Pericolul ascuns din carnea vândută în supermarketuri. Ce cumpără mulți români fără să își dea seama

Pericolul ascuns din carnea vândută în supermarketuri

Carnea pe care o cumpărăm de la supermarket poate ascunde un pericol de care mulți consumatori nu sunt conștienți. Un studiu efectuat recent arată că un procent semnificativ din carnea vândută în supermarketuri poate reprezenta un pericol pentru sănătate. Ce cumpărăm fără să știm și cum ne poate afecta.

Ce pericol se ascunde în carnea vândută în supermarketuri

Carnea reprezintă un aliment perisabil, care dacă nu este proaspăt și gătit corespunzător, ne poate îmbolnăvi. Un studiu efectuat recent de cercetători din Spania scoate la iveală o realitate îngrijorătoare: 40% din carnea care se vinde în magazine conține bacterii rezistente la antibiotice.

Citește și: Ce conține carnea tocată vrac din supermarketuri, de fapt. Cu siguranță nu vei mai cumpăra

În cadrul cercetării, chimiștii au analizat carne de pui, curcan, vită și porc. În cazul tuturor, s-au găsit bacterii rezistente la antibiotice, care îi pot îmbolnăvi pe consumatori, în anumite cazuri. Cea mai frecvent întâlnită bacterie este E.coli, prezentă în 27% dintre produsele analizate. Cel mai adesea aceasta se găsește în carnea de pasăre și este bacteria responsabilă pentru infecțiile tractului urinar.

„Intervențiile de la fermă până la farfurie ar trebui să fie o prioritate pentru protejarea consumatorului. De exemplu, aplicarea metodelor de supraveghere în laborator, care permit studierea în continuare a bacteriilor cu risc ridicat și evoluția acestora. Toate trebuie să fie în conformitate cu cele mai recente programe de restricție stabilite de UE, privind utilizarea antibioticelor în medicina veterinară.”, se arată într-un comunicat de presă transmis de instituția care a realizat cercetarea.

Citește și: Testul pe care trebuie să îl faci când cumperi carne de miel. Așa îți dai seama dacă e toxică

Cum alegi corect carnea de pui din supermarket
Carnea de pui și cea de curcan conțin cele mai multe bacterii

Cum scădem riscul de contaminare

Cercetătorii care au semnat studiul spun că nu este cazul ca oamenii să intre în panică. Prezența bacteriilor în carne, într-un anumit procent, este firească. Dintre cele 100 de produse analizate, cele mai multe bacterii au fost găsite în carnea de pasăre (68% în carnea de curcan și 56% în cea de pui). Carnea de vită și cea de porc conțineau și ele bacterii rezistente la antibiotice, însă într-un procent mult mai mic.

Specialiștii spun că, pentru a scădea riscul contaminării, trebuie să respectăm regulile de depozitare și de gătire a cărnii. Bacteriile sunt rezistente la antibiotice, dar nu și la temperaturi ridicate. Dacă este gătită corect, carnea nu mai prezintă niciun risc pentru consumatori.

Citește și: Ingredientul special de pus în carnea tocată de la chiftele. Așa vor ieși suculente și crusta lor va fi crocantă

După ce a fost cumpărată din supermarket, carnea trebuie să fie pusă la frigider cât mai repede. Cu cât stă mai mult timp la temperaturi ridicate, cu atât crește riscul înmulțirii bacteriilor. De asemenea, trebuie să evităm ceea ce se numește contaminare încrucișată. Carnea de pui nu trebuie să fie spălată, iar cuțitul și tocătorul folosite pentru a o porționa trebuie igienizate foarte bine, pentru a evita riscul transmiterii bacteriilor, atunci când aceste ustensile sunt folosite pentru altceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…
Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile estetice: „Sunt utile, important este când vrei să ți le aplici și de ce”. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile…

Adrian Nartea explică de ce nu toate modificările estetice sunt necesare, cum decizi cu adevărat dacă ai nevoie și ce rol joacă percepția noastră despre…