Fierberea ouălor poate părea o sarcină foarte ușor de făcut. Deși nu trebuie să fii un expert în bucătărie pentru a fierbe ouăle, cu siguranță nu o dată ai fost dezamăgit când le-ai curățat de coajă, te-ai mirat că gălbenușul fie era prea crud, fie prea bine fiert. Pentru a face ouă perfecte, este important să măsurați timpul de gătire. În articolul nostru veți descoperi timpul de fierbere corect a ouălor, în funcție de consistența dorită a gălbenușului.
Temperatura corectă pentru a fierbe ouăle
Pentru a obține ouăle fierte perfect, trebuie să ții cont de două variabile importante: dimensiunea ouălor și cât de tari sau moi dorești să fie gălbenușul. Pentru acest lucru, urmează timpii de fierbere, astfel:
- Ouăle fierte moi, cu gălbenuș lichid – 4 minute
- Ouăle fierte cu gălbenuș semi- lichid- 6 minute
-
Ouăle fierte tari, cu gălbenuș tare- 10-12 minute
Cât se fierb ouăle. Ouă poșate
Dacă vrei să prepari ouă poșate, iată ce trebuie să faci:
- Pune un litru de apă la fiert. Între timp sparge un ou într-un pahar, cu grijă, astfel ca gălbenușul să rămână întreg.
- Când apa începe să fiarbă, redu focul al minim și toarnă o lingură de oțet. Oțetul este folosit pentru a menține gălbenușul intact.
- Cu o lingură formează în apă un fel de vârtej, apoi adaugă oul din pahar, prin alunecare. Vârtejul va colecta albușul și îl va ajuta să nu se împrăștie în apă. Folosind o lingură, adună albușul, în jurul gălbenușului. Fierbe oul, în jur de 3 minute.
Cum se decojesc ușor ouăle fierte
Pentru ca ouăle să se decojească ușor, sunt două variante: fie pui o linguriță de sare în apa de fierbere, fie pui ouăle fierte, fierbinți într-un vas cu apă foarte rece, eventual cu cuburi de gheață.
Cum se păstrează ouăle fierte
Ouăle fierte sunt o alegere populară pentru aperitive, salate și gustări rapide. Dar cât timp le putem păstra în siguranță în frigider? Ouăle fierte, cu coaja intactă, pot fi păstrate în frigider timp de aproximativ o săptămână. Cu toate acestea, dacă le-ați decojit deja, ar fi bine să le consumați în termen de 1-2 zile, păstrate în frigider. Ouăle fierte nu se păstrează la temperatura camerei mai mult de două ore.
Vezi și De ce să fierbi ouăle în apă minerală. Metoda genială pe care o vei folosi mereu