Un sortiment celebru de bomboane iese de pe piață. Dulciurile aveau o tradiție încă din 1890 - Ego.ro

Un sortiment celebru de bomboane iese de pe piață. Dulciurile aveau o tradiție încă din 1890

Un sortiment celebru de bomboane iese de pe piață. Dulciurile aveau o tradiție încă din 1890

Un capitol important din istoria deserturilor europene se încheie odată cu încetarea producției dulciurilor Mozartkugeln în orașul austriac Salzburg. Fabricate încă din 1890, aceste bomboane iconice, cunoscute și sub denumirea de „Mozart Balls”, combină fistic, marțipan și nuga, acoperite într-un strat de ciocolată neagră. Însă, după mai bine de un secol de tradiție, fabrica din Grödig, situată la sud de Salzburg, și-a finalizat ultimele comenzi la sfârșitul anului 2024.

Tradiția care a început în secolul al XIX-lea

Mozartkugeln au fost create pentru prima dată la sfârșitul secolului al XIX-lea de cofetarul Paul Fürst, un locuitor al Salzburgului, orașul natal al celebrului compozitor Wolfgang Amadeus Mozart. Acesta a început producția într-o mică fabrică, însă creșterea cererii l-a determinat să mute operațiunile într-o unitate mai mare în Grödig, în 1948.

De-a lungul timpului, Mozartkugeln au devenit un simbol al Austriei, atrăgând atât localnici, cât și turiști din întreaga lume. Cu toate acestea, tradiția a fost pusă la încercare în ultimii ani, în contextul unor provocări economice majore care au dus la falimentul companiei Salzburg Schokolade, responsabilă de producerea acestor bomboane.

Cauzele închiderii

În 2021, Salzburg Schokolade a intrat pentru prima dată în insolvență, însă situația s-a agravat în anii următori. Creșterea prețurilor la cacao și efectele economice ale pandemiei de Covid-19 au fost principalele motive invocate de conducere pentru decizia de a închide fabrica. Falimentul a însemnat pierderea a 65 de locuri de muncă și sfârșitul unei producții care livra anual 57 de milioane de bomboane Mozartkugeln.

Mașinile utilizate pentru producerea bomboanelor au fost vândute unor firme din Egipt și Mauritius, în timp ce viitorul mărcii este incert. Compania americană Mondelez International, care a achiziționat Salzburg Schokolade în 1975, nu a confirmat dacă dulciurile vor continua să fie produse sub același nume în altă parte.

„Lucrăm din greu pentru a ne asigura că producția produselor Mirabell poate continua fără întrerupere”, a declarat conducerea austriacă a Mondelez. „După examinarea cu atenție a opțiunilor noastre de producție, am găsit o soluție în rețeaua noastră europeană care va asigura producția viitoare a mărcii noastre Mirabell.”

Relocarea producției: Polonia și Cehia în discuție

Deși producția a încetat în Austria, există șanse ca Mozartkugeln să fie fabricate în alte țări. Surse neoficiale indică Polonia și Cehia drept posibile locații pentru continuarea procesului. Cu toate acestea, schimbarea ar putea afecta autenticitatea dulciurilor, întrucât marca „Echte Salzburg Mozartkugeln” („Mozart Balls originale din Salzburg”) era sinonimă cu fabrica din Grödig.

Un simbol al calității autentice

Mozartkugeln au fost deseori imitate, însă originalul creat de Fürst a fost întotdeauna recunoscut drept etalonul calității. Marca Mirabell era singura autorizată să producă aceste bomboane cu o formă complet rotundă, în timp ce alte mărci au fost obligate să adauge o latură plată produselor lor. În plus, un conflict juridic din 1981 a stabilit că doar producătorii austrieci pot folosi denumirea „Mozartkugeln”, forțând o marcă bavareză să-și redenumească produsul în „Mozart-Kugeln”.

Sfârșitul unei ere

Închiderea fabricii din Grödig nu reprezintă doar pierderea unui produs dulce, ci și a unei părți din patrimoniul cultural al Austriei. Deși mașinile au fost deja relocate, iar producția ar putea continua în alte regiuni ale Europei, mulți se întreabă dacă Mozartkugeln își vor mai păstra esența și autenticitatea care le-au consacrat.

Astfel, în timp ce lumea își ia rămas-bun de la această tradiție veche de peste un secol, rămâne de văzut dacă dulciurile Mozartkugeln vor reuși să renască sub altă formă sau într-o altă locație. Până atunci, istoria lor rămâne un simbol al pasiunii pentru perfecțiune, artă și gusturi desăvârșite.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce face Jojo - Cătălina Grama atunci când vrea să îl împace pe Paul Ipate
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Horoscop zilei. Fecioarele iau decizii importante în dragoste, iar Scorpionii privesc altfel emoțiile
Pomii fructiferi care trebuie tăiaţi la început de aprilie pentru roade îmbelşugate. Vor rodi până...
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din...
Ilie Bolojan a promulgat legea care va fi aplaudată de toţi românii. Intră în vigoare...
Punem pariu că nu o recunoști! Astăzi este una dintre cele mai cunoscute femei din...
Alexia Eram și iubitul ei, în ipostaze incendiare într-un club de fițe din București. Cum...
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Înșală orice bărbat care se află într-o relație sau nu, conform Cristinei Șișcanu? "Așa și...
Horoscop Pesti maine 4 Aprilie 2025
Horoscop Pesti maine 3 Aprilie 2025
Cum arată și cu ce se ocupă fiica lui Robert Turcescu: “Fiica mea cea mare...
Ultimul mesaj public al lui Val Kilmer, actorul din Batman care a decedat la vârsta...
Reglementare UE: Multe dintre alimentele consumate mai ales de copii vor dispărea de pe piață
Îți amorțesc mâinile? Ce afecțiuni pot ascunde, potrivit medicilor
El este Albert, ursul polar de 680 de kg. De ce nu atacă oamenii?
„Am călcat peste morți ca să ajungem la cei vii” Mărturii șocante din infernul de...
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *