Semnificația numelui Ioan. Mesajul special pe care îl poartă acest nume sfânt

Scris de: Dana Cazacu

06 Jan. 2023

Semnificația numelui Ioan. Mesajul special pe care îl poartă acest nume sfânt

Pe 7 ianuarie, creștinii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Ioan Botezătorul. Cu această ocazie, aproximativ 2 milioane de români care poartă numele prorocului își serbează ziua onomastică. Dar care este semnificația numelui Ioan și ce mesaj special poartă acest nume sfânt? Puteți afla toate acestea în continuarea articolului curent.

Care este semnificația numelui Ioan

Cel mai probabil, numele Ioan este unul dintre numele cele mai frecvent folosite de popoarele creștine. În ebraică, numele de băiat Ioan este compus din „Jahve” (în forma scurtă „Jo”) și „hanan”, care înseamnă „a avea milă”.

Din acestea reiese „Jahve a avut milă”, adică „Dumnezeul a avut milă”. La origine, numele este un fel de formulă de mulțumire față de divinitate, spun specialiștii. De aici vine și semnificația „dar de la Dumnezeu”. Potrivit copilul.ro, o altă interpretare este că nu numele Ioan ar putea fi forma savantă a numelui Ion care, prin intermediul slavonei bisericești, reproduce gr. „Ioannes”.

Ioana este, de asemenea, un nume foarte des întâlnit în România. În ebraică, acesta înseamnă „binecuvântarea Domnului” sau grație, după cum menționează sursa citată. De asemenea, numele Ioana are și o rezonanță biblică deosebită, fiind un derivat de la numele Sfântului Ioan Botezătorul.

Ce spun specialiștii despre etimologia numelui Ioan

Specialiștii sunt de părere că numele Ion a fost și încă este unul dintre cele mai populare nume, atât în țara noastră, cât și în celelalte state europene.

„Se poate afirma că Ion a fost și este încă cel mai răspândit și frecvent nume de persoană nu numai la romani, ci la toate popoarele europene (bineînțeles, în forme specifice fiecărei limbi). Forma specific românească Ion reproduce un vechi nume pers. ebr. Johanan; încadrat în bogata familie a teoforicelor frazeologice, acesta este format din /o-, abreviere normală și curentă pentru Jahve (—> Ilie) și vb. hanan „a face favoare, a avea mila” (de aici și foarte frecventul -» Ana).

Semnificând „Jahve a avut milă, a făcut favoare”, Johanan este la origine o formulă de mulțumire adresata divinității care a favorizat nașterea unui copil mult așteptat de părinți. Formele sub care este cunoscut astăzi numele ebraic în diferitele limbi europene continuă fie gr. Ioannes, fie pe cel latin Iohannes”.

Semnificația numelui Ioan. Ce mesaj poartă acest nume sfânt
Semnificația numelui Ioan. Ce mesaj poartă acest nume sfânt

Cum sunt persoanele care poartă numele de Ioan/ Ioana

Se spune că băiatul numit Ioan este responsabil și stabil. Își iubește nespus familia, iar când ajunge părinte va fi înțelegător. Se pricepe la afaceri, însă nu este agresiv în acestea, pentru că nu vrea să stârnească probleme.

Fiind foarte diplomat, el este perfect pentru locuri de muncă unde are de a face cu oamenii. Este, de asemenea, foarte onest și responsabil, însă îi lipsește inițiativa și încrederea în sine.

Cea care poartă numele de Ioana este conștiincioasă, practică și are calități de conducere. Este totodată o persoană răbdătoare și adeptă a matematicii, așa că s-ar descurca de minune în contabilitate. Are tendința să fie sceptică, însă printre calitățile sale se numără flexibilitatea și spontaneitatea.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Teama pe care o are Teo Trandafir chiar si dupa 30 de ani televiziune
9.2 6 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *