Secretul grădinarilor pentru cele mai frumoase flori. Ce să pui în pământul din ghiveci ca să nu putrezească

Trucuri utile pentru plantele tale

Scris de: Oana Matei

03 Nov. 2023

Secretul grădinarilor pentru cele mai frumoase flori. Ce să pui în pământul din ghiveci ca să nu putrezească

Ai avut vreodată probleme cu plantele care au putrezit din cauza umezelii excesive? Această situație este destul de obișnuită, în special atunci când nu avem prea multă experiență în lumea grădinăritului. Însă, există un truc simplu pentru a preveni putrezirea rădăcinilor plantelor. Ai nevoie doar de un singur ingredient, pe care probabil îl ai deja acasă și îl poți folosi în ghivecele plantelor, pentru a menține rădăcinile lor sănătoase.

Cum să împiedici putrezirea plantelor în ghiveci

Ceea ce trebuie să adaugi în ghivece, pentru a evita putrezirea plantelor, este cărbunele vegetal. Acest material este, de fapt, un substrat excelent pentru plantele tale. Tot ce trebuie să faci este să îl așezi în partea de jos a ghiveciului, apoi să adaugi solul și să plantezi plantele. Datorită porozității sale, cărbunele va asigura un bun drenaj și va ajuta la eliminarea excesului de apă în urma irigării. De asemenea, va permite rădăcinilor să respire, prevenind astfel putrezirea cauzată de umezeală excesivă.

 Beneficiile substratului de cărbune în ghiveci

Cărbunele vegetal este un ingredient deosebit pentru îndepărtarea umezelii din rădăcinile plantelor, dar nu trebuie subestimate și celelalte beneficii pe care le aduce plantelor tale. Iată câteva dintre acestea:

 Îndepărtează reziduurile de pesticide

Cărbunele vegetal are abilitatea de a atrage și absorbi substanțe chimice, inclusiv reziduuri de pesticide. Adăugarea lui în ghivecele plantelor ajută să reduci expunerea acestora la substanțele toxice.

 Îmbunătățește fertilitatea plantelor

Cărbunele vegetal conține minerale esențiale precum potasiu, magneziu și cupru, care pot fi eliberate treptat în sol și absorbite de plante. Aceasta contribuie la îmbunătățirea fertilității solului și la creșterea plantelor sănătoase.

Previne pierderea nutrienților

Cărbunele vegetal acționează ca un filtru, absorbind substanțele nutritive și păstrându-le în sol. Astfel, previne pierderea nutrienților prin drenaj sau spălare în timpul irigării.

Ajută structura solului

Adăugarea cărbunelui vegetal în ghivece ajută la aerisirea solului, datorită porozității și capacității sale de reținere a umidității. Astfel, se îmbunătățește drenajul solului și se previne compactarea acestuia.

Vezi și Cum scapi de musculițele din ghivecele cu flori. 3 metode simple care rezolvă imediat problema

Mucegaiul de la suprafața solului

Mucegaiul care poate să apară la suprafața ghiveciului, fie iarna, fie vara, dacă acesta este plasat în colțuri lipsite de ventilație, reprezintă unul dintre cei mai mari inamici ai plantelor, pe lângă udarea excesivă.

Cum putem preveni apariția mucegaiului sau ce ar trebui să facem în cazul în care observăm deja o peliculă foarte subțire și transparentă de mucegai la suprafața ghiveciului? Cea mai bună soluție este să cumperi un produs anti-fungicid. Respectă cu strictețe instrucțiunile de pe ambalaj, pregătește soluția recomandată și aplic-o uniform pe suprafața pământului din ghiveci, acoperind și marginile. Nu uita să te speli bine pe mâini după aplicare și să păstrezi produsul departe de copii sau animale.

Dacă nu dorești sau nu poți utiliza această opțiune, există o alternativă mai ecologică, dar cu posibile rezultate mai puțin eficiente, și anume praful de scorțișoară, pe care mulți îl au în bucătărie. Presară-l la suprafața solului și urmărește evoluția. Se recomandă să sapi ușor solul cu un băț pentru a permite o mai bună aerisire. De asemenea, evită udarea excesivă, deoarece mucegaiul apare în locurile umede, mai ales în ghivecele cu sol prea ud.

Vezi și Top 6 cele mai frumoase plante de apartament. Îți vor colora locuința

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
10 8 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *