Secretul celor mai pufoase găluște cu prune din Ardeal. Ce să adaugi în aluat ca să se topească în gură

Secretul celor mai pufoase găluște cu prune din Ardeal. Ce să adaugi în aluat ca să se topească în gură

Găluștele cu prune sunt un preparat tradițional delicii și foarte apreciat în bucătăria românească. Foarte multe gospodine aleg să le prepare în casă. Acestea nu sunt greu de făcut dacă se respectă pașii care trebuie urmați. Acest tip de desert se face diferit de la o zonă la alta. Iată care este secretul celor mai pufoase găluște cu prune din Ardeal. Ce să adaugi în aluat ca să se topească în gură.

Secretul celor mai pufoase găluște cu prune din Ardeal. Ce să adaugi în aluat ca să se topească în gură

Pentru a obține cele mai pufoase și delicioase găluște cu prune din Ardeal, un secret important este să alegi ingrediente de calitate și să urmezi sau rețetă bine testată. Un ingredient cheie care contribuie la pufozitatea și textura moale a găluștelor este brânza de vaci. Iată o rețetă de bază pentru găluște cu prune din Ardeal:

Ingrediente pentru aluat

  • 250g brânză de vaci (scursă bine de zer)
  • 1 ou mare
  • 3 linguri de zahăr
  • Un praf de sare
  • 300-350g făină (sau cât este nevoie pentru a obține un aluat moale)
  • Esență de vanilie (opțional)
  • 1 lingura de ulei (pentru uns aluatul)

Ingrediente pentru umplutură

Prune cu sâmbure (aproximativ 12-15 bucăți, tăiate în jumătate și curățate de sâmburi).

Modul de preparare al găluștelor cu prune ca în Ardeal

Într-un bol, amestecă brânza de vaci, oul, zahărul și esența de vanilie (dacă folosești). Adaugă treptat făina și sarea, amestecând continuu, până când obții un aluat moale și omogen. Aluatul trebuie să fie ușor lipicios, dar nu prea tare. Poți adăuga mai multă făină dacă este necesar.

Secretul celor mai pufoase găluște cu prune din Ardeal. Ce să adaugi în aluat ca să se topească în gură
Ingredientul secret în prepararea aluatului pentru găluștele cu prune ca în Ardeal

Presară puțină făină pe suprafața de lucru și pe mâini, apoi împarte aluatul în bucăți mici și modelează-le în biluțe.
Întinde fiecare biluță într-o foaie subțire, plasează o jumătate de prună în mijloc și închide aluatul în jurul ei, modelând o găluștă.
Pune găluștele pe o suprafață presărată cu făină sau pe hârtie de copt.
Fierbe găluștele în apă clocotită cu puțin sare. Găluștele sunt gata atunci când încep să plutească la suprafață. Acest proces durează de obicei 10-15 minute.

Modul de servire al găluștelor cu prune

Scoate găluștele din apă cu o spumieră și lasă-le să se scurgă. Într-o tigaie mare, încinge uleiul și prăjește ușor găluștele pentru a le rumeni pe toate părțile.
Servește găluștele calde, pudrate cu zahăr și presărate cu scorțișoară, dacă dorești. Folosirea brânzei de vaci în aluat conferă găluștelor o textură moale și pufoasă care se topește în gură. Asigură-te că alegi prune coapte și suculente pentru umplutură, deoarece ele vor adăuga o aromă și o dulceață naturală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Cum alegi vinul potrivit pentru masa de Crăciun: recomandări de la expertii Unvinpezi.ro

Casa și grădina ta: decor și îngrijire

Cum alegi vinul potrivit pentru masa de Crăciun: recomandări de la expertii Unvinpezi.ro

Sărbătorile de iarnă înseamnă mese îmbelșugate, momente petrecute alături de cei dragi și preparate tradiționale care nu lipsesc din nicio casă, de la sarmale și…
Super Tasting pe harta României – un tur național de degustări premium, semnat Paharnicul.ro și Unvinpezi.ro

Utile

Super Tasting pe harta României – un tur național de degustări premium, semnat…

Două platforme dedicate vinului de calitate, Paharnicul.ro şi Unvinpezi.ro, au lansat, începând cu luna mai 2025, „Super Tasting”, un tur naţional de degustări premium, care…
Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…