Curățarea limbii bebelușului nu este întotdeauna necesară, spun specialiștii. Dacă micuțul are dinți sau suspectați o infecție orală, este bine să interveniți. În rest, nu este ceva obligatoriu, iar unele practici populare nu au o bază medicală. Medicul pediatru Shannon Thompson oferă explicații clare pentru părinți nelămuriți.
Pentru părinții aflați la început de drum, fiecare decizie legată de îngrijirea copilului poate părea complicată. Lipsa unui „manual de utilizare” pentru bebeluși face ca orice întrebare legată de sănătatea sau igiena lor să ducă la căutări lungi și confuze. Iar părerile de pe internet sau din jurul lor nu sunt întotdeauna bazate pe informații corecte.
Una dintre întrebările frecvente este legată de curățarea limbii bebelușului. Mulți părinți sunt nelămuriți: trebuie sau nu trebuie să facă acest lucru? Medicul pediatru Shannon Thompson vine cu explicații care lămuresc acest subiect.
„Nu este necesar să curățați limba bebelușului în mod regulat în primele luni de viață, decât dacă are dinți sau suspectați că ar putea avea o infecție numită candidoză”, explică dr. Thompson pentru Cleveland Clinic.
Sunt două situații în care se recomandă curățarea gurii bebelușului:
„Atâta timp cât sunteți foarte blând, nu există niciun risc în a curăța limba bebelușului o dată pe zi, dacă asta doriți să faceți. Dar, în general, nu este ceva ce recomandăm, deoarece, până nu au dinți, nu este necesar”, explică medicul.
Unele persoane susțin că prin curățarea limbii bebelușului se poate preveni candidoza. Acest lucru nu este adevărat. Infecția apare din cauza unei ciuperci numite Candida, nu din cauza reziduurilor de lapte.
„Candidoza este o infecție comună la bebeluși. Dar o limbă albă de la lapte nu este cauza. Infecția apare atunci când bebelușul intră în contact cu ciuperca, cel mai adesea în timpul alăptării sau hrănirii cu biberonul. Curățarea limbii după mese nu o va preveni”, precizează specialistul.
Dacă bebelușul are dinți sau suspectați candidoza, urmați acești pași:
Dacă doriți să verificați dacă bebelușul are candidoză, încercați să ștergeți reziduurile. Dacă limba rămâne curată, totul este în regulă.
În caz de suspiciune, este necesar un tratament antifungic prescris de medicul pediatru.
În lipsa dinților, gura bebelușului nu are nevoie de curățare specială. Iar mulți bebeluși nu se simt confortabil cu degetele părinților în gură, lucru perfect de înțeles.
„Este important ca bebelușii să se obișnuiască cu periuța de dinți, deoarece igiena orală este importantă pe termen lung”, recunoaște dr. Thompson. „Dar curățarea limbii și a gurii în primele luni de viață, înainte de apariția dinților, nu îi va ajuta să se obișnuiască mai ușor cu acest proces.”
Prin urmare, nu vă faceți griji dacă nu curățați limba bebelușului zilnic. Dacă nu are dinți și nu are semne de infecție, nu este necesar să o faceți. Cel mai important lucru este să rămâneți atenți la schimbările din gura micuțului și să cereți sfatul medicului atunci când observați ceva neobișnuit.