Se spală rufe de Sânziene? Ce nu este bine să faci pe 24 iunie

Ce treburi casnice sunt interzise în ziua de Sânziene.
Se spală rufe de Sânziene? Ce nu este bine să faci pe 24 iunie

Se spală rufe de Sânziene? Sărbătoarea de Sânziene este foarte importantă pentru toți credincioșii. În această zi se sărbătorește și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Ziua de 24 iunie este marcată cu cruce roșie, de aceea conform rânduielilor bisericești, în aceste zile este interzis să se muncească în gospodărie.

Se spală rufe de Sânziene?

Ca în orice sărbătoare marcată în calendar cu cruce roșie, de Sânziene, pe data de 24 iunie, nu se spală rufe. Credincioșii trebuie să respecte mai multe tradiții și superstiții. Cei care nu țin cont de aceasă sărbătoare și nu respectă obiceiurile specifice acestei zile, ar putea avea parte de ghinion.

Sânzienele și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul sunt două sărbători foarte importante pentru toți românii. Astfel că în această zi sfântă, marcată cu cruce roșie nu se spală rufe. Superstițiile spun că persoanele care nu obișnuiesc să respecte această sărbătoare și vor munci în gospodărie sau spală rufele, supără Sânzienele. Se zice că acestea se vor răzbuna pe femeile care spală, astfel că vor avea parte de supărări mari tot restul anului și vor plânge mult.  De asemenea, nerespectarea sărbătorii atrage multă energie negativă și lipsa norocului.

De Sânziene, se mai spune că nu este bine să te speli pe cap, altfel vei încărunți mai repede. Așadar, credincioșii care vor să fie friți de toate cele rele și să aibă noroc, trebuie să respecte toate obiceiurile specifice sărbătorii de Sânziene 2022.

Tradiții și obiceiuri de Sânziene 2022

De ce nu se muncește de Sânziene?

În data de 24 iunie 2022, se sărbătoresc Sânzienele sau Drăgaica. Conform tradițiilor bisericești, toate treburile casnice sunt interzise în această zi sfântă. Nu se face muncă în gospodărie, femeile nu trebuie să spele, să coasă sau să spele rufe. Nu se face muncă nici pe câmp.

Alte tradiții spun că pe 24 iunie nu ar trebui să se împrumute lucrurile. Dacă vor face acest lucru, se crede că au șanse mari să fie victime ale blestemelor și farmecelor.

Despre persoanele care dorm în ziua de Sânziene, se zice că vor fi leneșe tot anul. De asemenea, cei care se ceartă în ziua sfântă de Sânziene, vor avea ghinioane până la final de an.

De sărbătoarea Sânzienelor se respectă și o serie de ritualuri care au legătură cu frumusețea și întreținerea. În dimineața de Sânziene, conform unui obicei străvechi se spune că femeile trebuie să strângă roua din dimineața. Dacă se spală cu ea pe față, vor rămâne tinere mai mult timp, dar vor fi și mai sănătoase.

Citește și ce este bine să faci de Sânziene 2022. Tradiții, obiceiuri și superstiții

8.3 12 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.