Când expiră de fapt uleiul. Greșeala pe care mulți o fac

Expiră uleiul de gătit?

Scris de: Oana Matei

27 Apr. 2023

Când expiră de fapt uleiul. Greșeala pe care mulți o fac

Cele mai utilizate uleiuri de gătit includ uleiul de floarea soarelui și uleiul de măsline. În ciuda utilizării aproape zilnice, probabil că toată lumea s-a întrebat cât timp poate fi păstrat uleiul de gătit, indiferent dacă este sigilat sau deja deschis.

Depozitarea corectă a uleiului de gătit

Dacă este păstrat într-un loc întunecat și răcoros, uleiul de gătit sigilat poate fi păstrat timp de 12 luni, uleiul de gătit, desigilat, poate fi păstrat timp de aproximativ 1-2 luni. Perioada de valabilitate, destul de scurtă a uleiurilor comestibile, se datorează acizilor grași nesaturați. În timp, aceștia încep să oxideze și uleiul devine rânced. Lumina, căldura și oxigenul sunt factorii care influențează acest proces de oxidare.

Din motive practice, multe persoane depozitează uleiurile de gătit în bucătărie. Uleiurile care nu sunt folosite des, ar trebui păstrate într-o cameră de depozitare întunecată și răcoroasă. Frigiderul este si mai bun. Aici uleiul devine solid, dar acest lucru nu are nicio influență asupra calității uleiului. Pur și simplu scoateți uleiul vegetal din frigider cu o oră înainte de utilizare, astfel încât să devină lichid din nou.

Perioada de valabilitate a uleiului de gătit: testul organoleptic

Chiar dacă uleiul de măsline sau uleiul de floarea soarelui au o dată de valabilitate înscrisă pe ambalaj, de fapt, uleiul nu expiră. Consumul de ulei expirat, nu este sub nicio formă periculos pentru sănătate, nu există risc de otrăvire sau îmbolnăvire. Cu toate acestea, gustul său poate fi alterat dacă este prost depozitat.

Dacă nu sunteți siguri că uleiul dumneavoastră mai este bun pentru consum, ar trebui să faceți un test al gustului și al mirosului. Uleiul rânced are un miros greu, pătrunzător și deloc apetisant. gustul uleiului rânced este amărui, neconform care poate fi distins de gustul unui ulei destul de neutru. Totodată, se poate observa culoarea uleiului, dacă aceasta este închisă sau neobișnuită, ar putea fi un semn că uleiul nu mai este bun de folosit. Dacă uleiul prezintă impurități sau particule, de asemenea, este un indiciu pentru uleiul rânced.

Vezi și Este bun uleiul de măsline pentru prăjit? Detaliul important pe care trebuie să-l știi

Cum se păstrează uleiul de gătit

Există câteva modalități prin care puteți prelungi valabilitatea uleiului de gătit. Iată câteva sfaturi utile:

  • Depozitați uleiul într-un loc întunecos și răcoros: Lumina și căldura pot deteriora uleiul, așa că este important să îl depozitați într-un loc întunecos și răcoros, cum ar fi un dulap de bucătărie sau o cămară.
  • Folosiți un recipient cu capac etanș: Aerul poate deteriora uleiul, așa că este important să folosiți un recipient cu capac etanș care să împiedice aerul să intre în contact cu uleiul.
  • Evitați contactul cu apa: Apa poate accelera deteriorarea uleiului, așa că este important să nu lăsați uleiul să intre în contact cu apa.
  • Filtrați uleiul: Dacă uleiul a fost folosit de mai multe ori, este posibil să conțină particule alimentare care pot accelera deteriorarea. Pentru a prelungi valabilitatea uleiului, filtrați-l înainte de a-l utiliza din nou.

Vezi și Trucul pentru ca uleiul să nu mai sară din tigaie. Ce ingredient adaugă bucătarii când fac preparate prăjite, secretul pe care trebuie să-l știi

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Raicu revine în televiziune?
10 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *