Cei mici pot găsi nenumărate modalități prin care vor încerca să se impună. Pot cere lucruri fără încetare, pot plânge sau chiar acuza, încercând astfel să-i impresioneze pe părinți cu atitudinea lor. Unii părinți pot ceda rugăminților pentru a evita o ceartă și pentru a nu se simți vinovați. Alții, în schimb, vor spune cu determinare „nu”. A spune copilului nu fără ceartă este o responsabilitate foarte importantă pentru fiecare părinte. Contează însă modul în care mesajul delicat este transmis, astfel încât să fie cât mai ușor de acceptat pentru copil.
Când ești în toiul unei dispute cu cel mic, încearcă pe cât posibil să îți păstrezi calmul și să încerci o abordare diferită. În loc să-i spui „nu”, alege să-i oferi un punct de vedere diferit, astfel încât să îi distragi atenția de la situația conflictuală. Fă-l să-și asume responsabilitatea pentru situația creată. Adu-i mai multe argumente pentru care nu ești de acord cu atitudinea lui, pe un ton calm. Va înțelege astfel că este spre binele lui să îți asculte punctul de vedere. Și în acest fel a spune nu copilului fără ceartă devine simplu.
O explicație lungă îi va capta atenția mai repede decât o simplă negație. Explică-i rațiunea din spatele alegerii tale și de ce nu. Oferă-i alte opțiuni mult mai potrivite care ar putea să-i fie de folos. De exemplu, dacă își dorește o jucărie nepotrivită pentru vârsta lui sau un obiect care l-ar putea răni, explică-i că s-ar putea lovi și nu îl poți încuraja astfel. Fă-l să înțeleagă că anumite obiecte nu sunt potrivite pentru un copil. Eventual, oferă-i o alternativă mult mai potrivită.
Cu cât copilul tău este mai mic, cu atât mai repede trebuie să îți stabilești autoritatea. El trebuie să înțeleagă devreme că nu poate avea întotdeauna dreptate. Fiecare părinte își stabilește autoritatea determinând anumite limite. A spune nu copilului fără ceartă este foarte important.
Cu cât trasezi aceste limite mai repede, cu atât îi va fi mai ușor copilului tău să înțeleagă că „nu” înseamnă nu. De exemplu, este foarte important să îl înveți devreme câteva lucruri elementare. Cum ar fi că nu are voie să meargă singur pe stradă sau că trebuie să se comporte frumos cu ceilalți copii. Tu stabilești limitele și felul în care le aplici. Important este să te impui de la început pentru a transmite autoritate.
Treptat, copilul va începe să înțeleagă și să fie consecvent. El trebuie să știe că îți dorești să îl protejezi și că nu poți fi de acord cu un comportament nepotrivit. Când copilul tău este deja mai mare și întâmpini deja dificultăți în a-ți stabili autoritatea, nu trebuie să te descurajezi. Poate doar va dura mai mult timp pentru a-l învăța că orice „nu” înseamnă nu, important este să rămâi calmă și perseverentă.