Tort cu mere caramelizate. Rețeta explicată pas cu pas

Ingrediente și mod de prepare pentru un desert delicios

Scris de: Oana Matei

04 Nov. 2022

Tort cu mere caramelizate. Rețeta explicată pas cu pas

Toamna este anotimpul merelor. În piețe, tarabele abundă de mere gustoase și aromate. Mere românești, dulci, zemoase și aromate. E adevărată și dovedită sintagma ” Un măr pe zi ține doctorul departe” pentru că merele sunt bogate în nutrienți importanți, inclusiv fibre, vitamine, minerale și antioxidanți.

Cum se caramelizează merele? Ce soi de mere folosim pentru prăjituri?

Merele sunt bune și în deserturi, ele dau o aromă și un gust delicios prăjiturilor. Daca îți plac prăjiturile mere, mai jos vei găsi o rețetă deosebită de tort cu mere caramelizate. Deși pare sofisticat, datorită merelor in caramel, acest tort este cel mai simplu și rapid tort pe care îl fac.

Tortul sau prăjitura cu mere caramelizate, îi poți spune cum îți place, este compus din două straturi delicioase: un strat de pandișpan aromat și un strat de mere caramelizate.

Ingredientele sunt din cele mai obișnuite, prezente de obicei în casa fiecăruia: mere, de orice soi, zahăr alb sau brun, făină, unt, ouă și arome.

Tava în care am copt prăjitura este o tavă rotundă cu diametrul de 28 centimetri, cu pereții detașabili. Pentru că mai curge suc de mere la copt, am așezat tava cu prăjitura de mere pe o tavă mai mare tapetată cu hârtie de copt. Astfel nu se murdărește cuptorul și scăpăm de curățarea lui :). Dacă aveți o tavă fără pereți detașabili e indicat să o folosiți pentru această prăjitură.

Să trecem la treabă!

Ingrediente

Pentru mere caramelizate

  • 8 mere roșii- aprox. 1,3 kilograme
  • 200 grame zahăr alb sau brun

Pentru blat pandișpan

  • 5 albușuri
  • 5 gălbenușuri
  • 100 grame zahăr tos
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 130 grame făină
  • stafide (opțional)
  • Extra
    30 grame unt
  • scorțișoară, nuci ( opțional)

Mod de preparare

1. Se spală și se curăță merele de semințe și cotor. Se taie felii cu cuțitul, de grosimea dorită.
2. Într-o tigaie am caramelizat zahărul tos. Am pus zahărul la topit, la foc mic, cu grijă, să nu se ardă.
3. După ce zahărul se topește complet și devine de culoarea maro- roșcat, imediat se toarnă în tava de prăjitură. Tava se răsucește în toate direcțiile pentru a tapeta pereții în zahăr caramel ( atenție să nu vă stropiți cu zahăr fierbinte). Se lasă deoparte până ce zahărul topit se răcorește.
4. Peste zahărul caramel se așază uniform feliile de măr. Peste ultimul strat de mere se distribuie bucățelele de unt.
5. Se dă tava cu mere la cuptorul pre încins la 180 de grade, timp de 30 de minute.
6. Cât merele se coc în cuptor, se separă ouăle și se mixează albușurile cu un praf de sare.
7. Se adaugă zahărul și se continui mixarea până se formează o spumă fermă și lucioasă ca la bezea.
8. Peste bezea se adaugă cele 5 gălbenușuri și se mixează rapid.
9. Se încorporează ușor făina cu ajutorul unei spatule, cu mișcări de sus în jos.
10. Dacă doriți, puteți adăuga câteva stafide în aluat.
11. Se scot merele din cuptor și se toarnă rapid aluatul peste ele.
12. Tava cu prăjitura se dă din nou la cuptor până blatul este copt, se testează cu scobitoarea. Va curge puțin sos în tavă care se recuperează de pe hârtia de copt.
13. Imediat după ce blatul s-a copt, prăjitura se răstoarnă pe un platou care se poziționează deasupra formei de prăjituri. Această manevră se face cu atenție
pentru că sosul de zahăr este încă fierbinte și fluid.
14. După ce tortul a fost răsturnat, se recuperează sosul de zahăr de pe hârtia de copt și din forma în care a fost și se picură peste stratul de mere caramelizate.

Tortul de mere se servește cu frișcă, înghețată sau sos de vanilie. Dar la fel de gustos și aromat este servit ca atare. Blatul de pandișpan se umezește de la sosul de caramel scurs din merele caramelizate iar împreună au un gust divin.

Să vă fie de folos!

Etape de preparare Prăjitură cu mere caramelizate. Foto: Oana Matei/ego.ro
Etape de preparare Prăjitură cu mere caramelizate. Foto: Oana Matei/ego.ro
10 6 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.