Tradiții și obiceiuri în luna martie. Ce este bine să faci pentru noroc, sănătate şi bunăstare

Iată care sunt lucrurile pe care trebuie să le faci în luna martie, potrivit tradițiilor și obiceiurilor pentru a avea noroc, sănătate și bunăstare

Scris de: Dana Cazacu

10 Mar. 2022

Tradiții și obiceiuri în luna martie. Ce este bine să faci pentru noroc, sănătate şi bunăstare

Există nenumărate tradiții și obiceiuri în luna martie. Oamenii le îndrăgesc, deoarece ele sunt strâns legate de renașterea naturii și de speranța în mai bine, care vine odată cu încălzirea vremii. Aceasta este una din cele 12 luni ale anului. Denumirea acesteia provine din limba latină, unde ,,Martius” reprezenta numele zeului Marte, care era fiul lui Jupiter și al Junonei. El este considerat protectorul Romei, alături de Jupiter și Quirinus. Odată cu ea debutează oficial anotimpul primăvara. Luna martie vine cu o serie de semnificații interesante, provenite de la alte generații. Iată ce este bine să faci, în luna martie, potrivit tradițiilor și obiceiurilor, pentru noroc sănătate și bunăstare.

Ce să faci în luna martie pentru noroc, sănătate și bunăstare – tradiții și obiceiuri

Ce să faci în luna martie pentru noroc, sănătate și bunăstare - tradiții și obiceiuri
Luna martie – tradiții și obiceiuri purtătoare de noroc și bunăstare

Pentru luna martie există mai multe preziceri, potrivit tradiției populare. Iată câteva dintre cele mai răspândite tradiții și obiceiuri legate de luna martie:

 • câte zile din luna martie vor fi cu negură, tot atâtea zile va ploua în timpul anului,
 • în câte zile va fi rouă, în tot atâtea zile va fi brumă după Paște. Tot în funcție de numărul zilelor după care va apărea roua, după tot atâtea zile în luna august, vor apărea stricăciuni în holde,
 • dacă nu va ploua în luna martie, recolta de grâu va fi una bogată,
 • gospodarii încep aratul în luna martie. Tot atunci începe și semănatul, scoaterea stupilor de la iernat și retezarea fagurilor cu miere, pentru utilizarea acestora ca leac,
 • începutul anului agrar debutează odată sărbătoarea Mucenici sau Sfinți.

Tradiții și obiceiuri în luna martie – Ce simbolizează Mărțișorul

Mărțișorul este alcătuit din două fire răsucite: unul alb și unul roșu. De cele mai multe ori, de acest șnur este prins un obiect artizanal. De 1 martie, mărțișorul este făcut cadou doamnelor și domnișoarelor. Acesta simbolizează de regulă norocul și este purtat la haină, la vedere, timp de câteva zile, începând cu data de 1 martie.

Firele alb și roșu ale mărțișorului simbolizează sângele și sacrificiul. Culoarea roșie semnifică iarna, iar cea albă primăvara. Mărțișoarele sunt purtătoare de noroc și fericire.

Ce simbolizează ,,Babele” potrivit tradițiilor și obiceiurilor din luna martie

“Zilele Babei Dochia” sau “Zilele Babelor” marchează perioada de început a lunii martie, mai exact perioada 1-9 martie. Orice femeie își poate alege în această perioadă, orice zi din acest interval. Se spune că cum va fi vremea în acea zi, așa va fi anul respectiv pentru aceasta.

Zilele Babei corespund cu zilele în care Baba Dochia a urcat cu oile sus la munte. Acest urcuș este dedicat morții și renașterii sezoniere a zeiței agrare, precum și a timpului calendaristic. Această perioadă coincide cu echinocțiul de primăvară. Potrivit tradițiilor și obiceiurilor lunii martie, se mai spune că Baba Dochia a tors firul mărțișorului în timp ce urca cu oile la munte. Bătrâna reprezintă sfârșitul sezonului rece.

Tradiții și obiceiuri în luna martie – Ce să faci pentru noroc, sănătate și bunăstare

Iată alte evenimente importante ale lunii martie:

 • 8 martie – Ziua Femeii
 • 9 martie – cei 40 de Mucenici din Sevastia
 • Zilele Moșilor – până pe 17 martie
 • 20 martie – Echinocțiul de primăvară
 • 20 martie – Ziua Fericirii
 • 21 martie – Ziua Pădurilor
 • 22 martie – Ziua Mondială a Apei
 • 25 martie, Buna Vestire.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce spune Kamara despre lista cu concurenți Survivor All Stars
9.3 20 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *