Cât oțet se pune la gogoșarii murați, de fapt. Așa rămân crocanți și se păstrează perfect peste iarnă

Secretul știut doar de gospodinele iscusite.
Cât oțet se pune la gogoșarii murați, de fapt. Așa rămân crocanți și se păstrează perfect peste iarnă

Toamna, gospodinele se pregătesc așa cum se cuvine pentru sezonul rece. Iar anotimpul recoltei este momentul perfect pentru a pune murăturile. Una dintre cele mai comune rețete este cea de gogoșari murați. Acest preparat cu gust aromat și textură crocantă poate transforma chiar și cele mai simple mese într-un adevărat festin. Dacă alegi să faci gogoșari în oțet, trebuie să știi exact ce cantitate din acest ingredient trebuie să adaugi. Iată cât oțet se pune la gogoșarii murați, de fapt.

Cât oțet se pune la gogoșarii murați

Oțetul este un ingredient esențial în prepararea gogoșarilor murați. De aceea, trebuie folosită cantitatea potrivită în funcție de rețetă și cantitățile celorlalte ingrediente, pentru ca preparatul nostru să iasă perfect. Gustul dulceag și acrișor și textura crocantă reprezintă obiectivul fiecărei gospodine, atunci când prepară gogoșari murați.

Citește și: Ce să adaugi în murături pentru a ieși crocante și gustoase. Trucul secret folosit de chef Joseph Hadad care le dă un plus de savoare

Pentru început, să vedem care sunt ingredientele necesare:

  • 2 kg de gogoșari cat mai proaspeți
  • 1.2 l apă
  • 600 ml oțet 9 grade
  • 50 g sare obișnuită
  • 300 g zahăr
  • 2 linguri boabe de piper
  • 2 linguri boabe de muștar
  • 2 frunze de dafin
  • 2 rădăcini potrivite de hrean
  • frunze de țelină

Această rețetă este recomandată pentru două borcane de 1,7 l, însă poți folosi ce recipiente dorești.

Citește și: Ce pun gospodinele din Viscri în borcanele cu murături. Așa ies crocante și gustoase, rețeta are sute de ani

Mod de preparare

Înainte de toate, trebuie menționat că un lucru extrem de important constă în alegerea gogoșarilor potriviți. Aceștia trebuie cât mai proaspeți, fără pete sau imperfecțiuni. Acest lucru va asigura că gogoșarii vor avea o textură crocantă și vor rezista foarte bine.

Citește și: În ce să învelești borcanele cu murături ca să reziste perfect la iarnă. Trucul din bătrâni care nu dă greș

După ce te-ai asigrat că ai ales gogoșarii potriviți, poți trece la pregătirea acestora.

Se spală gogoșarii, se scot cotoarele și semințele și apoi se taie în sferturi. Apoi taie rădăcina de hrean în bețe subțiri și scurte.

Înainte de a așeza ingredientele în borcane, asigur-te că ai spălat și curățat bine borcanele. Folosește capace noi pentru ele. Nu este nevoie să le sterilizezi.

Așează câteva frunze de țelină pe fundul borcanului, apoi aranjează gogoșarii cât mai înghesuiți, pentru că se vor mai lăsa ulterior. Printre ei intercalează și betisoare de hrean. Mai pune o frunzuliță de dafin și câteva frunze de țelină. La sfârșit, adaugă o lingură de piper boabe și o lingură de boabe de muștar.

În cele două borcane trebuie să încapă aproape toți gogoșarii.

Prepararea lichidului

Se pun două părți de apă și una de oțet de 9 grade într-un vas de inox. Dacă respecți aceste proporții, poți fi sigur că gogoșarii tăi nu vor fermenta niciodată, chiar dacă ai început să consumi dintr-un borcan. În schimb, dacă diluezi mai mult cantitatea de oțet, atunci gogoșarii vor fermenta.

Apoi adaugă zahărul, ingredient care are rolul de a tăia din acreală. La fel, dacă vei pune mai puțin zahăr, gogoșarii vor ieși mai acizi la gust.

Poți să adaugi sarea iodată fără grijă. Deși se spune că aceasta înmoaie murăturile, în realitate se comportaă la fel ca cea neiodată.

Adu lichidul la fierbere. Umple borcanele cu el, până la refuz. Închide borcanele cu capace și pune-le în cămară.

Asta este tot. Această rețetă este ideală pentru cei care nu au spațiu prea mult în cămară și pot folosi borcane mari. Gogoșarii nu vor fermenta, chiar dacă ai deschis borcanul și nu va fi nevoie să îl păstrezi la frigider.

Singurul inconvenient pentru unii este faptul că murăturile vor fi ceva mai acre.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *