25 de ani de la moartea Prințesei Diana. Singurul supraviețuitor al accidentului a povestit ce s-a petrecut înaintea tragediei

Prințesa Diana a murit pe 31 august 1997 într-un cumplit accident de mașină, în Paris.

25 de ani de la moartea Prințesei Diana. Pe 31 august 1997, o veste îngrozitoarea avea să cutremure lumea întreagă: cea mai iubită prințesă sau „Prințesa inimilor”, așa cum era suprannuită fosta soție a Prințului Charles, a murit într-un cumplit accident auto în Paris. În mașina distrusă se mai aflau încă trei persoane: iubitul Prințesei Diana – Dodi Al Fayed, șoferul și bodyguardul Trevor Rees Jones. Primii doi au decedat și ei în urma impactului, în timp ce garda de corp a supraviețuit. Prințesa Diana avea doar 36 de ani.

25 de ani de la moartea Prințesei Diana

Cumplitul accident s-a petrecut în tunelul Pont de l`Alma din Paris. Mercedesul în care se afla Prințesa Diana s-a făcut zob la o viteză amețitoare. Xavier Gourmelon, în vârstă de 54 de ani, a fost unul dintre primii pompieri sosiți la locul tragediei. Fără să știe inițial cine a fost implicat în accident, el a povestit că a găsit-o pe Prințesa Diana în viață.

„Maşina era distrusă şi a trebuit să abordăm accidentul ca unul obişnuit. Pentru mine, a fost un simplu accident rutier, cu o maşină care rulează la o viteză mare şi un şofer beat…Eram foarte aproape și am ajuns la locul accidentului în mai puțin de trei minute. Echipa mea formată din 10 oameni se afla în două mașini și noi am ajuns primii acolo”, a povestit Xavier în urmă cu ceva timp.

Diana se afla pe bancheta din spate, alături de iubitul ei Dodi Al Fayed, fiul miliardarului egiptean Mohamed Al Fayed. Bodyguardul ei se afla pe scaunul din dreapta față. Gourmelon a povestit că pentru șofer nu au mai avut ce să facă, deoarece era deja mort, iar garda de corp avea răni foarte grave. Prințesa, în schimb, nu părea să fi fost afectată prea tare de accident.

„Domnul Fayed se afla în spate și era în stare gravă, el a suferit un stop cardiac în mașină, iar când a fost scos din mașină a fost declarat mort de un paramedic. Femeia, despre care am aflat mai târziu că era prințesa Diana, se afla pe podeaua din spate a mașinii. Se mișca foarte încet și așa mi-am dat seama că este în viață. Am putut să văd că avea o rană ușoară la umărul drept, dar pe lângă asta, nu părea să aibă nimic semnificativ. Nu avea deloc sânge pe ea”, mai povestește Xavier.

25 de ani de la moartea Prințesei Diana
25 de ani de la moartea Prințesei Diana

Ultimele cuvinte ale Prințesei Diana

Pompierul a încercat să o calmeze pe Diana și i-a spus că o va ajuta și o va scoate din mașină. Inițial, bărbatul a crezut că va supraviețui.

„I-am luat mâna și am încurajat-o. I-am zis să rămână calmă și nemișcată. În acel moment, Diana a vorbit cu mine. Ea mi-a zis: „Dumnezeule, ce s-a întâmplat?” I-am dat masca cu oxigen și eu și echipa mea am fost lângă ea,  în timp ce era scoasă din mașină. Totul s-a întâmplat foarte rapid, pentru că nu a fost nevoie să tăiem nimic. Credeam că va supraviețui, dar după ce am pus-o pe targă, prințesa a suferit un stop cardiac și nu mai respira”, a continuat pompierul.

Gourmelon a fost cel care a resuscitat-o pe Diana și a reușit să o readucă la viață. Apoi Lady Di a fost urcată în ambulanță și dusă la spital. Pompierul povestește că episodul îi este încă viu în mintea sa.

„Să fiu sincer, eram convins că va supraviețui. Dar mai târziu am aflat că a murit la spital. Am fost șocat. Am aflat că a avut răni interne severe, dar întregul episod încă este foarte viu în mintea mea și amintirea din acea noapte nu o voi uita niciodată. Nici nu mi-a trecut prin cap atunci că ea era prințesa Diana”,  a mai povestit Xavier.

Sigurul supraviețuitor al accidentului, Trevor Rees-Jones (54), bodyguardul prințesei, a suferit răni grave la cap și piept. El a stat 10 zile în comă, iar chirurgii au fost nevoiți să îi reconstruiască fața cu 150 de bucăți din titan, inspirându-se după o fotografie mai veche de-ale lui.

După accident, a spus că ultimul lucru pe care şi-l amintea a fost că a urcat într-un Mercedes care aştepta în faţa hotelului Ritz din Paris. Şi-a amintit că Prinţesa strigase numele lui Dodi Fayed, că un Fiat Uno alb îi urmărea şi că şoferul maşinii lor nu era vizibil beat.

25 de ani de la moartea Prințesei Diana
25 de ani de la moartea Prințesei Diana

Diana și-a prevestit moartea

În 1995, cu un an înainte de divorțul de Prințul Charles, Diana și-a contactat consilierul juridic personal pentru a-i povesti ce o frământa. Lady Di i-a spus că „surse de încredere”, cărora nu le-a dat numele, au informat-o că „un accident auto ar putea fi pus în aplicare”. Prințesa a mai spus că ea ar fi „ori omorâtă, ori rănită grav”.

Dezvăluirile au fost făcute în documentarul „The Diana Investigations”. De asemenea, a mai existat un bilet scris chiar de Lady Di, în octombrie 1996, la două luni de la divorțul de Charles, în care vorbea despre aceeași premoniție.

Biletul a fost făcut public de valetul Dianei, Paul Burell, în cartea sa din 2003, „A Royal Duty”.

9.4 21 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.