Vladimir Putin, de la taximetrie la președinție. Cum a ajuns liderul rus unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume

Vladimir Putin, de la taximetrist, la unul dintre cei mai bogați oameni ai planetei. Liderul rus a explicat într-un documentar cum a fost ascensiunea lui politică.
Vladimir Putin, de la taximetrie la președinție. Cum a ajuns liderul rus unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume

Cum a ajuns Vladimir Putin de la taximetrist la unul dintre cei mai bogați oameni ai planetei este un subiect intens dezbătut. În special de la începerea războiului, viața lui Putin a devenit un subiect fierbinte.

Vladimir Putin a mărturisit că, după căderea Uniunii Sovietice, a fost nevoit să facă taximetrie, pentru a-și rotunji veniturile. El spune că „este neplăcut să vorbești despre asta”, referindu-se la munca în taximetrie. De asemenea, mai spune el, destrămarea Uniunii Sovietice a fost „o tragedie” pentru „majoritatea cetățenilor”, notează The Guardian. El menționează sărăcia ce a urmat după acest eveniment.

„Uneori a trebuit să câștig niște bani în plus. Adică să câștig niște bani cu mașina, ca șofer particular. Ca să fiu sincer, e neplăcut să vorbesc despre asta, dar, din păcate, așa au stat lucrurile”, a declarat Vladimir Putin.

Liderul rus a fost subiectul documentarului „Rusia. Istorie recentă”, realizat de canalul Channel One, din care Ria Novosti a relatat câteva secvențe.

Căderea URSS, „cel mai mare dezastru geopolitic al secolului al XX-lea”

Președintele rus crede că prăbușirea Uniunii Sovietice a însemnat sfârșitul „Rusiei istorice”. El a susținut că a condus un taxi pentru a face față condițiilor grele financiare de la acel moment. Vladimir Putin, un fost agent al serviciilor de securitate KGB din Uniunea Sovietică, a folosit această poveste pentru a-și ilustra propriile greutăți. În acel moment, încerca să evidențieze „tragedia” căderii URSS.

„La urma urmei, ce este prăbușirea Uniunii Sovietice? Acesta este prăbușirea Rusiei istorice sub numele de Uniunea Sovietică”, a spus Vladimir Putin.

El a denumit căderea URSS drept „cel mai mare dezastru geopolitic al secolului al XX-lea”.

Sfârșitul uniunii a adus cu sine o perioadă de instabilitate economică intensă care i-a aruncat pe mulți în sărăcie. Mulți s-au confruntat cu sărăcia pe măsură ce Rusia independentă trecea de la comunism la capitalism.

Cariera politică a lui Vladimir Putin

Din toate punctele de vedere, Vladimir Putin s-a chinuit să-și găsească rostul în lunile imediat după ce s-a întors în Rusia din Germania de Est, la începutul anilor ‘90. În luna mai a acelui an a fost angajat de Anatoly Sobchak, viitorul său mentor, ca asistent la Leningrad, la Consiliul Municipal. Și Putin a fost angajat al KGB până la tentativa eșuată de lovitură de stat împotriva lui Mihail Gorbaciov din august 1991.

Până în anul următor, biroul lui Putin era investigat pentru semnarea unor contracte de mai multe milioane de dolari pentru exportul de materii prime precum petrol și lemn în schimbul alimentelor. În timp ce materiile prime au fost expediate, alimentele nu au ajuns niciodată. Iar companiile care au acordat licențe de export s-au desființat rapid. Putin a negat orice faptă greșită în această afacere, despre care politicienii din opoziție au spus că ar fi putut costa orașul până la 100 de milioane de dolari.

Cum a ajuns Vladimir Putin de la taximetrist la unul dintre cei mai bogați oameni ai planetei

Evoluția politică a lui Vladimir Putin a fost dezbătută de analiști politici care au descoperit șapte factori decisivi care l-au făcut pe liderul rus cel mai puternic om din Rusia. Președintele Vladimir Putin pare să-i fi convins pe ruși că este indispensabil și de neînlocuit. Șeful său adjunct de cabinet, Vladimir Ostrovenko, spune că „dacă nu există Putin, nu există Rusia”. BBC Mundo explică factorii cheie care au determinat ascensiunea politică a lui Putin, pe care unii îl numesc deja „noul țar al Rusiei”.

  • Ambiție puternică

Copilăria lui Vladimir Putin a fost marcată de sărăcie. A locuit în aceeași cameră cu părinții săi până la 25 de ani. În Rusia se spune că a suferit din cauza sărăciei și a lipsei de alimente. Dar și-a dezvoltat totuși o mare ambiție de a reuși.

Vladimir Putin a preluat controlul presei la câteva luni după preluarea puterii

  • Momentul în care a devenit președinte interimar

La 31 decembrie 1999, președintele Boris Elțin, care era atunci bolnav, și-a anunțat demisia bruscă. Cu inteligență, Vladimir Putin se poziționa deja politic pentru a fi primul în linia succesorală. Și și-a asumat funcția de președinte interimar, funcție în care a fost ratificat cu victoria sa la alegerile prezidențiale din martie 2000.

  • Controlul mass-media

Vladimir Putin a preluat controlul presei la câteva luni după preluarea puterii. Asta i-a luat prin surprindere pe oligarhi și pe vechea gardă de la Kremlin. În acest fel, guvernul a asigurat o manipulare eficientă a informațiilor.

  • A declarat război deschis împotriva oligarhilor

Potrivit documentarului BBC „The New Tsar”, Vladimir Putin văzuse cu ochii săi cum magnații au devenit „prea” influenți în timpul domniei predecesorului său, Boris Elțin. Așa că a decis să preia controlul asupra lor înainte să se întâmple contrariul.

A finanțat grupuri în spațiul public și politic pentru a împiedica înflorirea opoziției

  • „Rusia ta este Rusia mea”

Vladimir Putin a muncit din greu pentru a crea imaginea unei „mari Rusii”, bazându-se pe puterea militară și religioasă. Ideea lui este să creeze o puternică identitate rusească în rândul oamenilor obișnuiți. Astfel, cetățenii să se simtă mândri de cine sunt și de ceea ce împărtășesc.

  • Doctrina „democrației controlate”

Pe lângă controlul presei, „democrația gestionată” înseamnă crearea unui „surogat” pentru societatea civilă. Vladimir Putin a înființat și finanțat unele grupuri care ocupă spațiul public și politic pentru a împiedica înflorirea organizațiilor de opoziție. Cu o rețea de grupuri loiale, „Putinismul” s-a asigurat că, dacă există vreun fel de opoziție, poate să-și mobilizeze rapid susținătorii pentru a ocupa Piața Roșie înainte ca opoziția să o facă.

  • Război „neliniar”

Acest concept a stat la baza celor mai mari două intervenții militare ale lui Putin din ultimii ani. Este vorba despre Ucraina (2014) și Siria (din 2015), până la războiul din Ucraina. Oficial, Moscova a justificat pe prima intervenție susținând că este pentru a „proteja interesele Rusiei” pe teritoriul ucrainean, în timp ce a doua a spus că este ca răspuns la o solicitare de ajutor a președintelui Bashar al-Assad – un aliat al Rusiei – pentru a combate grupurile rebele și jihadiștii.

Rusia nu mai are puterea militară de a contesta Statele Unite și NATO

Operațiunile Rusiei în Ucraina și Siria, care au fost descrise de analiștii internaționali drept exemple perfecte de „război neliniar”, au dezorientat comunitatea internațională și au permis Moscovei „să scape” în urma unor acțiuni considerate ca agresiune, conform lui Roy Allison, profesor de Studii Ruse și Est-Europene la Universitatea din Oxford, în Regatul Unit, spune BBC Mundo.

Expertul spune că Rusia nu mai are puterea militară de a contesta Statele Unite și NATO și, prin urmare, strategia sa este de a menține comunitatea internațională confuză, fără să poată să ghicească ce face sau ce urmează să facă.

Averea fabuloasă a lui Putin

Vladimir Putin s-ar putea să fie cel mai bogat om de pe planetă. Cel puțin asta susțin, mai mult în șoaptă, cei care-l contestă. La averea lui estimată la 200 de miliarde de dolari, acesta ar fi adăugat, recent, la colecția sa de proprietăți, un alt palat impresionant, de două ori mai mare decât Palatul Buckingham. Imobilul, în valoare de peste 270 de milioane de dolari, a fost construit la marginea Moscovei. Este construit pe o suprafață de 37,7 kilometri pătrați, într-o zonă exclusivistă, numită cartierul miliardarilor.

Potrivit Digi 24, averea lui din Europa va fi înghețată, după decizia liderilor Uniunii de a bloca afacerile Rusiei pe continent. Măsura îl vizează și pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Cei doi vor avea însă permisiunea de a călători în UE, tocmai din dorința de menține deschise canalele diplomatice.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Lavinia Pîrva și Ștefan Bănică, apariție surpriză la un eveniment monden
8.6 30 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *