitate, vârstă în randul copiilor și tinerilor.

Citește și: Câte vacanțe au elevii în anul școlar 2023-2024. Când vor avea prima vacanță

Programul este obligatoriu pentru elevi și profesori

Școala Altfel se desfășoară pe parcursul a cinci zile consecutive. Acest program este obligatoriu în școli și licee, iar deplasările în afara localității, sub formă de excursii, din banii părinților nu sunt permise.

Pe 13 septembrie, la puțin timp după începerea anului școlar, secretarul de stat în Ministerul Educației, Kallos Zoltan, a transmis că profesorii vor trebui să integreze activități legate de prevenția și combaterea consumului de droguri, în cadrul programului Școala Altfel. Încă nu se știe la ce clase și sub ce formă se vor desfășura aceste acțiuni. Metodologia de organizare a programului național Școala Altfel urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.

Citește și: Ce riscă elevii care lipsesc nejustificat de la școală. Sancțiunea apare în noul proiect lansat de Ministerul Educației

Structura anului școlar 2023-2024

Durata acestui an școlar este de 36 de săptămâni. Elevii din anii terminali iau vacanță de vară mai devreme, pentru a pregăti examenele finale. Pentru ceilalți, anul școlar se încheie pe 21 iunie 2024 și este organizat astfel:

  • cursuri: 11 septembrie 2023 – 27 octombrie 2023
  • vacanță: 28 octombrie 2023 – 5 noiembrie 2023
  • cursuri: 6 noiembrie 2023 – 22 decembrie 2023
  • vacanță: 23 decembrie 2023 – 7 ianuarie 2024
  • cursuri: 8 ianuarie – 9/16/23 februarie 2024

Citește și: Vouchere pentru elevii din România și în vacanță. Ce sumă se acordă și în ce condiții se poate beneficia de acești bani

  • vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene, în perioada 12 februarie – 3 martie 2024
  • cursuri: 19/26 februarie/4 martie – 26 aprilie 2024
  • vacanță: 27 aprilie – 7 mai 2024
  • cursuri: 8 mai – 21 iunie 2024
  • vacanță de vară: începând din 22 iunie 2024

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *