Secretul bunicilor pentru găluște aurii și pufoase. Ingredientul special pe care trebuie să îl pui în compoziție

Rețeta de găluște a bunicii
Secretul bunicilor pentru găluște aurii și pufoase. Ingredientul special pe care trebuie să îl pui în compoziție

Secretul bunicilor pentru găluște aurii și pufoase. Cu siguranță pentru mulți dintre noi, supa de pui ori vită cu găluște este una dintre mâncărurile care ne aduce aminte, încă de la prima lingură gustată, de copilărie. Însă astăzi, doar gospodinele cu experiență știu să mai redea acel gust în farfurie. În rândurile de mai jos vei afla care este secretul găluștilor făcute de bunici.

Secretul bunicilor pentru găluște aurii și pufoase

Rețetele pentru supa cu găluște sunt nenumărate, însă nu multe redau gustul copilăriei. Unul dintre secretele bunicilor noastre constă în modul de preparare al găluștilor.

Pentru găluștile de griș, bunica folosea o rețetă simplă, iar rezultatul era cu adevărat uimitor. Pentru prepararea lor nu trebuie folosite decât câteva ingrediente: ouă, griș (ambele în cantități egale) și sare.

Multe gospodine se plâng de faptul că ori le ies prea tari găluștile, ori li se desfac în supă. Foarte important este grișul pe care îl folosim. Pentru ca ele să iasă pufoase, grișul trebuie să fie de calitate, cu o granulație uniformă. Dacă este prea fin, atunci iar nu este în regulă, deoarece riscăm să iasă găluștile tari. Iar dacă grișul are granulații diferite, riscăm ca unele să iasă tari, iar altele nefierte.

În unele rețete, se adaugă praf de copt, în timp ce în altele se recomandă să pui vegeta sau delikat. Mai rău de atât, sunt rețete care spun că găluștele trebuie fierte separat în apă și apoi să fie mutate în supă.

O altă greșeală pe care o poți face este să nu lași compoziția „să se odihnească”. Este cunoscut faptul că grișul are nevoie de cel puțin 10 pentru a începe să se umfle înainte de a forma găluștile.

Cum preparăm găluștile

Pentru 6 găluște de griș pufoase, mai mari, așa cum făcea bunica, aveți nevoie de cel mult 2 minute ca timp de prepare și alte 10 minute pentru gătire.

Ingrediente:

  • un ou de 70 g (trebuie cântărit cu tot cu coajă)
  • 70 g griș (cu recomandarea de mai sus, să aibă granulație uniformă)
  • praf de sare

Prepararea găluștilor este foarte simplă. Se bate oul întreg cu furculița, se adaugă treptat grișul (câte o linguriță) și se omogenizează compoziția după fiecare tranșă adăugată. În mod normal, după ce ai adăugat jumătate din cantitatea de griș, poți pune și sarea. Secretul este ca sarea să nu fie pusă de la început pentru că riscăm ca oul să se lichefieze.

După ce s-a incorporat grișul, compoziția se lasă 10 minute „la odihnit”. Așa, compoziția devine mai legată, mai densă deoarece grișul absoarbe umiditatea din ou și se umflă.

Este important ca atunci când punem găluștile la fiert, supa să fie fierbinte. Găluștile se adaugă în supa care fierbe cu lingura înmuiată în prealabil în supă.

Acestea se fierb aproximativ 10 minute, după care se stinge focul și se mai lasă încă 10 minute la abur sub capac. Găluștile sunt gata atunci când observi că s-au umflat și s-au ridicat la suprafață.

Cutește și: „Supă de pui cu tăiței. Remediul pentru zilele reci de toamnă. Ce este bine și ce nu să adaugi

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Simona Țăranu, despre fotbaliștii români care au făcut istorie. Cum este Gigă Hagi
9.3 220 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *