Cât de des se udă gazonul pe timp de caniculă. Regula esențială pentru a te bucura de o curte superbă

În ce momente ale zilei poți uda gazonul

Scris de: Daoud Andra

21 Jul. 2023

Cât de des se udă gazonul pe timp de caniculă. Regula esențială pentru a te bucura de o curte superbă

Gazonul poate înfrumuseța orice curte, dacă este îngrijit corespunzător. Iarba are nevoie să fie udată într-un anumit fel și să fie tunsă la intervale regulate de timp. Cât de des se udă gazonul pe timp de caniculă și în ce moment al zilei este ideal să se facă irigarea. Ce fel de îngrășământ poți aplica pe gazon, pentru a-l ajuta să crească.

Regula pentru o curte superbă: cât de des se udă gazonul pe timp de caniculă

Temperaturile ridicate de afară fac ca plantele să fie supuse unui stres hidric. Solul se usucă din cauza căldurii, iar gazonul poate avea de suferit dacă nu este irigat corespunzător. Pentru a elimina riscul ca gazonul să se usuce, trebuie ca acesta să fie irigat corespunzător. Mulți oameni apelează la instalații automate de irigare, însă dacă nu ai așa ceva, poți uda gazonul și cu furtunul.

Citește și: Când se tunde gazonul și cât e bine să iei din el, de fapt. Așa procedează cei mai pricepuți grădinari, regula de aur pentru o curte superbă

Irigarea suprafețelor cu gazon se va face uniform, folosind o cantitate suficientă de apă. Este ideal ca gazonul să fie udat prin stropire, folosind un capăt pentru furtun care dispersează apa precum dușul. Atenție însă la cantitatea de apă: aceasta nu trebuie să băltească pe pământ.

Atunci când afară este cald, e ideal ca gazonul să fie udat de două ori pe zi. Irigarea se face dimineața devreme și seara după apusul soarelui, în niciun caz pe timpul zilei, când este caniculă. Dacă plouă, putem să nu udăm gazonul deloc în acea zi sau să-l udăm o singură dată, în funcție de cantitatea de precipitații.

Citește și: De ce să nu arunci iarba tăiată din curte, după ce ai tuns gazonul. Iată ce poți face de fapt cu ea. Nu mulți știu asta

Îngrășământ pentru gazon

Gazonul are nevoie de circa 20 de litri de apă pe metrul pătrat. Astfel, în funcție de suprafața gazonată, irigarea va dura între 10 și 30 de minute.

Pe lângă apă, gazonul poate avea nevoie și de substanțe fertilizante, care să îl ajute să se dezvolte corespunzător. Un amestec care se adaugă frecvent pentru a ajuta iarba să crească este format din: nisip, turbă și pământ de brazdă. Se aplică pe sol, pentru a îmbunătăți structura acestuia și a face iarba să crească.

Citește și: Momentul ideal din zi pentru a tunde iarba din curte. Așa te vei bucura mereu de un gazon perfect. Secretul dezvăluit de un expert în grădinărit

Se poate presăra nisip pe suprafața gazonului pentru a ajuta la oxigenarea solului, la drenarea apei, dar și pentru a nivela suprafața. Atunci când este udat, este important să nu călcăm pe gazon, pentru a nu bătători pământul. Apa trebuie să intre bine în profunzimea solului, pentru a avea un gazon frumos.

 

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este și cum arată sora lui Klaus Iohannis
9.5 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *