Cum să prăjești un pui ca să nu rămână crud la interior. Ce e esențial să faci, regula de aur

Cum să prăjești un pui ca să nu rămână crud la interior

Carnea de pui se numără printre cele mai folosite din bucătăria românească. Deși pare simplu de gătit, multe persoane fac greșeli atunci când o prepară, iar rezultatul final nu este cel dorit. Cum să prăjești un pui ca să nu rămână crud la interior și ce greșeli să eviți, pentru ca friptura să nu iasă uscată, ci fragedă și suculentă.

Sfaturi despre cum să prăjești un pui ca să nu rămână crud la interior

Fie că alegi să pregătești carnea de pui pe grătar, pe tigaie, la cuptor sau în ulei încins, trebuie să ții cont de anumite aspecte, pentru ca rezultatul să fie delicios. Acest tip de carne poate fi foarte gustoasă și suculentă sau, dimpotrivă, fadă și uscată, în funcție de felul în care este preparată.

Citește și: Cât timp se poate păstra carnea de pui, porc sau vită în frigider. Mulți fac greșeala, detaliul important de știut

În funcție de bucata de carne și de grosimea ei, aceasta are nevoie de mai mult sau de mai puțin timp pentru a se găti corespunzător. O bucată de piept de pui, cu grosimea de un deget, de exemplu, are nevoie de 2-3 minute pe fiecare parte pentru a fi gătită corect. O pulpă de pui, pe de altă parte, trebuie să stea pe foc mai mult timp pentru a nu fi crudă în interior.

Atunci când carnea de pui nu este preparată termic suficient, poate fi sursă de bacterii periculoase. Pentru a evita acest risc, este recomandat să folosești un termometru pentru carne. Atunci când este gătită, carnea de pui are o temperatură de cel puțin 75 de grade Celsius în interior. Dacă a atins această temperatură înseamnă că este gătită și o poți lua de pe foc. În cazul în care o mai lași pe foc, riști să devină uscată și lipsită de gust.

Citește și: De ce să pui carnea de pui în lapte câteva minute înainte de preparare. Trucul e genial, numai așa o vei prepara

Cum să prăjești un pui ca să nu rămână crud la interior 1
Termometrul te ajută să gătești carnea perfect

Trucuri pentru a prepara o friptură de pui delicioasă

La fel ca în cazul altor tipuri de carne, pentru a obține un rezultat fraged și delicios este ideal să marinezi carnea de pui. Fă un amestec din condimente și lapte și lasă puiul la marinat cel puțin câteva ore înainte de a-l găti. Atunci când pui carnea pe tigaie sau în cuptor, ai grijă să fie la temperatura camerei. Nu pune carnea rece din frigider să se gătească pentru că, din cauza șocului termic, fibrele se vor contracta și carnea va deveni tare.

Citește și: Cum se fierbe corect carnea de pui pentru supă. Și tu ai procedat greșit până acum? Secretul bucătarilor

Ține cont că puiul din comerț se gătește mai repede decât cel de țară. Dacă vrei să faci pui prăjit, șnițele sau grătar, alege o carne de pui din comerț, pentru că se va găti mai repede. O greșeală pe care o fac multe persoane este să spele carnea de pui înainte de a o pregăti. Aceasta poate conține bacterii periculoase, care ajung în chiuvetă și pe ustensilele de bucătărie și pot duce la ceea ce se numește contaminare încrucișată. Carnea de pui nu are nevoie să fie spălată înainte de a fi gătită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…
Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile estetice: „Sunt utile, important este când vrei să ți le aplici și de ce”. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile…

Adrian Nartea explică de ce nu toate modificările estetice sunt necesare, cum decizi cu adevărat dacă ai nevoie și ce rol joacă percepția noastră despre…