Babele din martie. Cum se aleg și care este semnificația acestei tradiții

Se spune că în funcție de cum va fi vremea în ziua respectivă, așa este și starea sufletească a persoanei
Babele din martie. Cum se aleg și care este semnificația acestei tradiții

Primele zile din luna martie, sunt recunoscute ca Babele sau Zilele Babei Dochia. Astfel că, în perioada 1-9 martie este important ca fiecare să își aleagă o Babă. Se spune că în funcție de cum va fi vremea în ziua respectivă, așa este și starea sufletească a persoanei. Iată tot ce trebuie să știți despre Babele din martie, dar și cum se aleg ele.

Legenda Babelor din martie

Legenda are legătură cu Baba Dochia. Ea aduce iarna și începe în luna martie să-și dea jos câte un cojoc din cele nouă. Cu fiecare cojoc dat jos, afară se face mai cald, iar iarna este inlocuită de primăvara. Este important de știut că Babele sunt personaje mitologice populare.

Cum se aleg Babele. Tradiții la români

La începutul lunii martie, fiecare persoană trebuie să își aleagă câte o babă. Acest obicei s-a transmis din generație în generație și se păstrează cu sfințenie și azi.

Moartea Babei Dochia, în ziua de 9 martie, este considerată hotar între iarnă și primăvară. Perioada cuprinsă între 1 si 9 martie reprezintă intervalul de timp în care Dochia își împlinește destinul urcând muntele, împreuna cu turma sa de oi, pentru a muri înspre renaștere.

Babele sunt în perioada 1-9 martie, zile considerate schimbătoare

Babele în martie. Ce semnifică și cum se aleg
Babele în martie. Ce semnifică și cum se aleg

În perioada 1-9 martie unele unele sunt prea călduroase, iar altele friguroase. Se crede că, dacă îți alegi ”baba” într-una din aceste zile, cum va fi vremea în ziua respectivă așa îți va fi și anul dar și sufletul. Babele mai sunt cunoscute sub denumirea de Zilele Dochiei.

Citește și: Descântec de deochi. Ce cuvinte trebuie să rostești când ești deocheat

Daca de Baba ta este soare și vreme bună , atunci anul va fi unul presărat cu momente plăcute, cu realizări și foarte multe bucurii.

În cazul în care vremea e capricioasă și întunecată, atunci persoana care și-a ales baba în ziua respectivă va mai întâmpina dificultăți tot anul

Prima modalitate de a alege și cea mai des întâlnită este cea în care fiecare persoană își alege, la întâmplare, o zi din perioada 1-9 martie.

A doua variantă este alegerea Babei în funcție de ziua nașterii. Baba fiecarui om este in ziua în care s-a nascut. Dacă cineva este născut într-o zi de 6, va avea Baba pe 6 martie. Dacă este născut într-o zi de 30, Baba lui va fi pe 3 martie (3+0=3).

Povestea Babei Dochia

Babele erau considerate femei puternice, care cunoșteau foarte multe informații și care puteau face predicții meteorologice.

Citește și: Tradiții și obiceiuri în luna martie. Ce este bine să faci pentru noroc, sănătate şi bunăstare

„O altă legendă spune că, Baba Dochia avea un fiu, pe nume Dragobete. Astfel, când acesta a crescut, i-a adus mamei lui acasă o noră. Baba Dochia nu a putut accepta acest lucru, fapt care a determinat-o să îi facă viața grea.

Într-o zi, Baba Dochia i-a dat tinerei un ghem de lână neagră și a trimis-o la râu să o spele, spunându-i acesteia să nu se întoarcă acasă până ce lâna nu este albă. În zadar a încercat tânăra să spele lâna, culoarea acesteia rămânând neschimbată.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de 8 Martie. Ce trebuie să faci de Ziua Femeii ca să ai noroc tot anul

În acel moment, Iisus Hristos i s-a arătat și i-a dăruit o floare roșie cu care să spele lâna. Imediat după acest moment, lâna neagră a devenit albă, iar fata s-a întors fericită acasă.

Baba Dochia s-a înfuriat peste măsură și a plecat în căutarea primăverii, purtând pe ea 9 cojoace. Vremea călduroasă a făcut-o pe Baba Dochia să își dea jos toate cojoacele în timpul călătoriei. După ce a renunțat și la ultimul cojoc, iarna s-a întors, iar Baba Dochia a înghețat”, este povestea prezentată de-alungul timpului.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Câte diplome are Ramona Olaru, de fapt
8 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *