Care sunt cele mai bune condiții pentru somnul bebelușilor. Mulți părinți fac exact pe dos - Ego.ro

Care sunt cele mai bune condiții pentru somnul bebelușilor. Mulți părinți fac exact pe dos

Care sunt cele mai bune condiții pentru somnul bebelușilor. Mulți părinți fac exact pe dos

Mulți părinți încearcă să creeze un mediu perfect de somn pentru bebeluși, folosind camere întunecate și silențioase chiar și în timpul zilei. Cu toate acestea, aceste practici pot face mai mult rău decât bine, avertizează experții. Potrivit profesoarei Helen Ball, expert în somnul infantil și cercetător la Universitatea Durham din Marea Britanie, bebelușii ar trebui să doarmă în camere luminoase și cu zgomot de fond în timpul zilei. Aceasta susține că somnul în condiții similare celor de noapte poate perturba rutina naturală a copilului și poate îngreuna adormirea seara.

Somnul în timpul zilei trebuie să fie diferit de cel din timpul nopții

Profesoara Helen Ball, consilier științific pentru organizația caritabilă The Lullaby Trust, a studiat somnul a peste 5.000 de părinți și bebeluși. Concluzia cercetărilor ei este clară: bebelușii nu ar trebui puși să doarmă în camere întunecate și liniștite în timpul zilei.

„Presiunea de a controla bebeluşii şi de a le impune un program strict de somn, astfel încât să se potrivească cu rutinele noastre, devine tot mai mare acum, când avem atât de mulţi antrenori de somn pentru bebeluşi, monitoare de somn şi aplicaţii care pretind că pot calcula exact când un bebeluş are nevoie de un pui de somn”, a declarat Ball.

Ea atrage atenția asupra faptului că somnurile de zi trebuie să fie diferite de cele de noapte, tocmai pentru a ajuta bebelușii să facă diferența între cele două momente ale zilei. Dacă bebelușii dorm ziua în aceleași condiții ca noaptea, pot deveni confuzi și pot avea probleme cu adormitul seara.

Zgomotul de fundal și lumina, benefice pentru somnul de zi

Un alt aspect important este prezența zgomotului de fundal. În loc să caute liniștea totală, părinții ar trebui să permită funcționarea electrocasnicelor, să vorbească sau să se miște prin casă atunci când bebelușul doarme în timpul zilei.

„Bebeluşii, ca şi noi, au nevoie să acumuleze ‘presiune de somn’ – oboseală din energia consumată în creier pe parcursul zilei – pentru a adormi. Astfel, ei aţipesc în mod natural la ore diferite în zile diferite, în funcţie de activităţile desfăşurate”, a explicat Ball.

Această abordare, mai flexibilă și mai apropiată de ritmul natural al copilului, le permite celor mici să se trezească singuri atunci când au dormit suficient. Nu este nevoie de un ceas sau de o aplicație pentru a decide când trebuie să ațipească.

Ce recomandă și autoritățile din domeniul sănătății

Recomandările Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS), susțin aceste idei. Autoritățile britanice recomandă părinților să învețe bebelușul încă din primele luni că ziua este diferită de noapte. Astfel, în timpul zilei, este indicat să deschideți perdelele, să vă jucați cu copilul și să nu vă faceți griji legate de zgomotele din casă. Aceste acțiuni ajută copilul să facă diferența între somnul de zi și cel de noapte, ceea ce duce, în timp, la un program de somn mai stabil.

Evitați programul strict în primele luni

Un alt specialist, profesorul Paul Gringras de la King’s College London, atrage atenția că în primele trei luni de viață ale bebelușului, un program strict de somn nu este recomandat.

„În primele trei luni de viaţă, nu recomandă program rigid pentru somnul bebeluşilor, deoarece acesta nu se aliniază cu ciclurile naturale de somn-veghe şi pot interfera cu alimentaţia”, spune el.

El subliniază că un program prea rigid poate duce la frustrări atât pentru părinți, cât și pentru copii. În această perioadă, este important ca părinții să fie atenți la semnalele bebelușului și să îi ofere somn atunci când are nevoie, fără să încerce să impună reguli stricte.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cum are grijă Amna de silueta ei. Secretele vedetei “E vorba despre alegeri!”
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *