Din ce este făcută cafeaua fără cofeină. Mulți o consumă, dar puțini știu asta

Cum se prepară și de ce are un gust diferit

Scris de: Daoud Andra

21 Sep. 2023

Din ce este făcută cafeaua fără cofeină. Mulți o consumă, dar puțini știu asta

Cafeaua este băutura cu care mulți oameni își încep ziua. Fiecare consumator de cafea are un sortiment preferat, însă dincolo de felul în care este preparată cafeaua, contează și tipul ei. Unele persoane aleg să consume cafea decofeinizată, fie din motive ce țin de sănătate, fie pentru că cea normală îi agită. Din ce este făcută cafeaua fără cofeină, de fapt. Cum se obține aceasta și de ce are un gust diferit.

Ce este cofeina

Cofeina este un compus prezent în boabele de cafea și nu numai. Din punct de vedere chimic, este o trimetilxantină și este unul dintre cei mai vechi stimulenți naturali folosiți de om. Deși este asociată cel mai puternic cu cafeaua, cofeina este prezentă și în alte produse, ce-i drept, în cantitate mult mai mică.

Găsim cofeină și în unele tipuri de ceai, în guarana sau cacao, dar și în unele sucuri și medicamente. Persoanele care vor să limiteze aportul de cofeină au o alternativă la cafeaua normală: cea decofeinizată.

Citește și: Nu mai arunca zațul de cafea la gunoi. Este o comoară pentru orice gospodină, sigur ți-ai fi dorit să știi asta

Pur și simplu genial! De ce să pui boabe de cafea în mașină
Boabele de cafea sunt decofeinizate înainte de a fi prăjite

Din ce este făcută cafeaua fără cofeină

Cafeaua fără cofeină este, de fapt, o cafea din care s-a extras cofeina în cea mai mare parte. Înainte ca boabele de cafea să fie prăjite și măcinate, se extrage cel puțin 97% din cofeina prezentă în ele. Acest lucru se poate face folosind apă, solvenți organici sau dioxid de carbon.

Procesul de decofeinizare a cafelei a fost inventat la începutul secolului al XX-lea, de către un negustor german. El folosea benzenul, o substanță cu potențial toxic, pentru a extrage cofeina din cafea. Ulterior, metodele de decofeinizare au fost perfecționate, până când au ajuns la cele cunoscute în prezent.

Citește și: Amestecă bicarbonat cu două linguri de zaț de cafea și rezolvi o mare problemă. Trucul de aur pe care trebuie să-l știi

Cum influențează decofeinizarea gustul cafelei

Cafeaua fără cofeină nu are același gust precum cea care conține cofeină. Motivul este acela că acest ingredient dă gust și savoare băuturii. Cafeaua decofeinizată poate avea un gust mai puțin amar decât cea normală, dar și o culoare mai deschisă.

Cea mai cunoscută metodă de extragere a cofeinei este cea cu aburi. Boabele de cafea crude se pun într-o baie de aburi, unde se vor hidrata și se vor umfla. În cadrul acestui proces, se dizolvă acizii, proteinele, zaharurile și cofeina. Procesul se repetă de câteva ori, după care cofeina este îndepărtată prin filtrare cu carbon activ.

Citește și: Nu mai pune lapte în cafea. Secretul pentru un gust extraordinar și textură cremoasă

Cum se prepară cafeaua fără cofeină

Cafeaua fără cofeină este asemănătoare ca aspect și textură cu cea normală. Culoarea poate fi puțin diferită, precum și gustul. Aceasta se poate prepara la fel ca aceea care conține cofeină, doar că nu va avea o aromă atât de intensă. Poți face cafea fără cofeină la ibric, la filtru, la presă sau la espressor.

Cafeaua fără cofeină are și anumite beneficii. Chiar dacă în timpul procesului de decofeinizare pierde o parte dintre antioxidanți, tot mai rămân 85% dintre aceștia în compoziția cafelei. De altfel, este impropriu spus ”fără cofeină”, pentru că ea nu este lipsită complet de cofeină, ci are un procent mult mai mic, de până la 3%.

Statisticile arată că 1 din 10 oameni aleg să consume cafea fără cofeină, iar motivele sunt diverse. Persoanele care suferă de anumite afecțiuni și femeile însărcinate aleg cel mai frecvent cafeaua decofeinizată în locul celei clasice.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Tonciu își dorește cu ardoare să revină în televiziune
8.3 6 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *