Tartă cu spanac și gorgonzola. Rețetă explicată pas cu pas

Sfaturi utile pentru prepararea tartei perfecte cu spanac și gorgonzola

Scris de: Oana Matei

30 Aug. 2022

Tartă cu spanac și gorgonzola. Rețetă explicată pas cu pas

Săptămânal, fac tarte cu diverse combinații de ingrediente, iar astăzi a venit rândul celei cu spanac și gorgonzola. Ne plac tartele, sunt rapid de făcut și ne salvează atunci când nu știi ce să pui la pachet pentru școală sau birou. De asemenea, tot la rețetele de tartă apelez atunci când vreau să reciclez diverse bucăți de brânză, șuncă sau carne de friptură râmase prin frigider. Nu se aruncă nimic, totul se transformă în tarte delicioase! Vreau să vă dau câteva idei, într-un articol viitor, despre cum putem evita risipa alimentară, transformând o mâncare, pe care nu o mai consumi a doua zi, într-un fel nou de mâncare.

Cum se face aluatul pentru tartă sărată? Ce este coacerea ”în orb”?

Revenind la rețeta de astăzi, tartă cu spanac și gorgonzola, vă pot spune că este o rețetă ușor de realizat, cu un rezultat pentru care veți primi aplauzele oaspeților. Tarta este compusă crusta de tartă și umplutura de spanac și gorgonzola. Crusta de tartă este aceiași ca la Tartă cu somon afumat și brânză de capră sau Quiche sau tartă sărată cu șuncă, cașcaval și ciuperci.

Cum am precizat și la rețetele anterioare de quiche, pentru a ieși o crustă perfectă de tartă, este necesar să țineți cont de câteva sfaturi de preparare:
– la o parte grăsime ( unt sau untură) se adaugă două părți făină
– este foarte important ca untul și apa folosite să fie reci
– aluatul nu se frământă mult pentru a nu lăsa glutenul să se dezvolte, nu este un aluat elastic
– este important ca aluatul să stea la rece, în două faze: după preparare și după ce este pus în forma de tartă
– pentru coacerea ” în orb” folosește greutățile speciale pentru copt sau orez/boabe de fasole
– aluatul se poate păstra la congelator până la 3 luni

Să trecem la treabă!

Ingrediente aluat tartă

  • 400g făină
  • 200g unt
  • 5-6 linguri apă rece
  • 1 gălbenuș
  • sare

Ingrediente umplutură tartă

  • 400 grame spanac proaspăt sau 200 grame spanac congelat
  • 1 ceapă galbenă
  • 1 ceapă roșie
  • 2 căței de usturoi
  • 3 ouă întregi
  • 200 mililitri smântână lichidă
  • 200 grame cașcaval tare
  • 150 grame gorgonzola
  • 1/2 linguriță sare
  • 1/2 linguriță piper
  • un vârf de nucșoară măcinată
  • unt+ ulei pentru prăjit

Preparare Tartă cu spanac și gorgonzola

1. Într-un robot de bucătărie puneți făina, untul foarte rece, gălbenușul și sarea. Mixați pănă se formează un aluat nisipos.
2. Adăugați apa rece și mixați din nou doar până se leagă aluatul. Nu insistați cu mixatul aluatului.
3. Transferași aluatul pe o folie alimentară, modelați o sferă și îl puneți la frigider pentru 30 de minute.
4. Între timp vă puteți ocupa de umplutură: tocați mărunt ceapa. Într-o tigaie mare, topiți 2 linguri de unt apoi adăugați puțin ulei de măsline.
Puneți ceapa la sotat până devine sticloasă apoi puneți și usturoiul zdrobit. Se adaugă spanacul tocat și se lasă la prăjit până scade.
5. Într-un bol, cu un tel bateți ouăle, smântâna cu sare, piper și nucșoară. Puneți bolul deoparte.
6.Scoateți aluatul din frigider, cu sucitorul îl întindeți până la o grosime de 3 milimetri. Puneți aluatul în tava de copt, apăsați bine până ia forma tăvii
apoi dați din nou la frigider pentru 15 minute.

Tarta cu spanac și gorgonzola este o rețetă care te poate salva în situații contratimp
Tarta cu spanac și gorgonzola este o rețetă care te poate salva în situații contratimp

7. Încingeți cuptorul la 180 de grade.
8. Scoateți tava cu aluat de la frigider, puneți o foaie de copt pe suprafața aluatului peste care pune și boabe de fasole sau orez pentru a împiedica creșterea aluatului la copt. Dați tava la cuptor pentru 15 minute.
9. După cele 15 minute de coacere, îndepărtați foaia de copt și dați din nou la cuptor pentru 5-10 minute sau până crusta devine aurie.
10. Pe crusta de tartă se pune un strat de cașcaval ras, apoi se pune amestecul de spanac cu ceapă și ultimul strat de gorgonzola mărunțită.
11. La final, se toarnă amestecul de ouă și smântână și se dă din nou la cuptor pentru aproximativ 35 de minute.

Tarta cu spanac și gorgonzola se lasă la răcit înainte de porționare.

Spor la gătit!

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Bălan nu mai crede în certificatul de căsătorie
10 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Ce să pui în sarmalele murate pentru o aromă divină. Cum se fac, sunt un...
Doliu la Craiova! A murit portarul care le-a adus un titlu: „Nu îl vom uita...
ȘOC! 5 vedete din România care au devenit mame după 40 de ani. Nu te...
El este câștigătorul Chefi la cuțite, sezonul 13. Surpriză uriașă la Antena 1! 😲
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat /...
Codin Maticiuc a rămas fără telefon în autobuz! „Cumva i-am și simțit!”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te CRUCEȘTI! Vedetele din România care au fost ÎNȘELATE de parteneri!
Horoscop 24 Aprilie 2024. Balanțele vor avea bani, Peștii trebuie să-și mențină echilibrul atât în...
Horoscop Zilnic Miercuri 24 Aprilie 2024. Nativii Vărsător vor beneficia de motivația necesară pentru a-și...
Racii și alte patru zodii în avantaj. Alinierea planetelor aduce succes
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la...
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român...
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *