Când se adaugă cafeaua măcinată în ibric. Sigur greșești și tu, de asta își pierde aroma

Trucuri pentru o cafea cu aromă intensă

Scris de: Daoud Andra

03 Oct. 2023

Când se adaugă cafeaua măcinată în ibric. Sigur greșești și tu, de asta își pierde aroma

Cafeaua este băutura cu care mulți oameni își încep ziua, pentru că le dă energie, îi ajută să funcționeze sau pur și simplu le place gustul. Deși în prezent există tot felul de filtre și espressoare, care mai de care mai moderne, nimic nu se compară cu gustul clasic al cafelei preparate la ibric. Când se adaugă cafeaua măcinată în ibric și care este cel mai potrivit sortiment de cafea. Detaliile care fac diferența atunci când vine vorba de aromă.

Cea mai bună cafea la ibric

Cafeaua la ibric are câteva secrete pe care, dacă le știi și le aplici, obții de fiecare dată rezultatul ideal. În primul rând, este important să alegem un sortiment de cafea care se pretează pentru a fi preparată în acest fel. Ideală este cafeaua 100% Arabica, prăjită recent și proaspăt măcinată. Cumpără, așadar, cafea boabe, pe care să le macini chiar înainte de a prepara băutura.

Contează, de asemenea, proporția. Pentru o băutură cu un gust echilibrat, se adaugă două lingurițe de cafea măcinată (10 grame) la fiecare ceașcă de apă. Dacă prepari o cantitate mare de cafea, adaugă o linguriță în plus de cafea la 4 cești. Dacă vrei să faci 4 cafele, de exemplu, pune 4 cești de apă (se consideră 150-160 ml o ceașcă) și 9 lingurițe de cafea proaspăt măcinată.

Citește și: 6 băuturi cu care poți înlocui cafeaua. Îți dau energie și te trezesc instant

Pur și simplu genial! De ce să pui boabe de cafea în mașină
Cea mai bună cafea este cea proaspăt prăjită și măcinată

Când se adaugă cafeaua măcinată în ibric

Pentru a pregăti cafeaua, se măsoară mai întâi apa și se pune la fiert. Alege un ibric suficient de mare și asigură-te că mai rămâne spațiu gol cam de 2 degete, deoarece cafeaua va face spumă și se va umfla când va fierbe și există riscul să dea peste ibric.

Când apa ajunge la o temperatură ridicată, dar încă nu a dat în clocot, se adaugă și cafeaua măcinată și se amestecă. Dacă pui zahăr, acum este momentul să îl adaugi, pentru a se dizolva. La fiecare ceașcă de cafea, se pune o linguriță de zahăr.

Citește și: Din ce este făcută cafeaua fără cofeină. Mulți o consumă, dar puțini știu asta

Cafeaua face spumă și se umflă, iar când ajunge la marginea ibricului, acesta se ia de pe foc și se lasă la răcit. Nu se lasă mai mult pe foc, pentru a nu avea gust de ars. De asemenea, nu se pune cafeaua de la început, pentru că își pierde aroma. Se pune o linguriță de apă rece, astfel încât zațul să se lase la fund și cafeaua să poată fi servită cât mai repede.

Ce fel de ibric să alegi

Dacă este să ne luăm după metoda veche de a prepara cafeaua, cel mai bun ibric este cel din alamă, cu o formă specială. Turcii folosesc în continuare ibrice cu baza mai lată și cu gura îngustă și prepară cafeaua fie la foc mic, fie la nisip.

Citește și: Ingredientul secret pe care să-l pui în cafea. Puțini știu de acest truc, te scapă de o mare problemă

Aceste metode de fierbere a cafelei, dar și vasul ajută la distribuirea uniformă a căldurii pe toată suprafața de contact. Gustul cafelei preparate la ibric diferă de cel al cafelei la filtru sau la espressor. Chiar dacă folosim același sortiment de cafea, aceasta va avea gust diferit în funcție de modul de preparare.

Principalul avantaj al cafelei la ibric este că aceasta își păstrează proprietățile, dacă este preparată corect. În plus, are un conținut ridicat de cofeină, ingredientul care ne face să avem energie.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Tonciu își dorește cu ardoare să revină în televiziune
7.8 77 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *