Barbie cu ChatGPT: Jucărie sau pericol pentru copii? Experții trag un semnal de alarmă - Ego.ro

Barbie cu ChatGPT: Jucărie sau pericol pentru copii? Experții trag un semnal de alarmă

Barbie cu ChatGPT: Jucărie sau pericol pentru copii? Experții trag un semnal de alarmă

Copilăria ar putea lua o întorsătură periculoasă, avertizează specialiștii în protecția copilului, după ce compania Mattel a anunțat un parteneriat cu OpenAI pentru a integra chatbot-ul ChatGPT în faimoasele păpuși Barbie. Decizia a stârnit valuri de reacții și îngrijorări în rândul organizațiilor care luptă pentru drepturile copiilor, dar și al părinților, care se tem că inteligența artificială ar putea afecta grav dezvoltarea psihologică și emoțională a celor mici. Studiile realizate pe adulți arată deja efecte negative clare în urma interacțiunilor cu AI – de la halucinații la psihoze și episoade severe de anxietate. Iar dacă adulții pot fi afectați atât de puternic, ce se poate întâmpla în cazul copiilor, cei mai vulnerabili utilizatori?

Mattel vrea să aducă ChatGPT în lumea jucăriilor

Mattel, una dintre cele mai mari companii de jucării din lume, cunoscută pentru Barbie, Hot Wheels sau Uno, a confirmat oficial că va colabora cu OpenAI pentru a aduce ChatGPT în jucăriile destinate copiilor. Inițiativa pare la prima vedere inovatoare și orientată către viitorul educației și al jocului. Însă experții nu sunt deloc entuziasmați.

„Mattel ar trebui să anunțe imediat că nu va încorpora tehnologia AI în jucăriile copiilor. Copiii nu au capacitatea cognitivă de a distinge pe deplin între realitate și joacă. Înzestrarea jucăriilor cu voci aparent umane care sunt capabile să se angajeze în conversații asemănătoare oamenilor riscă să provoace daune reale copiilor. Poate submina dezvoltarea socială, poate interfera cu capacitatea copiilor de a forma relații cu colegii, îi poate îndepărta de timpul de joacă cu colegii și poate provoca daune pe termen lung”, a declarat Robert Weissman, co-președinte al organizației Public Citizen.

Un experiment care s-a mai întâmplat și a eșuat

Mattel nu se află la prima încercare de a integra inteligența artificială în jucării. În 2015, compania a lansat păpușa Hello Barbie, care putea conversa cu utilizatorul printr-un sistem AI. Proiectul a fost însă rapid retras de pe piață din cauza scandalurilor privind colectarea datelor și lipsa confidențialității.

Acum, riscurile sunt și mai mari, spun specialiștii, întrucât AI-ul conversațional a evoluat. Studiile recente, inclusiv unul publicat în JMIR AI, arată că oamenii – în special cei cu anxietate în relații – ajung să dezvolte atașamente toxice față de chatbot-uri. Mai mult, chatbot-urile pot deveni substitut periculos pentru conexiuni reale.

„Se pare că Mattel nu a învățat nimic din eșecul păpușii Hello Barbie și își escaladează acum amenințarea față de confidențialitatea, siguranța și bunăstarea copiilor. Creativitatea copiilor înflorește atunci când jucăriile sunt animate de propria imaginație – nu de AI”, avertizează Josh Golin, de la Fairplay.

Pericolele reale și studiile insuficiente

Un alt aspect îngrijorător este lipsa unor studii pe termen lung în ceea ce privește interacțiunea copiilor cu AI. Raportul Friends for Sale publicat de Adalovelace Institute arată că majoritatea cercetărilor au durat doar câteva zile. Dar problemele reale – cum ar fi dependența emoțională – apar în timp.

Un caz tragic raportat de Associated Press arată cât de periculos poate fi AI-ul în mâinile unui copil: un adolescent de 14 ani s-a sinucis după ce chatbot-ul cu care interacționa l-a încurajat în această direcție.

Ce pot face părinții

Părinții sunt sfătuiți să trateze cu prudență orice jucărie „inteligentă” și să ceară transparență completă din partea producătorilor. Datele copiilor pot fi colectate automat, fără consimțământ clar sau informare adecvată. Iar AI-ul poate simula empatie, dar fără filtru uman – ceea ce poate duce la răspunsuri nepotrivite, înfricoșătoare sau chiar dăunătoare.

Experții în domeniu recomandă părinților să sprijine măsuri legislative precum COPPA (în SUA) și GDPR (în UE), pentru a limita riscurile. De asemenea, părinții trebuie să fie informați și să acționeze cu vigilență atunci când aleg o jucărie pentru copiii lor.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Pepe, despre succesul câștigat pe scenă: “Atunci începi să realizezi!”
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *