De ce nu vrea copilul să meargă la școală. Ce se poate ascunde în spatele acestui refuz

Ce este de făcut în astfel de situații

Scris de: Daoud Andra

18 Sep. 2023

De ce nu vrea copilul să meargă la școală. Ce se poate ascunde în spatele acestui refuz

Cu toții ne aducem aminte prima zi de școală și emoțiile ei. Atunci când devenim părinți, trăim aceste emoții înzecit, alături de copiii noștri. Pentru mulți, începerea școlii este motiv de bucurie, pentru că se reîntâlnesc cu colegii, însă sunt și copii pentru care mersul la școală este un stres. De ce nu vrea copilul să meargă la școală, de fapt, și ce este de făcut în astfel de situații.

Cum se manifestă refuzul copiilor de a merge la școală

Copiii trec prin diferite etape care îi solicită mult din punct de vedere emoțional. Orice schimbare de rutină și de ritm le poate provoca un stres major. Atunci când revin din vacanță sau după o pauză mai lungă, poți avea ”surpriza” să constați că nu mai vor să meargă în colectivitate. În timp ce unii copii spun clar că nu vor să meargă la școală, alții apelează la diverse trucuri pentru a rămâne acasă.

Cel mai frecvent, copiii invocă stări de rău pentru a lipsi de la școală. Atunci când începe să îi doară brusc capul sau burta dimineața, unii părinți se grăbesc să concluzioneze că cei mici se prefac. De fapt, copiii pot somatiza stresul de a merge la școală, iar acesta se manifestă prin stări de rău fizic.

Citește și: Câte vacanțe au elevii în anul școlar 2023-2024. Când vor avea prima vacanță

De ce nu vrea copilul să meargă la școală

Există mai multe motive pentru care copiii refuză să meargă la școală. Atunci când părinții se confruntă cu astfel de situații, ei ar trebui să ia în calcul mai multe ipoteze.

Anxietate și stres

Cei mici pot suferi de anxietate, care se manifestă și prin refuzul de a merge la școală. Dacă școala este un mediu care îi produce mult stres copilului, îl copleșește cu sarcini și teme și simte că nu face față, este posibil să nu mai vrea să meargă.

Citește și: Ce valoare au bursele elevilor în anul școlar 2023-2024. Pe ce dată se fac plățile în fiecare lună

Bullying

Colegii care îl necăjesc sau profesorii agresivi pot fi motivul pentru care copilul nu mai vrea să meargă la școală. Comunicarea cu el este cheia pentru a afla unde este problema.

Probleme în familie

Atunci când în familie sunt conflicte, abuzuri, situații delicate, divorț, decese etc, copiii își pot manifesta suferința prin refuzul de a mai merge la școală.

Citește și: Anunțul făcut de ministrul Educației cu puțin timp înainte de începerea anului școlar. Elevii și părinții trebuie să afle imediat asta

Schimbări radicale

Dacă ați schimbat recent școala, locuința sau v-ați mutat într-un oraș nou, copilul poate fi copleșit de volumul de lucruri noi care se întâmplă în viața lui. Astfel, el poate refuza să mai meargă la școală.

Rezultate slabe la învățătură

Atunci când copiii au probleme la o anumită materie, pot avea tendința să nu mai vrea să meargă la școală. Notele mici sau relațiile tensionate cu un anumit profesor pot declanșa refuzul copilului de a mai merge la cursuri.

Teama de abandon

Aceasta se poate manifesta din primul an de grădiniță până târziu. Copilul poate fi speriat că va rămâne acolo, că nu vine nimeni să îl ia etc. Discutați cu el și asigurați-l permanent că vă întoarceți să îl luați.

Citește și: Când au elevii prima vacanță în anul școlar 2023-2024. Surpriză mare pentru profesori

Ce este de făcut

Părinții ai căror copii trec prin astfel de încercări își pun o mulțime de întrebări cu privire la cum ar putea rezolva lucrurile. În primul rând, comunicarea este cheia. Stabiliți o relație de încredere cu copilul, astfel încât el să vă poată spune orice ar avea pe suflet. Dacă nu vă poate spune direct, faceți jocuri de rol, astfel încât să aflați de unde vine refuzul.

După ce aflați varianta copilului, discutați și la școală. Învățătoarea, dirigintele, profesorii sau psihologul școlii vă pot da informații importante cu privire la starea copilului, atunci când este la cursuri. Discutați și cu părinții altor colegi, astfel puteți afla mai multe lucruri.

Apelați la ajutor specializat. Dacă nu reușiți să rezolvați problema prin comunicare cu copilul, luați în calcul ajutorul specializat. Câteva ședințe cu un terapeut îl pot ajuta pe copil să își conștientizeze și să își depășească temerile cu privire la mersul la școală.

Urmăriți EGO.ro și pe
Horoscop săptămâna 2-8 octombrie 2023
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
AU CREZUT ca DJ Lalla E VIE! Cine si-a facut APARITIA la inmormantare. IMAGINI SOC
Veste de ultimă oră despre ora de iarnă. De când nu se va mai schimba,...
Ramona Olaru se ascunde, dar secretul s-a aflat! Cine e bărbatul pe care-l iubește: „Omul...
”E o blasfemie. Armata l-a trădat pe Becali. Ce, Europa e proastă?”. Gigi Becali, apărat...
Clotilde Armand, prinsă conducând ILEGAL. Ce sancțiune a primit primărița
Produsele din magazinul Bobo Shop, din dosarul „Fabrica de vise”, se vindeau ca pâinea caldă!...
„Cum să te îneci la mal, ditamai femeia? Nu știți ce e aici noaptea.” Noi...
Ele sunt cele mai inteligente zodii. Au IQ de geniu
Ce s-a întâmplat cu afacerile în care Cristina Bâtlan a investit la „Imperiul Leilor”: „Nu...
Ce a spus durul Simon Cowell despre românul care a câștigat America's Got Talent: «Au...
Diana Dumitrescu: de la Miss World, la actriță, prezentatoare TV și mămică. Cât de mult...
Înghețata din plastic. Primul aliment realizat din deșeuri
4 zodii sub reflectorul astrelor: Atenționări pe care nu trebuie să le ignori
HOROSCOP: Mâine, cinci zodii au succes colosal. Succesul este de partea lor în totalitate
Informații tulburătoare în cazul sfârșitului tragic al Laurei Roșca. Psihologii criminaliști consideră că DJ Lalla...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *