Când trebuie tuns gazonul toamna. Sfaturi și trucuri de la grădinari pentru a arăta perfect

Cum pregătești gazonul pentru iarnă

Scris de: Oana Matei

05 Oct. 2023

Când trebuie tuns gazonul toamna. Sfaturi și trucuri de la grădinari pentru a arăta perfect

Toamna este o perioadă importantă pentru întreținerea gazonului, deoarece pregătirea acestuia pentru iarnă este esențială pentru a-l menține verde și sănătos. În rândurile următoare, veți găsi o serie de sfaturi și trucuri de la grădinari experimentați cu privire la momentul potrivit pentru a tunde gazonul toamna și cum să obțineți cel mai bun rezultat.

Cum pregătești corect gazonul pentru anotimpul rece

Cu toții adorăm priveliștea unui gazon verde, curat dar pentru a-l menține frumos pe tot parcursul anului, trebuie să acordăm o atenție deosebită îngrijirii lui în toamnă. Iată câteva sfaturi esențiale pentru îngrijirea gazonului în timpul toamnei:

Curățați iarba din grădină

Toată lumea știe că sosirea toamnei este însoțită de căderea frunzelor copacilor și uscarea florilor din grădină. Acestea trebuie adunate și strânse într-un container de îngrășământ, pentru a evita ca acestea să sufoce plantele și gazonul. Greblați frunzele și folosiți-le pe post de compost sau de mulci. Mucegaiul format de frunze este foarte bogat în nutrienți, fiind foarte bun pentru sol.

Tundeți gazonul

Gazonul se tunde inclusiv toamna, până când iarba va înceta să mai crească. La ultima tundere nivelul ierbii ar trebui lăsat la o înălțime de aproximativ 5 cm. Dacă pe timp de iarnă, iarba este prea înaltă, vântul si gerul o va culca la pământ și solul nu va putea fi aerisit, dacă va fi prea scurtă, iarba va fi distrusă de ger.

Aerisiți gazonul

Procesul de aerisire a gazonului constă din crearea de canale de aer în gazon astfel încât aerul să poată circula în sol la rădăcinile gazonului. Această procedură este efectuată cu ajutorul unui utilaj special având lame ascuțite care intră în sol la o adâncime între 0.5 si 2 cm. Ca urmare, datorită realizării găurilor sau golurilor, stratul superior de pământ compactat și supra-compactat este subțiat. Acest lucru ajută gazonul să fie mai bine hrănit, mai sănătos, mai rezistent la călcare și să se regenerează mai repede, după utilizare intensivă.

Ce pomi se plantează toamna. Regula de aur pentru a rezista la frig și a avea rod bogat

Fertilizați gazonul

Aplicați un îngrășământ specializat pentru gazon, în toamnă. Acest lucru va ajuta la hrănirea rădăcinilor și la îmbunătățirea rezistenței plantei în timpul iernii. Fertilizatorul trebuie sa fie special pentru iarna, pe baza de potasiu si fosfor, pentru a-i întări rădăcinile și a le oferi rezistența pe perioada iernii. În cazul În care nu plouă în următoarele 3 zile de la aplicarea fertilizatorului este necesar să udați gazonul.

Nu tăiați gazonul după ce a dat înghețul

Înainte de primul îngheț, încetați tăierea gazonului. Lăsați-l să intre în repaus pentru iarnă, dar continuați să îndepliniți celelalte sarcini de îngrijire.

Vezi și Când se seamănă varza de toamnă. Secretul grădinarilor pentru o recoltă bogată

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Simona Țăranu, despre fotbaliștii români care au făcut istorie. Cum este Gigă Hagi
10 7 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *