A murit Rosalynn Carter, fosta Prima Doamnă a SUA. De ce boală suferea

Soția fostului președinte avea 96 de ani

Scris de: Daoud Andra

20 Nov. 2023

Rosalynn Carter, soția fostului președinte american Jimmy Carter, a murit duminică. Fosta Primă Doamnă avea 96 de ani, iar anunțul a fost făcut prin intermediul unui comunicat de presă. Soția celui de-al 39-lea președinte american fusese internată într-un centru din Georgia, pentru a fi tratată de afecțiunea de care suferea.

Rosalynn Carter, fosta Prima Doamnă a SUA, a murit duminică

Soția fostului președinte american a murit înconjurată de familie, la câteva luni după ce fusese internată la un centru din Georgia. În luna mai a acestui an, fost Primă Doamnă fusese diagnosticată cu demență și avea nevoie de tratament specializat.

Soțul ei, Jimmy Carter, care a fost al 39-lea președinte american, trăiește în continuare, având 99 de ani. Este cel mai longeviv șef de stat din istoria Americii. Anul acesta, cuplul împlinise 77 de ani de căsnicie. În ultima vreme, soția fostului președinte se simțea din ce în ce mai rău.

Citește și: Boala de care suferă Courteney Cox din serialul Friends. Se confruntă cu această problemă de mai mulți ani, cum a descoperit-o: „Îmi cădea părul”

Fundația care se ocupă de imaginea cuplului a transmis prin intermediul unui comunicat că Rosalynn Cartea a murit ”în pace, cu familia alături”, la reședința cuplului din Plains, Georgia.

A murit Rosalynn Carter, fosta Prima Doamnă a SUA. De ce boală suferea
Jimmy Carter și soția sa, Rosalynn

Cuplul a avut patru copii

Rosalynn Carter s-a căsătorit cu Jimmy Carter în anul 1946. Cei doi au avut împreună patru copii: pe Amy, Jack, James și Donnel. Fostul președinte american a declarat, la un moment dat, că soția sa i-a fost cel mai important sprijin și că întotdeauna a tratat-o ca pe un partener egal. ”Rosalynn a fost partenera mea de la egal la egal în tot ceea ce am realizat”, spunea fostul lider american, la un moment dat.

Cuplul Carter a stat la Casa Albă din 1977 până în 1981. În timpul mandatului de președinte, Jimmy Carter s-a confruntat cu numeroase provocări, dar a bifat și realizări semnificative. În calitate de Primă Doamnă, Rosalynn Carter s-a implicat în numeroase activități caritabile, dar s-a concentrat în special asupra problemelor de sănătate mintală.

Citește și: Cu cine locuiește Aurel Pădureanu, la aproape trei ani de la moartea Corneliei Catangă: „Pentru mine singurătatea a fost o boală mai cruntă ca orice boală mai mare de pe lumea aceasta” VIDEO EXCLUSIV

După ce nu a mai ocupat funcția de Primă Doamnă, a continuat să fie preocupată de problemele sociale ale cetățenilor. A susținut drepturile omului și a fost o voce puternică în domeniul sănătății mintale. Activitatea în acest domeniu i-a adus numeroase premii și distincții.

La rândul său, fostul președinte american a fost laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Cel mai longeviv șef de stat al SUA primește și el îngrijiri paliative de câteva luni.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce spune Kamara despre lista cu concurenți Survivor All Stars
10 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *