Se schimbă numerele de înmatriculare în România. Modificarea pe care trebuie să o afle toţi şoferii

Surpriză de proporții pentru șoferii de mașini electrice
Se schimbă numerele de înmatriculare în România. Modificarea pe care trebuie să o afle toţi şoferii

Se schimbă numerele de înmatriculare în România. Mașinile cu emisii zero vor primi numere verzi. Anunțul a fost făcut de Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor. Ordinul coumun care reglementează acordarea de numere de înmatriculare cu litere și cifre de culoare verde a fost publicat în Monitorul Oficial și va intra în vigoare la sfârșitul lunii iunie.

Se schimbă numerele de înmatriculare în România. Șoferii care au autoturisme cu emisii zero vor putea să își pună numere verzi

Mașinile cu propulsie electrică devin pe zi ce trece tot mai populare și în rândul românilor. Chiar dacă prețul lor de achiziție este unul ridicat, pentru a-i ajuta pe cetățeni să își cumpere un astfel de autovehicul, renunțând astfel la cele cu combustie internă, statul contribuie cu jumătate din prețul de achiziție prin programul Rabla Plus.

Persoanele care au în plan să își achiziționeze o mașină electrică sau au făcut-o deja, primesc o veste neașteptată din partea autorităților. Astfel de autovehicule vor putea circula cu numere de înmatriculare verzi.

Potrivit Ordinului comun al ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, al ministrului Afacerilor Interne şi al viceprim-ministrului, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, numerele de înmatriculare cu litere și cifre de culoare verde vor fi acordate exclusiv autovehiculelor cu emisii zero de CO2 (mașini pur electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen).

”Numere de înmatriculare dedicate mașinilor nepoluante vor funcționa ca un pașaport verde pentru acest tip de autovehicule. Prin identificarea clară și vizibilă a vehiculelor nepoluante în trafic, creăm cadrul pentru acordarea unor facilități celor care le utilizează: fie că vorbim de parcare gratuită, acces permis în zone cu emisii reduse, reduceri de taxe și impozite, autoritățile locale, în special cele din marile aglomerări urbane, vor avea un instrument de lucru foarte util”, a declarat ministrul Tánczos Barna.

Noile măsuri vor intra în vigoare la 60 de zile de la publicarea Ordinului în Monitorul Oficial. În cazul mașinilor deja înmatriculate care respectă criteriile de acordare a ”numerelor verzi”, acestea vor putea fi preschimbate, la cerere, după intrarea în vigoare a prevederilor actului normativ.

Câte mașini electrice au cumpărat românii până acum

Potrivit statisticilor, la finalul anului trecut, în România existau peste 9.000 de mașini electrice. Numai în primele 10 luni ale lui 2021 au fost înscrise o treime dintre ele. Apetitul românilor pentru astfel de automobile este tot mai crescut.

Brandul românesc de autoturisme Dacia a lansat anul trecut primul model full electric – Dacia Spring. Din ianuarie și până în actombrie 2021 au fost comercializate 342 de astfel de modele. Astfel, Dacia Spring a devenit cel mai bine vândut model electric anul trecut, potrivit automarket.ro.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Serghei Mizil nu a avut nevoie de scenariu pentru filmul ”Visul”
6.8 153 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Comentarii
  • Da, este o informatie interesanta. Astfel se vor identifica rapid masinile nepoluante. Concret, se vor identifica abuzurile, anume ocuparea abuziva a locurilor de parcare.
    Am o problema cu titlul articolului: din goana dupa senzational(acest lucru este pandemic, dealtfel): s-a iterat acolo bombastic „Se schimba numerele…” Cred ca mai corect ar fi fost sa se spuna ca se schimba legislatia, eventual. Daca se face referire NUMAI la numere, nu putem spune ca „se schimba”ci ca „se adauga” un nou tip/format/model de numere. Cind am citit titlul m-am gindit la faptul ca se schimba sistemul de numerotare/inmatriculare a vehiculelor, nicidecum ca se adauga ceva specific vehiculelor electrice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *