Tichete educaționale de 500 de lei 2023. Unde trebuie depuse cererile și care este data-limită

Câți copii ar urma să beneficieze de bani

Scris de: Daoud Andra

18 Sep. 2023

Tichete educaționale de 500 de lei 2023. Unde trebuie depuse cererile și care este data-limită

Peste 400.000 de elevi și preșcolari din medii defavorizate ar urma să primească tichete educaționale de la stat în acest an școlar. Proiectul de lege elaborat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene prevede metodologia de acordare și data până la care părinții trebuie să depună cererile pentru tichete educaționale de 500 de lei 2023. Sub ce formă ar urma să fie acordați banii.

Ajutor pentru elevi: tichete educaționale de 500 de lei

La o săptămână de la începerea noului an școlar, autoritățile anunță un nou proiect de lege, menit să ajute elevii care provin din medii defavorizate. Potrivit OUG depusă de MIPE, 410.000 de copii ar urma să beneficieze de tichete educaționale în valoare de 500 de lei în acest an școlar. Părinții copiilor care au dreptul la aceste ajutoare ar urma să fie informați de către școli cu privire la condițiile de acordare a ajutoarelor.

Părinții trebuie să depună la școală o cerere scrisă, în termen de 25 de zile de la începerea anului școlar. Acest lucru înseamnă că data-limită pentru a solicita tichetele educaționale este 5 octombrie. Fiecare școală centralizează cecerile și le introduce în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România, în termen de 5 zile după data-limită, adică până pe 10 octombrie.

Citește și: Ce valoare au bursele elevilor în anul școlar 2023-2024. Pe ce dată se fac plățile în fiecare lună

Cum vor ajunge banii la elevi

După ce autoritățile centralizează datele și stabilesc lista finală de beneficiari, banii pot ajunge la elevi și la preșcolari. Sumele de 500 de lei sunt virate pe suport electronic, într-o singură tranșă anuală. Banii nu pot fi preschimbați în numerar, ci vor fi folosiți pentru a cumpăra rechizite, haine și alte obiecte necesare copiilor.

Tichetele educaționale au o valabilitate de un an, din momentul în care au fost emise. Acestea sunt nominale și nu pot fi înstrăinate, acest lucru considerându-se tentativă de fraudă.

Citește și: Burse de studiu 2023. Ce valoare au și care sunt actele necesare pentru acordare

Ce categorii de copii au dreptul la tichete

Potrivit reglementărilor din OUG, au dreptul la tichetele educaționale în valoare de 500 de lei următoarele categorii de copii:

”a) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat preşcolar înscrişi în învăţământul de stat care îndeplinesc condiţiile, în luna iulie a fiecărui an, pentru obţinerea sprijinului educaţional acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările şi completările ulterioare;

b) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat primar înscrişi în învăţământul de stat primar care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul naţional de rechizite şcolare, conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite şcolare în anul şcolar 2001-2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară;

Citește și: De ce nu vrea copilul să meargă la școală. Ce se poate ascunde în spatele acestui refuz

c) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat gimnazial înscrişi în învăţământul de stat gimnazial, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul naţional de rechizite şcolare, conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite şcolare în anul şcolar 2001-2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară.”

Proiectul s-a desfășurat și în anul școlar precedent și au beneficiat de el 405.000 de copii. Aceștia au primit cei 500 de lei în mai multe tranșe, respectiv: 160.000 de beneficiari au primit tichetele în perioada septembrie-noiembrie 2022; 190.000 de copii au primit tichetele la finalul lunii decembrie, iar restul de 55.000 de elevi au primit ajutoarele în primăvară, aproape de finalul anului școlar.

Urmăriți EGO.ro și pe
Horoscop săptămâna 2-8 octombrie 2023
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
AU CREZUT ca DJ Lalla E VIE! Cine si-a facut APARITIA la inmormantare. IMAGINI SOC
Veste de ultimă oră despre ora de iarnă. De când nu se va mai schimba,...
Ramona Olaru se ascunde, dar secretul s-a aflat! Cine e bărbatul pe care-l iubește: „Omul...
”E o blasfemie. Armata l-a trădat pe Becali. Ce, Europa e proastă?”. Gigi Becali, apărat...
Clotilde Armand, prinsă conducând ILEGAL. Ce sancțiune a primit primărița
Produsele din magazinul Bobo Shop, din dosarul „Fabrica de vise”, se vindeau ca pâinea caldă!...
„Cum să te îneci la mal, ditamai femeia? Nu știți ce e aici noaptea.” Noi...
Ele sunt cele mai inteligente zodii. Au IQ de geniu
Ce s-a întâmplat cu afacerile în care Cristina Bâtlan a investit la „Imperiul Leilor”: „Nu...
Ce a spus durul Simon Cowell despre românul care a câștigat America's Got Talent: «Au...
Diana Dumitrescu: de la Miss World, la actriță, prezentatoare TV și mămică. Cât de mult...
Înghețata din plastic. Primul aliment realizat din deșeuri
4 zodii sub reflectorul astrelor: Atenționări pe care nu trebuie să le ignori
HOROSCOP: Mâine, cinci zodii au succes colosal. Succesul este de partea lor în totalitate
Informații tulburătoare în cazul sfârșitului tragic al Laurei Roșca. Psihologii criminaliști consideră că DJ Lalla...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *