De ce nu ar trebui să speli carnea de pui înainte de gătit? Ce spun specialiștii - Ego.ro

De ce nu ar trebui să speli carnea de pui înainte de gătit? Ce spun specialiștii

De ce nu ar trebui să speli carnea de pui înainte de gătit? Ce spun specialiștii

Carnea de pui ambalată nu este mereu cea mai apetisantă alegere, mai ales când observi urme de gelatină sau alte reziduuri care trădează drumul parcurs de la fermă până în frigider. Mulți sunt tentați să spele carnea înainte de a o găti, în ideea că o curăță de bacterii sau impurități. Dar este oare o idee bună? Răspunsul oamenilor de știință este clar: spălatul cărnii de pui nu doar că nu ajută, dar poate face mai mult rău decât bine.

De ce este periculoasă carnea crudă de pui?

Carnea crudă de pui este un mediu propice pentru bacterii precum Campylobacter și Salmonella, doi dintre cei mai comuni agenți ai toxiinfecțiilor alimentare. Chiar dacă păsările nu prezintă semne de boală, ele pot fi purtătoare ale acestor bacterii. Aceste microorganisme se găsesc în intestinele păsărilor, dar în timpul procesului de sacrificare, pot ajunge cu ușurință pe suprafața cărnii.

Ar trebui să speli carnea de pui înainte de a o găti?

Nu, nu ar trebui să speli puiul înainte de gătire. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA afirmă clar: carnea crudă de pui este gata de gătit și nu trebuie spălată mai întâi.

Bacteriile aflate pe suprafața cărnii sunt distruse în timpul procesului de gătire. Așadar, motivul pentru care nu ar trebui să consumi niciodată pui crud este tocmai pentru că numai temperaturile ridicate îl fac sigur pentru consum – indiferent de ce ai văzut pe internet sau de la cine ai primit sfaturi.

Mai mult, spălarea puiului poate crește riscul de contaminare a bucătăriei. Atunci când stropești în jurul chiuvetei cu sucuri crude din carne, aceste lichide pot ajunge pe suprafețe, ustensile sau chiar pe alte alimente – crescând șansele de a te îmbolnăvi. Iar dacă nu te speli bine pe mâini după ce atingi carnea, riscul devine și mai mare.

Spală multă lume carnea de pui?

Da, destul de mulți. Atât de mulți încât cercetătorii au simțit nevoia să analizeze acest comportament și să vadă dacă îl pot schimba prin educație.

„Am vrut să vedem ce efect are o intervenție educațională asupra obiceiului de a spăla carnea de pasăre înainte de gătire și ce impact are această schimbare de comportament asupra reducerii contaminării în bucătărie”, a explicat Ellen Shumaker, autoare a studiului și asociat în cadrul Universității de Stat din Carolina de Nord. „De asemenea, am vrut să înțelegem mai bine dacă, și cum, duce spălarea cărnii la o contaminare mai mare a bucătăriei.”

Participanții la studiu au fost puși să prepare o salată de pui folosind carne contaminată cu o tulpină inofensivă de E. coli. După ce au terminat, cercetătorii au prelevat probe din bucătăriile de test pentru a vedea unde și cât de departe s-au răspândit bacteriile. Atât cei care au spălat carnea, cât și cei care nu au făcut-o, au contaminat suprafețele din bucătărie. Diferența a făcut-o igiena mâinilor – sau lipsa acesteia.

De ce spală oamenii carnea de pui?

Motivele sunt variate. În cadrul aceluiași studiu, 35% dintre participanți au recunoscut că spală sau clătesc puiul înainte de gătire. Dintre aceștia, 30% au spus că o fac pentru a îndepărta sângele și mucusul, iar 19% au indicat că este un obicei învățat din familie.

Chiar dacă intenția este bună, specialiștii spun că spălatul nu este necesar și, mai grav, poate duce la probleme de sănătate.

Cum să eviți riscurile?

Cel mai sigur mod de a consuma carne de pui este să te asiguri că este gătită complet. Nu trebuie să o speli. În schimb, concentrează-te pe spălatul mâinilor după ce o atingi și pe curățarea atentă a suprafețelor de lucru. Evită contaminarea și nu folosi aceleași ustensile pentru carne crudă și alte alimente.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Pepe, despre succesul câștigat pe scenă: “Atunci începi să realizezi!”
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *