Tradiții și obiceiuri de Rusalii 2023. Ce e bine să faci. Cele mai cunoscute superstiții din popor

Sărbătoarea Rusaliilor mai este numită Duminica Mare sau Rusaliile. Aceasta este o ocazie cu care se încheie ciclul pascal
Tradiții și obiceiuri de Rusalii 2023. Ce e bine să faci. Cele mai cunoscute superstiții din popor

Rusaliile se sărbătoresc în fiecare an la 50 de zile de la Învierea Domnului. Catolicii vor sărbători anul acesta pe data e 28 mai. Pe 4 iunie avem prima zi de Rusalii, iar pe 5 iunie, a doua zi de Rusalii. Este una dintre cele mai importante sărbători marcată de tradiții și obiceiuri pe care creștinii le respectă an de an. Iată tradiții și obiceiuri de Rusalii 2023.

Creștinii ortodocși sărbătoresc prima zi de Rusalii pe 4 iunie

Sărbătoarea Rusaliilor mai este numită Duminica Mare sau Rusaliile. Aceasta este o ocazie cu care se încheie ciclul pascal: Învierea, Înălţarea şi Pogorârea Duhului Sfânt.

Citește și: Când sunt Rusaliile în 2023. Pe ce dată pică și câte zile libere au românii

De Rusalii va fi a opta duminică de după Paşti, iar imediat după, pe 5 iunie, avem Sfânta Treime.

Tot în luna iunie mai avem:

  • Sânzienele sâmbătă, pe 24 iunie
  • Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel- joi, 29 iunie.

„Cuvântul Rusalii provine din latinescul „rosalia”, care simbolizează sărbătoarea trandafirilor dar reprezintă şi fetele împăratului Rusalim, despre care se credea că aveau puteri magice şi seduceau oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau.

Astfel, a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, adică în Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi, precum indică Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: „Întru această zi, prăznuim pe însuși Preasfantul și de viață făcătorul și întru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu…””, potrivit creștin ortodox.ro.

Tradiții și obiceiuri de Rusalii 2023
Tradiții și obiceiuri de Rusalii 2023

Oamenii îşi împodobesc casele şi gospodăriile cu ramuri verzi de nuc sau de tei, pentru a le păzi de rele, iar în unele locuri, femeile stau în răspântii, cu ştergare şi vase mari cu apă, în care pun frunze de nuc şi spală picioarele trecătorilor.

Citește și: Când își vor primi românii pensiile în luna iunie. Vestea așteptată cu nerăbdare, ministrul Muncii a spus clar

Tradiții și obiceiuri de Rusalii 2023

  • Cine nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele, spirite malefice. Acestea provoacă boala denumită popular “luat din Rusalii”.
  • La sate se păstrează tradiția conform căreia credincioșii trebuie să ducă la biserică crenguțe de tei și nuc, pentru a fi sfințite.
  • Cu ramuri sfințite se vor împodobi casele și icoanele, deoarece acestea au puterea de a alunga spiritele rele.
  • Pe lângă tei și nuc, credincioșii mai folosesc leuștean, usturoi și pelin.
  • Oamenii obișnuiesc să poarte în sân sau în buzunare aceste buruieni, pentru a nu fi “luați din Rusalii”

Ce să nu faci de Rusalii

De la Rusalii timp de 9 săptămâni nu se vor mai culege ierburi de leac, iar în ziua de Rusalii nu e bine să te cerți cu alții fiindcă vei fi “luat din Rusalii”.

Citește și: Zile libere 2023. Când pică următoarea minivacanță, după 1 Mai. Perioada în care românii vor avea 5 zile libere consecutive

De Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că ielele te pot prinde și te vor pedepsi.

De Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele.

Cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea ielelor, deoarce nu cinstește și prețuiește cum se cuvine ziua.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cum s-au descurcat Oana Matache și Radu Siffredi la Power Couple, emisiunea care se va difuza la Antena 1
7.5 10 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *