Varză călită cu sos de roșii și coaste de porc afumate. Secrete pe care trebuie să le știe toate gospodinele

Varză călită cu sos de roșii și coaste de porc afumate, cea mai gustoasă mâncare tradițională.

Scris de: Oana Matei

24 Aug. 2022

Varză călită cu sos de roșii și coaste de porc afumate. Secrete pe care trebuie să le știe toate gospodinele

Ai poftă de o mâncare tradițională gustoasă? Propun o rețetă rapidă de varză călită cu sos de roșii și coaste afumate. Nu ai nevoie de multă îndemânare și nici nu vei petrece mult timp în bucătărie. Ingredientele sunt din cele obișnuite, se găsesc și în piață cât și în supermarket. Ai nevoie de o varză proaspătă, coaste de porc afumate sau ciolan de porc afumat, suc de roșii și ierburi aromatice ( eu prefer cimbru și mărar).

În unele zone, sosul pentru mâncarea de varză se prepară cu roșii proaspete, în altele cu bulion sau suc de roșii. De asemenea, varza proaspătă poate fi înlocuită de varza murată. Dacă doriți să preparați varza de post sau vegană doar scoateți carnea din rețetă.

Cum se prepară varza dulce cu afumătură?

Mâncarea de varză cu afumătură se prepară simplu, cu minim de efort. Se poate găti la cuptor,  în vas termorezistent sau pe aragaz, într-o oală încăpătoare. Dacă doriți să preparați această rețetă la cuptor, carnea se prăjește separat și se adaugă în mâncare în ultimele 30 de minute de coacere.

Ingrediente

  • 1 varză de aproximativ 2 kg
  • 1 ardei gras sau kapia
  • 2 cepe galbene
  • 0,5 kg coaste porc afumate
  • 0,1 kg bulion
  • 0,3 kg șuncă sau slană afumată de porc
  • cimbru, mărar
  • sare, piper

Citește și De ce este bine să pui puţină pâine uscată în oala în care fierbi varza

Mod de preparare varză călită cu sos de roșii

1. Se taie varza fideluță, se pune într-un bol și se sărează. Se lasă 10 minute până se înmoaie puțin.
2. Se curăță cepele și se taie jullien. Ardeiul kapia se curăță de semințe și se taie fâșii.
3. Într-o oală încăpătoare, se pun legumele la înăbușit cu o lingură de ulei.
4. Peste legume se adaugă coastele și șunca tăiată cubulețe.
5. Carnea se lasă 10 minute la prăjit.
6. În oală se adaugă varza și se completează cu o cană apă. Varza conține apă și scade în volum la gătit. Oala se acoperă parțial cu un capac.
7. După ce varza și carnea au fiert se pune sucul de roșii și se amestecă bine. Se acoperă din nou cu capacul pentru 20 de minute. Dacă vrei ca mâncarea să fie mai zemoasă, acum se adaugă încă puțină apă.
8. Se gustă de sare, atât carnea este sărată cât și varza care a fost frecată cu sare. Deci, atenție la cantitatea de sare!
9. Se adaugă ierburile aromatice și piperul. Se mai lasă sub capac, la fiert încă 10 minute.

Varza călită cu carne afumată se servește cu smântână, ardei iute sau ceapă roșie și neapărat cu mămăliguță.

Să vă fie de folos! Poftă bună!

10 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.