Carnea de pui se numără printre cele mai folosite din bucătăria românească. Deși pare simplu de gătit, multe persoane fac greșeli atunci când o prepară, iar rezultatul final nu este cel dorit. Cum să prăjești un pui ca să nu rămână crud la interior și ce greșeli să eviți, pentru ca friptura să nu iasă uscată, ci fragedă și suculentă.
Fie că alegi să pregătești carnea de pui pe grătar, pe tigaie, la cuptor sau în ulei încins, trebuie să ții cont de anumite aspecte, pentru ca rezultatul să fie delicios. Acest tip de carne poate fi foarte gustoasă și suculentă sau, dimpotrivă, fadă și uscată, în funcție de felul în care este preparată.
În funcție de bucata de carne și de grosimea ei, aceasta are nevoie de mai mult sau de mai puțin timp pentru a se găti corespunzător. O bucată de piept de pui, cu grosimea de un deget, de exemplu, are nevoie de 2-3 minute pe fiecare parte pentru a fi gătită corect. O pulpă de pui, pe de altă parte, trebuie să stea pe foc mai mult timp pentru a nu fi crudă în interior.
Atunci când carnea de pui nu este preparată termic suficient, poate fi sursă de bacterii periculoase. Pentru a evita acest risc, este recomandat să folosești un termometru pentru carne. Atunci când este gătită, carnea de pui are o temperatură de cel puțin 75 de grade Celsius în interior. Dacă a atins această temperatură înseamnă că este gătită și o poți lua de pe foc. În cazul în care o mai lași pe foc, riști să devină uscată și lipsită de gust.
La fel ca în cazul altor tipuri de carne, pentru a obține un rezultat fraged și delicios este ideal să marinezi carnea de pui. Fă un amestec din condimente și lapte și lasă puiul la marinat cel puțin câteva ore înainte de a-l găti. Atunci când pui carnea pe tigaie sau în cuptor, ai grijă să fie la temperatura camerei. Nu pune carnea rece din frigider să se gătească pentru că, din cauza șocului termic, fibrele se vor contracta și carnea va deveni tare.
Citește și: Cum se fierbe corect carnea de pui pentru supă. Și tu ai procedat greșit până acum? Secretul bucătarilor
Ține cont că puiul din comerț se gătește mai repede decât cel de țară. Dacă vrei să faci pui prăjit, șnițele sau grătar, alege o carne de pui din comerț, pentru că se va găti mai repede. O greșeală pe care o fac multe persoane este să spele carnea de pui înainte de a o pregăti. Aceasta poate conține bacterii periculoase, care ajung în chiuvetă și pe ustensilele de bucătărie și pot duce la ceea ce se numește contaminare încrucișată. Carnea de pui nu are nevoie să fie spălată înainte de a fi gătită.