Secretul celei mai delicioase ciorbe de perișoare. Va ieși ca la mama acasă

Ce trebuie să adaugi, de fapt, în rețetă.
Secretul celei mai delicioase ciorbe de perișoare. Va ieși ca la mama acasă

Secretul celei mai delicioase ciorbe de perișoare a fost dezvăluit de un maestru în bucătăria moldovenească. Deși la bază este o mâncare muntenească, de sute de ani se face în toată țara. De-a lungul timpului, rețetele au fost adaptate de la zonă la zonă, însă astăzi vă prezentăm o rețetă de ciorbă de perișoare autentică, extrem de gustoasă.

Secretul celei mai delicioase ciorbe de perișoare

Rețeta este propusă de maestrul bucătar Nicolae Curelea din Bârlad. El promovează bucătăria moldovenească și oferă pasionaților de gătit secrete ale delicioaselor rețete moldovenești prin intermediul blogului Moldova Culinaria.

În rețeta de astăzi, pentru 12 porții de ciorbă de perișoare avem nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 kg carne de viţel;
  • 120 g făină (50 g în compoziţie, 70 g pentru modelat perişoarele);
  • 4 – 5 ouă întregi;
  • 120 g orez;
  • 3 linguri cu vârf de ceapă tocată mărunt;
  • mărar şi pătrunjel verde, tocate mărunt;
  • sare, piper, cimbru uscat, vegeta – după gust.

Pentru zeamă, sunt necesare următoarele ingrediente:

  • 2 – 3 kg oase de viţel sau de porc;
  • 2 – 3 l borş;
  • 1 – 2 morcovi;
  • 1 păstârnac;
  • 1 rădăcină pătrunjel;
  • 1 ţelină;
  • 2 – 3 cepe;
  • 2 ardei graşi;
  • 100 g pastă de tomate;
  • 1 kg roşii proaspete;
  • 4 – 5 l apă;
  • 4 gălbenuşuri;
  • 400 ml smântână;
  • sare după gust;
  • 2 legături leuştean;
  • 1 legătură ţelină verde;
  • 1 legătură pătrunjel verde.

Mod de preparare

Prima etapă este pregătirea compoziției pentru perișoare. Se dă carnea de vițel prin mașina de tocat, după care se amestecă cu celelalte ingrediente: făină, ouă, orez, ceapă tocată mărunt, verdeaţă şi condimente. Compoziția se frământă bine, apoi vasul se acoperă și se pune la rece în frigider unde va fi păstrată până când vom avea nevoie din nou de ea.

Oasele se spală, se opăresc şi se pun la fiert cu apă rece şi sare. Când dau în fiert, se spumează. Se fierb 2 – 3 ore, după care zeama se strecoară în alt vas.

În tot acest timp trebuie pregătit zarzavatul. Legumele precum ceapa, ardeiul, morcovul, pătrunjelul, păstârnacul și țelina se curăță, se spală și se taie în cubulețe mici. Roșiile se opăresc, se decojesc și se taie și ele în cubulețe. Pasta de tomate se diluează cu puțină zeamă. Borșul se fierbe și se strecoară. Verdeața se spală și se toacă mărunt.

În același timp facem și perișoarele, care se trec prin făină, se rotunjesc și se așează pe platouri prăfuite cu făină. La o porție de ciorbă se socotesc 4-6 perișoare.

În supa de oase se pune zarzavatul pregătit așa cum am arătat mai sus. Când legumele sunt aproape fierte, se adaugă perişoarele. Se amestecă uşor cu o lingură pentru a nu se lipi perişoarele de fundul oalei și se fierb la foc mic aproximativ 20 minute.

Știm că perișoarele sunt fierte atunci când se ridică la suprafață. După 20 de minute se adaugă pasta de tomate, roşiile, sarea, borşul şi verdeaţa tocată mărunt. Se lasă totul la fiert încă 5 minute. Se stinge focul și se drege ciorba cu 4 gălbenușuri frecate cu 400 ml de smântână.

Ciorba se servește fiebinte. În farfurie presărăm și câteva frunze de leuștean și pătrunjel tocate.

Poftă bună!

10 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.